2009. június 28., vasárnap

Desszert


Kedves vendégeink jöttek ma. Két gyönyörű gyerek, az anyukájuk és a nagymamájuk.
Már napok óta agyaltam, mit csináljak abból a nagy doboz mascarpónéból, ami a hűtőben csücsült.
Keresgéltem, olvasgattam.
Érik a málna, valamit azzal szerettem volna. A joghurtos málnatorta is csábított.
Végülis ezt csináltam:
50 dkg mascarpone
4 pohár natúr joghurt
10 dkg kristálycukor
Ezeket sima krémmé kevertem.
2 dl növényi tejszínt jó kemény habbá vertem .
15 gramm zselatint megduzzasztottam, majd a mikroban felmelegítettem, hogy felolvadjon.
A zselatint és a habot a mascarponés krémhez kevertem, majd málnaszemeket is tettem bele és óvatosan, hogy ne törjenek össze a, beleforgattam a krémbe.
És aztán óriási hibát követtem el, mert beletettem a szilikonos kuglófformába.
A hűtőben gyönyörűen megdermedt, és arra számítottam, hogy ugyanúgy kijön belőle, mint a sült tészták. Hát nem.
Máskor őzgerinc formába teszem, folpackkal bélelve.
Mindettől eltekintve nagyon finom lett.
Ez az adag sok embernek is elég, családi méretben a fele is elegendő.

2009. június 27., szombat

Csicseriborsó saláta


Hozzávalók: egy doboz konzerv csicseriborsó
két kisebb lila hagyma
két paradicsom
só, bors
olívaolaj, fehérborecet
A hagymát és a paradicsomot kockára vágjuk.
A csicseriborsó konzervet egy salátaás tálba tesszük, hozzá adjuk a hagymát, a paradicsomot.
Ízlés szerint borsozzuk, enyhén megsózzuk.
Olívaolajjal és borecettel ízesítjük és összekeverjük.
Petrezselyem zöldjével díszítjük.
Gyors, egyszerű, és mivel sokan nem ismerik különleges. A siker garantált !

Krumplisaláta


Ezt a salátát olyan valakitől tanultam, akit nagyon szerettem.
Mennyiségeket nem írok, mindenki tetszés szerint készíti úgyis.
Így készült: Héjában megfőztem krumplikat, amikor kihűlt megpucoltam és karikákra vágtam.
Lilahagymát felszeleteltem.
Főtt tojást szintén.
Sós, cukros, ecetes saláta levet készítek.
A hozzávalókat tálba teszem, ráöntöm a levet és óvatosan összeforgatom.
Petrezselyemzölddel díszítem.
Mindenféle natúr húsokhoz kiváló, bár még önmagában is fogyasztható.

2009. június 25., csütörtök

Próbálkozom


Majdnem lett ma nálunk egy edényes home party, de aki tartotta volna, összetörte az autóját.
Elkezdtem már ezt a Limara féle gyönyörűt amikor kiderült, így jó lesz a falunapi főzés megbeszéléséhez.
Bár ez nem igazán az én süteményem. Valami volt az élesztővel, nagyon nehezen kelt meg a tészta, így a töltelék sem lett olyan, amilyennek kellene. Gondolom ezért nem romlik ránk, ahogy ismerem a csapatot, pillanatok alatt eltűnik.
Na meg a citromfű, az igazán szépen mutat rajta !

2009. június 24., szerda

Bringatúra

Tiszta a pohár, van illemhelyiség, lehet parkolni, s megfelelő a nyitvatartási idő. Szórakoztató és kulturális programoknak, a többi között borkóstolásnak, zenei eseményeknek és táncháznak is helyet ad szerdától a Duna Borok Kertje - Turisztikai látogatóközpont a Szabadság téren, a Hütte Kávézóban Budapesten.

A három és fél hónapig tartó rendezvény fő célja a Kunsági, a Csongrádi és a Hajós-Bajai borvidék borainak megismertetése - mondta a Duna Borrégió Borút Egyesület főtitkára a megnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón szerdán. Erdősi Mária szavai szerint e vidék borai a legkevésbé ismertek, holott számos nemzetközi és hazai versenyen értek el helyezést. Kiemelte a rosét, amely zászlós borrá válhat, tekintve a minőségét és a jelenlegi fogyasztói divatot.

