2010. június 21., hétfő

Egy, megérett a meggy.....

A recept Ízbolygótól származik. Ő cseresznyével sütötte, nekem meggy volt itthon. Kicsit több cukrot tettem bele, és  egy kiskanál fahéjjal is megszórtam.

Az 5 dl tej meglepett, sokalltam, végülis kell bele, megsült, ilyen lett ahogy a képen látható. Az összes gyümölcs feljött, kíváncsi vagyok milyen az alja?

2010. június 14., hétfő

Mentás csokitorta

Julinak


Csillagom !

A múltkor azt mondtad a telefonba, hogy Neked is süssek csokitortát.   Holnap küldöm.

Így készítettem:
Hozzávalók:   125 gr vaj
                      150-200 gr étcsokoládé
                       maréknyi apróra vágott borsmenta levél  (tudod , a MENTŐvirágról )

                       6 nagy tojás, a sárgája és a fehérje külön választva
                       csipet só
                       80 gr  cukor
                       150 gr mandula vagy dió darálva
A tetejére porcukor és bogyós gyümölcsök ráöntve.   Tejszínhab.

A vajat és a csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, beletettem a menta leveleket és félre tettem hűlni.

A tojás sárgáját csak úgy magában elkevertem, beletettem  most diót, majd a langyosra hűlt csokoládét.

A tojás fehérjét csipet sóval és  a cukorral kemény  habbá vertem, majd két részletben óvatosan összeforgattam a csokoládés tojássárgájával.

Sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába kanalaztam és 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütöttem.


Csak porcukrral szórom meg,  gyümölcsöt és tejszínhabot majd Anyával  tesztek rá.
Remélem ízleni fog.

Ui.  A Zsófinak is adjál belőle!


Ölellek mindnyájatokat :   Gonda mama

Csere-bere fogadom....

Az a legjobb a piacra járásban,  ( no nem a hajnali 3-kor kelés )  hogy lehet csereberélni.  Hol ezt , hol azt.
Jó kis pénzkímélő  technika:)

Így jutottam a hétvégén gombához, virágokhoz, fűszernövényekhez.
Meg spárgához.

SPÁRGA CITROMOS HOLLANDI MÁRTÁSSAL



Hozzávalók:   45 dkg spárga
                     18 dkg vaj
                     4 tojás sárgája
                     2 ek víz
                     2 ek citromlé
                     parmezánsajt

Első lépésként a vajat megolvasztjuk. Addig forraljuk, míg a habja feljön, ezt szűrővel leszedjük és a vajat félretesszük hűlni.

A spárgát megtisztítjuk.  Enyhén sós, cukros, picit ecetes vízben megfőzzük.

Míg fől a spárga elkészítjük a mártást.

A négy tojás sárgáját egy tálkában 2 ek vízzel elkeverjük,   majd vízfürdő felett  3-4 perc alatt  habosra verjük.
Levesszük a tűzről, állandóan kevergetve beleöntjük a hideg vajat. Ha van az alján savó , azt  ne öntsük bele.
Hozzátesszük a citromlevet, sózzuk , borsozzuk és a spárgára öntjük.
Megszórhatjuk parmezánforgáccsal is.

Változat:  narancslevet teszünk bele, és egy kis narancshéjat is reszelve.

2010. június 13., vasárnap

vadmalac ragu

Két hete a pörkölthöz nem fogyott el a vadállat, jutott a hűtőbe is belőle.

Tegnap kivettem egy csomagot és kerestem hozzá receptet.
Egy nagyméretű könyvből választottam ezt:

Vaddisznóragu


4 személyre

75 dkg fiatal vaddisznó szegy vagy lapocka
2,5 dl  száraz fehérbor
2,5 dl víz
2 ek borecet
1-2 babérlevél
1 ág kakukkfű
1 szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagyma
0,7 dl étolaj
25 dkg vargányagomba
1,5 dl száraz vörösbor
2 dl tejföl

Főzés előtti napon a húst kockákra vágjuk. Megmossuk és egy mély tálba tesszük
Ráöntjük a fehérbort, a vizet, az ecetet.
Beletesszük a babért, a kakukkfüvet és a hagymát.
Letakarjuk, egy napra hűtőbe tesszük pácolódni.

