2010. augusztus 20., péntek

Napsugár kenyér


Skandináv országokban sütik a könyv szerint, ahol a képét találtam.
A szokásos  tönkölykenyeret dagasztottam be.

Formázni pedig így kell: első kelesztés után átgyúrtam a tésztát és 5 részre osztottam.
Egyik részből lesz a közepe.
A maradék négyet kettévágtam és 20 cm-es hurkákat sodortam belőlük.   Egyik végüket bekunkorítottam és tepsibe helyeztem mind a nyolcat szépen sugarasan.
Majd a közepét is kisodortam, feltekertem és a tetejükre raktam.
Tejjel megkentem, magokkal megszórtam.  Fél óra kelés után előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.

Megyünk Kalocsára a városi ünnepségre, ott lesz dísz ez a kenyér.

Mindenkinek jó pihenést, vidám ünneplést kívánok !

4 megjegyzés:

  1. De vidám kép!
    (Napsugarast még nem láttam, csak ehhez hasonló kenyeret.)

    VálaszTörlés
  2. Nekem elsöre a polip jutott eszembe. Hiäba, en mär csak "halakban" gondolkodom..:)

    VálaszTörlés
  3. A mi Juditunk is azt mondta, hogy olyan mint egy polip :)

    VálaszTörlés
  4. Vidám? Kenyeret örömmel sütök mindig.

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...