Azok a borászatok, amelyek tagjai az egyesületnek, minőséget képviselnek, s ezen túl mindenféle szempontnak megfelelnek: a többi között tiszta a pohár, van illemhelyiség, lehet parkolni, s megfelelő a nyitvatartási idő.

A Duna Borrégiót a magyar szőlőtermesztés génközpontjaként tartják számon a hazai borászok, ahol a borkészítés több százéves hagyományokkal rendelkezik. A vidék borai kiváló minőségükkel hívták fel magukra a hazai és nemzetközi szakma figyelmét egyaránt.

Különös programnak ígérkezik Kökényesi Gábor kerékpártúrája a dunai borrégióban: a webes újságíró 720-750 kilométert teker le 17 nap alatt, ezalatt 20 borászatot "próbál ki". A borpincészetekből egy webkamera segítségével, élő bejelentkezéssel közvetíti a borkóstolókat, és - mint mondta - nem fogja kímélni a borászatokat. Az élménybeszámolókat, blogokat és a biciklitúrát az érdeklődők a www.dunaborokkertje.hu weboldalon követhetik nyomon.
Erdősi Mária ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: terveik között szerepel egy bringa bortúra útvonal létrehozása. Mint mondta, az Alföldön nem egymás hegyén-hátán vannak a borászatok, hanem 20-30, néha 80 kilométeres távolságban vannak egymástól – írta az MTI.


Július 3-án a mi vendégünk lesz.

2009. június 20., szombat

Rozsos kenyér

Az Abomilles lisztes zacskón van egy kenyérrecept. Szeretem a rozskenyeret, pont azt a savanykás ízt, ami miatt sokan nem kedvelik. Mivel a tegnapi kenyeret ma elvittük a piacra, Limara bizony sokan megkóstolták, megdícsérték ! kellett sütni, mert egy morzsa nem maradt.

Kicsit eltértem a recepttől, ami így szól:
kenyérsütő üstjébe teszünk 1,5 dl tejet, ugyanennyi vizet. 20 dkg rozslisztet, ez most fehér rozsliszt volt, 22 dkg finomlisztet.
2,5 dkg élesztőt, kiskanál mézet, másfél kiskanál sót, teáskanál őrölt köményt.
A géppel megdagasztatjuk, megkelesztjük.

Kivesszük, átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Vízzel megkenjük a tetejét, megszórjuk köménymaggal, két helyen bevágást ejtünk ralta és 190 fokos sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.

Volt a hűtőben már egy hetes öregtésztám, azt is beletettem , 20 dkg volt, és formázás után sütőzacskóban kelesztettem fél órát.

Eléggé kirepedt, tehát legközelebb vagy tovább kelesztem másodjára, vagy hideg sütőbe teszem.

Összefoglalva: cserepes, ropogós, bár elég vékony héjú kenyér. A belseje a rozsliszt miatt nedvesebb, mint a búzakenyereké, de szép egyenletes, finom kenyér. Nincs is rozs íze. Legközelebb teljes őrlésű rozsliszttel próbálom ki.



2009. június 19., péntek

Limara cukkinis kenyere

Ugye az nem jó , ha nincs valami, de ha sok van ! Akkor meg gondolkodhatunk, milyen formában tálaljuk, hogy ne mondják a kosztosok: már megint ezt !?

Limaránál láttam a cukkinis kenyeret, megkerestem, megsütöttem.
Nem tudtam, kinyomkodjam-e a reszelés után a cukkinit ? Nem nyomkodtam, de így lágy lett a tészta, még kellett hozzá lisztet tenni.
Egyáltalán, igazán nem volt semmi jele, hogy ebből aztán, olyan kenyér lesz !! Már gondoltam is, hogy kellett nekem újítani!
Aztán betettem a sütőbe, és ott a rút kiskacsából hattyú lett!
Cukkini lesz, ilyen kenyeret pedig biztos fogok sütni jópárszor a nyáron . Finom vékony héja van, a belseje kissé nedvesebb az eddig sütöttnél, tetszik, ez a lényege röviden.
Receptje itt van: http://limarapeksege.blogspot.com/2009/03/cukkinis-formakenyer.html

2009. június 18., csütörtök

Cukkini

Tavaly nem sikerült a cukkini vetésem. Ezt elkerülendő, idén két zacskó magot elvetettem.