Másnap a húst kiszedjük a pácléből, leszárítjuk.
Serpenyőben fél dl olajat hevítünk és átsütjük rajta a húst. Amikor barna lett felöntjük a leszűrt páclével és 1-2 óra alatt omlós puhára főzzük, pároljuk lassú tűzön.

Közben a gombát nagyobb szeletekre vágjuk és erős tűzön megpirítjuk.

Mikor megpuhult kiszedjük egy tányérba a húst. A levébe keverjük a tejfölt és a  vörösbort, majd felére beforraljuk.

Visszatesszük a húst, a gombát, pár percig összerottyantjuk, és kész is van.

Forró tálra szedjük, zsemlegombóccal, áfonyával, párolt vöröskáposztával tálaljuk.

Amit én változtattam:   Nem volt áfonyám, káposzta meg a Judit miatt szóba se jöhet semmilyen formában. Ezért a hús levébe tettem 3-4 evőkanál ribizlidzsemet, és csak a zsemlegombóc volt a köret.

Hááát, mit mondjak? Szuper volt ! A tíz ujjunkat is megnyaltuk utána.

Aki meg nem hiszi ? Az fogjon hozzá és főzze meg !

2010. június 9., szerda

Kijevi módra

Rántott húst ritkán sütök. Szeretjük, de sok a csetres, legjobb azon frissiben, mittudomén. Ritkán van.

Ez a Csirkemell kijevi módra olyan, mint a Fekete-erdő torta. Mindenki azt hiszi valami ördöngős ügyesség kell, pedig a legegyszerűbben elkészíthető ételek.

Fűszervajat kell a húsba dugni, amit én így készítettem:   10 dkg puha vajat összekevertem petrezselyemzölddel, kaporral, fokhagymával, snidlinggel, sóval, borssal.
Alufóliában hengerformára egyengettem és megfagyasztottam.

A csirkemellfilét felszúrtam.  Biztos lehetne úgy is, hogy a két húsrész közé dugni a vajat, de biztonságosabb, ha a vastag húzs felszúrom és a fagyott vajdarabot beledugom. Hústűvel lezárom a nyílást, icipicit megsóztam kívülről is, majd rendesen, liszt, tojás, morzsa, bepaníroztam és közepes tűzön kisütöttem.

Petrezselymes burgonyát és rucolás paradicsom salátát ettünk hozzá.

2010. június 7., hétfő

Sajttorta

Ezzel indult ez a mai sajtos nap. Kétféle sajttortát is nézegettem az Andrea szomszédasszony születésnapi köszöntéséhez.  Végül ez lett a döntős.
Mivel tegnap a Nemzeti Vágtán voltunk, ma köszöntjük.

Így készült:

Tortalap:  20 dkg keksz apróra összetörve vagy darálva
                5 dkg barnacukor
                15 dkg olvasztott vaj

Összekeverjük és egy tortaformába nyomkorásszuk.  Míg a krém készül hűtőben várakozik.

Krém:   70 dkg Philadelphia krémsajt ( ezt írja a recept. Nekem volt 40 dkg házi készítésű mascarpone, a többit szintén házi friss tehéntúróval pótoltam. )
            15 dkg porcukor
            1 citrom reszelt héja és a fél citrom leve
            1 dl tejföl, 1 dl tejszín
            2 egész tojás és 3 sárgája
            2 ek étkezési keményítő

Az összes hozzávalót sima krémmé keverjük és a tortaformában lévő kekszes alapra öntjük.
A tortaformát alufóliával, alulról kezdve teljesen becsomagoljuk.
170 fokos sütőben vízben sütjük. Egy magasfalú tepsibe tesszük a formát, forróvizet öntünk bele és így tesszük be sülni.
Egy óra latt lesz készen.
Ha kihűlt egy napig hűtőben  tartjuk.