Mind kikelt. Most majd ajándékozhatom mindenkinek a termést.









Főzöm is persze őket.

Csináltam már szabálytalan, Jamie módra készült cukkinis spagetti carbonarat, tegnap pedig, mert ehhez több kellett, cukkini fasírtot.


A szomszéd megkóstolta, nagyon ízlett, úgyhogy ma ehet otthon is, kapott hozzávalót.
Így készítettem.
Öt szép karcsú cukkinit leszedtem. Vegyesen sárgát és zöldet. Megmostam és almareszelőn lereszeltem.
Besóztam. állni hagytam kb. negyed órát.
Kinyomkodtam, tettem hozzá két tojást, 3 gerezd fokhagymát és annyi lisztet, hogy egy lágy massza legyen. A zöldség domináljon, ne a liszt.
Utánsóztam, és forró olajban evőkanállal kupacokat raktam, szétnyomtam laposra és megsütöttem szép barnára.
Csak úgy magában ettük.
Utána a szomszédokkal egy -két fröccsöt ittunk rá.

2009. június 14., vasárnap

Szedres, tejszínes torta





















Van nekem egy gyönyörűséges könyvem, a Nagy csokoládékönyv.
Nézegettem, nézegettem. Torták, bonbonok, sütemények, szebbnél szebbek.


Szomszédunkkal már 15 éve élünk egymás mellett jóbarátságban. A legkisebb gyerek, a Csenge, itt született, félig "közös" gyerek.

Tegnap ballagott a nyolcadikból. Szép is, okos is. Neki készült.
Nagy sikere volt, elfogyott az utolsó
szeletig.


Nem nehéz elkészíteni.
Eredetileg málnáról szól a recept,
nekem szedrem volt .


Így készült:

A szedres töltelékhez:
20 dkg szeder

12 dkg cukor

4 lap zselatin

3,5 dl tejszín


A szedret és a cukrot addig főztem, amíg szétfől. Áttörtem és hűlni hagytam.

A zselatint hideg vízbe áztattam, majd a még meleg szederbe tettem, olvadásig kevergettem.

A tejszínt vagy növényi tejszínt habbá vertem, és a hideg gyümölcskrémhez kevertem.

Egy 20 cm átmérőjű kerek formát , tortaforma, lábos, műanyagdoboz, folpackkal kibéleltem, beleöntöttem a masszát, befedtem és a fagyasztóba tettem.

Mikor a tál faláról lenyaltam ami ottmaradt, már akkor sejtettem, hogy nem volt rossz választás.

Ez történt szerdán.
Csütörtökön sütöttem 3 tojásból egy barna piskótát. Amikor kihűlt visszatettem a tortaformába.


Tejszínes töltelék:

5 dkg cukor

4 tojássárgája

6 cl tej,

5 lap hideg vízbe áztatott zselatin

4 dl tejszín

A tojássárgát és a cukrot habosra kevertem. A tejet egy csipet sóval felforraltam, feloldottam benne a zselatint és a tojásmasszához adtam. Melegíteni kell, de forrnia nem szabad, előtte lekapcsoltam a gázt és kihűtöttem.

A tejszínt kemény habbá vertem, és a kihúlt krémhez kevertem.

A tortaformában lévő barna piskótát megkentem vékonyan a tejszínes krémmel.

A fagyasztóból elővettem a megfagyott szedres kisebb tortát, és a forma közepére tettem.

A fehér, tejszínes krémet nyomózsákba tettem, és a vastag síma lyukú csővel a kistorta és a tortaforma közé nyomtam a krémet. Fontos a nyomózsák, kanállal nem lehet teljesen símára kitölteni a helyet.

A tetejét is befedtem fehér krémmel, folpackkal letakartam és visszatettem a fagyasztóba.


Csokimáz, canache máz:


1,25 dl tej

8,5 cl tejszín

5 dkg cukor

6,5 cl víz

6,5 gr glükóz szirup ( 7 g szőlőcukrot 3 gr vízzel pár percig főzünk , kihűtjük )

38 dkg ét tortabevonó csokoládé


A csokoládé kivételével a többi hozzávalót kevergetve felforraljuk. Levesszük a tűzről, majd beletesszük az összetördelt csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csoki feloldódik.

Merülőmixert teljesen beleteszünk a masszában és körözve benne, homogenizáljuk a mázat.


Hűtőszekrénybe tesszük felhasználásig.


Tegnap mielőtt elkezdődőtt a vacsora, kivettem a tortát a fagyasztóból. Körülvágtam, de visszatettem a tortakarikát rá.

A csokimáznak kb. a felét vízfürdőben folyósra olvasztottam és ráöntöttem a torta tetejére. Mivel az fagyos gyorsan szilárdul, de olyan merev kemény, mint a rendes csokimáz nem lesz.

Kiszedtem a tortaformából, szépen tálra tettem és tejszínhabbal, szeder szemekkel díszítettem.

A rendes hűtőszekrénybe várta vacsora végét.
Mire megvacsoráztunk pont olyan lett, hogy lehetett szeletelni és enni.

Nem nehéz elkészíteni, mégha annak tűnik is, és érdemes, mert sok elismerő pillantást és dícséretet zsebelhetünk be egy ilyen szép és nagyon finom ünnepi tortával.







2009. június 11., csütörtök

Tejszínes cukkini krémleves


Anna leányom egy darabig nem evett húst, akkor találta ezt a receptet. Ma már a Szabolcs kedvéért elhagyta a hústalanságot, de a leves azóta is közkedvelt minálunk.

Így készül:
70 dkg cukkinit kis kockákra vagdosunk.
Harmadát félretesszük. Olajon megpárolunk egy kis póréhagymát, majd rátesszük a cukkini kérharmad részét, megsózzuk és a saját levében 5 percig pároljuk.
Felöntjük 8 dl húslevessel és puhára pároljuk.
Botmixerrel pépesítjük.
Beletesszük a maradék cukkini kockákat és 5-6 percig főzzük.

Félrehúzzuk.
Egy dl tejszínt elkavarunk egy tojás sárgájával, tárkonnyal, kaporral, petrezselyem zölddel. A levesbe öntjük.
Ízlés szerint utánsózzuk, borsozzuk.
Én egy kis citromlével megsavanyítom, szerintem úgy sokkal finomabb.
Hidegen , melegen egyaránt finom.

Csirkemáj pástétom


Hozzávalók:
Fél kg csirkemáj
2 egész tojás
Só, majoránna, őrölt bors
Bacon szalonna, vagy házi vékonyra szeletelve
2 csirkemellfilé
Így készül: a májat a tojást a fűszerekkel turmixgépben pépesítjük.
Püspökkenyérformát kibélelünk a szalonna szeletekkel. Beleöntjük a pép felét. Rátesszük a csirkemellet, majd ráöntjük a májas pép másik felét.
Ráhajtjuk a szalonnát, ha nem elég betakarjuk szeletekkel.
Vízfürdőben, közepes erős tűznél kb. másfél óra alatt készül el.
Amikor kivettük, lenyomatjuk valamivel még a formában.
Hidegen szeleteljük, salátával kínáljuk.
Sózásnál vigyázni kell, a szalonna sótartalmát is kalkuláljuk bele.
Hideg sört vagy könnyű fehérbort igyunk hozzá.