Sajtfelfújt

Nyáron szívesen eszünk ebédre hús nélküli fogásokat.
Ezt a sajtfelfújtat még nem csináltam, de ízlett.

Így készült:
Hozzávalók: 4 tojás
                   6 dl tejföl
                   csipet  só
                   45 dkg rétesliszt
                  10 dkg reszelt sajt
                  10 dkg margarin

A tojásokat, a tejföllel és a sóval simára elkeverjük.  Apránként beleszitáljuk a lisztet. Végül a sajtot és a margarint.

Egy őzgerinc, püspökkenyér vagy kuglóf formát kivajazunk.   Beletöltjük a masszát.
A kuglófsütő  közepén a lyukat bedugjuk, és akármilyen formában sütjük, alufóliával befedjük a tetejét.
Tepsibe forró vízet teszünk, bele a felfújtat.   1 órán keresztül gőzöljük.

Friss, párolt zöldborsóval, karottával nagyon finom ebéd vagy vacsora.

2010. június 1., kedd

Vasárnapi reggeli

Az, hogy szombat este nem fekszünk le korán , az biztos volt. És még a présházat is szalonképessé kell tenni reggelre. Gondoltam egy egyszerű reggelire, kifli, vaj, lekvár, a tavalyi kedvencek, saját kolbász, sonka......ilyesmikre.   Esetleg amerikai palacsinta.....
Máskor is csináltunk ilyet, hogy reggelire kemencés lángos, mondjuk kicsit csipkedni kell magunkat a dagasztással, fűtéssel, de nagy élmény.
János mindenáron ezt akart.  Igaza volt.  Többen nem csináltak még, nem ettek, nem is tudtak róla.

2 kiló lisztből rendes kenyértésztát dagasztottam. Míg kelt , János újrafűtötte a kemencét. Mivel szombaton is használtam, még meleg volt, csak nem eléggé.

Hat darab, sütőlapát méretű lángos sült.
Volt vaj, meg lekvár is, de a kedvencek ezek voltak.   A szeletelésre is akadt ügyeskezű önkéntes.
Tejöl, sajt, fokhagyma, kolbi, sonka  -  nem maradt éhes senki!

Vaddisznó pörkölt

Sőt, nem is disznó, csak disznócska, süldő.  Olyan 30-40 kiló körüli, amiből a húst vettük.  Itt van köröttünk ez a  "négyszögletes kerek erdő"  a Gemenc, hát időnként vadhúst főzünk a vendégeknek.

Pincebulihoz a pörkölt dukál, aztán vasárnap is nálunk volt reggeli és ebéd, így többfélét is kóstolhattak , akik eljöttek.

Pörköltöt főzni férfimunka.  János kiválóan csinálja, szereti is, főzni is, enni is.

A készítéséhez csak irányelvek vannak.

Fejenként fél kiló hússal számolunk.  ( Ez jelen esetben bő tíz kiló húst jelentett, mivel többen voltunk húsznál.)

Kilónként egy nagy fej vöröshagyma. egy evőkanál rendes házi, dusnoki, sükösdi, vagy helyben termett őrölt paprika.
Lecsó.
Nem olaj, zsír.
Fűszerek: só, bors, babérlevél, vörösbor.  Ha más húsból készül, akkor lehet mást is tenni bele, ebbe ez került.

A hagymát megpárolta a zsíron, ráöntötte a lecsót, kicsit azzal is pirította. Akkor  paprikát rászórta, belement a hús, felöntötte vízzel.  Megsózta.  Mikor felforrt hozzátette a fűszereket.
Félig főtt állapotában vörösbort öntött hozzá, ettől nem fől szét a hús, és az ízén is sokat javít.

Öntöttvas bográcsban készült, önmagában is tetemes súlyú, kétemberes darab, mivel nem ott ettünk, ahol a főzés történt, két markos férfiember hozta be a kész vacsorát a házba.

Galuska, házikenyér, savanyú volt mellé, és tavaly termett Merlot ittunk rá.