2009. június 9., kedd

Cseresznyés clafoutis


Azt sehogy nem értettem, hogy Csokiparány, akitől ez a recept származik, és aki gyönyörű fotókat készít mindenről, miért csak messziről mutatta ezt a desszertet?
Mert ez a tipikus esete a ronda, de finom, mondásnak.
Jó nem ronda, de a sütőtálban nem is szép.
Aztán ez az a recept, amit már az alsó tagozatos, főzés iránt érdeklődő csemete is lazán elkészít.
Kaptam egy láda cseresznyét, és nemcsak befőttet kell ilyenkor belőle csinálni.
Megtetszett Csengénél ez a desszert, ma megkóstoltuk.
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű.
Így készült:
75 dkg cseresznyét kimagoztam, és egy kivajazott sütőtálba tettem. A jénai tökéletes erre a célra.
125 g lisztet, 50 gr cukrot elkevertem, közepébe mélyedést csináltam.
3 egész tojást, 3 dl tejjel összekavartam, pár csepp vanília aromával ízesíteni lehet, én vaníliás cukrot tettem hozzá.
Símára elkevertem, ráöntöttem a cseresznyére és előmelegített sütőben megsütöttem.
Vaníliás fagyival körítve igazán kellemes desszert volt.

2009. június 8., hétfő

Kapros, savanyú zöldbableves




Egyik kedvenc levesem. Mivel lassan virágzik a zöldbab, megmutatom, hátha másoknak is megtetszik.
Így készül: 30 dkg zöldbabot,- ha vegyesen szedünk sárgát és zöldet, sokkal szebb lesz a leves- megtisztítunk, összevágunk.
Egy darab póréhagymát felkarikázva olajon megdinsztelek, ráteszek 2 gerezd összenyomott fokhagymát. Felöntöm 1 liter húslevessel. Ha felforrt beleteszem a zöldbabot.
20 percig főzöm. Fontos, hogy a zöldbabok ne főljenek széjjel.
Ekkor egy pohár 2 dl tejfölt kanállal összekeverek és a levesbe teszem.
Megszórom kaporral, ecettel ízlés szerint megsavanyítom.
Meleg nyári napokon, hűtve, valami isteni finom !

2009. június 7., vasárnap

Ribizli


Az elmúlt héten egy három hetes és egy majdnem 3 éves kislány nagymamájaként "üzemeltem".
Kizárólagosan.
Még hallom a hangjukat, látom a Juli fürtjeit repülni.
Kárpótlásként, meg mert vasárnap van, és érik is szépen, sütöttem egy ribizlis sütit. Nem elsőre, tavaly is, talán előtte is készült már ilyen. Eredetileg rebarbarára szól a recept, de bármilyen savanykás gyümölccsel kiváló.
Így készül:
1 pohár joghurtot vagy kefírt egy tálba öntünk. A pohara lesz a mérce.
Hozzáteszünk egy pohár cukrot, két pohár lisztet, fél pohár olvasztott margarint, egy tojást , fél csomag sütőport és összekeverjük.
Egy pie formát kikenünk margarinnal, beletesszük a tésztát.
Egy csomag vaníliás pudingport ( lehet másmilyen is ) 3 dl tejjel egy evőkanál cukorral felfőzzük és beleteszünk 2 dkg margarint. Azon melegében rákenjük a nyers tészta tetejére.
Rátesszük a gyümölcsöt, megszórjuk fahéjjal, cukorral és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül meg.
A gyümölcs levet enged, de ezt beszívja a sütemény. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, kis porcukorral meghintve.

Judit lányom áfonyával sütötte:


2009. június 1., hétfő

Kácsi

Kétfélét sütöttem ma.
Egyik a kapros dübbencs. A másik paprikás kácsi. Kalocsa környéki tájjellegű kalács.

Sós kelt tésztát dagasztottam. A kaprot zsíron megpároltam, sóztam, borsoztam.
A tésztát elfeleztem, kinyújtottam, egyik felébe a kaprot tettem, feltekertem és a kés fokával 2-3 centinként "bevágtam".
A másik tésztát szintén kinyújtottam, megszórtam kevés cukorral és bőven őrölt piros paprikával. Azzal, amit a pörköltbe is teszünk. Meglocsoltam egy kevés zsírral, és feltekertem.

Tepsibe tettem őket, megkentem tojással és megsütöttem.

Hát, ilyenek lettek.