2010. augusztus 27., péntek

Ez a hét - nyaralás itthon






















Sajnos a döglött rókáról,amit a Papával a szőlőben találtak nem készült fénykép.  De minden nap megnézték, traktorral mentek, jó sokáig  elbóklásztak.
Úgy ment haza, hogy miért nem maradnak tovább?  Ez jó alap az egyedüli eljövésnek, bár még nem akar, de úgy gondolom nem kell sokat várni rá.

2010. augusztus 26., csütörtök

Süssél, kedves kemence


Valaki sütött ilyen kalácsot és nagyon tetszett.  Ma buktát sütöttem, és kiváló alkalomnak találtam, hogy szőlőfürtnek formázzam. A tölteléke lekvár illetve néhányban nutella.

Aztán sütöttem ma kemencében kenyeret is, és SIKERÜLT !  Olyan lett, amilyet régóta, mindig szerettem volna.
Három kiló lisztből készült két kenyér, és a múltkori ópusztaszeri  tanácsokat is hasznosítottam. 

Öregtésztával bekovászoltam, krumpli, élesztő is került bele. Amikor már összeesett a kovász, bedagasztottam  és hagytam 20 percig kelni. Akkor újra nekifogtam és az igazi simára dagasztás ez volt.
Jó egy órát kelt utána, ekkor kiszakítottam, két szép méretes kenyeret és egy kiscipót.
Letakarva kelt harmadjára.
A kemencét akkor kezdtük fűteni, amikor először bedagasztottam a tésztát.
Kényes pont, ha a bevizezett piszkafát végighúzigálom a kemence alján és szikrázik, akkor jó a hőmérséklete.
Az én kemencémben  ez általában három rárakást jelent.
Bár a kemence fűtése is külön tudomány. Nem középütt kell, hanem oldalt. Amikor leégett, áttolni a parazsat a másik oldalra,és tenni rá  tüzelőt.

Próbáltuk , hogy együtt sütni húst és kenyeret, nálunk nem jött be az ötlet. A húsnak nagyobb meleg kell, én úgy szeretem , hoyg ha csak a kenyérre kell figyelni.

Ilyen lett, szép magas, egyiket még melegen megszegtük, tetszett a vacsora vendégeknek, de majd holnap lesz a fő kóstolás.



Ez meg itt a Juli cipója:

Ők  addig játszottak, míg sült a kenyér.

2010. augusztus 21., szombat

Grillázstorta kiállítás

Kalocsa nagyjából egyidős a magyar állammal, habár már a honfoglalás idején is lakott hely volt. Mint a Duna menti területek nagy része, Kalocsa környéke is a fejedelmi nemzetség szállásterülete lett. Kalocsa az államalapítás előtt az Árpád nemzetség fontos családi tanácskozó helye volt, mivel Kalocsa környékén volt több Árpád-fi szállásterületének közös határa. Az egyházi központokat Szent István király a királyi birtokok területén alapította meg, így Kalocsa is egyházi központ lett, amely évszázadok folyamán, Esztergom után, a magyar-országi katolikus egyház második számú központja lett. Az államalapítás és Szent István egy-házszervezése hosszú időre meghatározta a város történetét. A király 1002 körül kalocsai székhellyel alapította meg az ország második, déli térítő érsekségét, érsekévé a koronát hozó pápai legátust, a pécsváradi apátot, Asztrikot tette. Ebben az időben épült fel Kalocsa első székesegyháza, amelyet, ugyanezen a helyen további kettő építése követte 1220 körül és 1380 körül. A székesegyház mellett épült fel a kalocsai érsekek rezidenciája, a földsáncokkal kö-rülvett kalocsai vár a 11. század elején. A tatárjárás után az elpusztult várat kőből építették újjá. A 11. század folyamán a déli irányba terjeszkedő országgal együtt terjeszkedett a kalo-csai egyházmegye is, és a kalocsai érseki központ a megnövekedett egyházmegye északi peri-fériájára került. 


A város történetéről részletesebben itt lehet olvasni.

Egész héten programok sokasága volt a városban, természetesen tegnap volt a fő ünnepség.
Ennek része volt a cukortorta kiállítás. A környéken régi hagyomány van a készítésének. Ma sem múlik  el úgy lakodalom, hogy legalább egy ilyen tortát ne törne szét az ifjú asszony.
Megmutatok párat a versenyművekből.

























Nekem a legelső tetszett legjobban, de nagy esélyes a rózsás kosár is. Annak a rózsái marcipánból vannak, a levelei buxusból.

Ma zöldségszobrászati bemutató lesz, egy híresneves szakács Varga Károly titkait leshetjük el.

a MAI PROGRAM:
Jöjjön velünk Szent István korába! 14:00 Megkezdődik a sétálóutcában a középkori nap - középkori vásár, középkori kovácsműhely, éremverés, viaszpecsételés, borkóstolók 15:00 Hagyományőrző haditábor – sátrak, jurták, harci bemutatók, vívás, őrségváltás, gyakorlatozás 16:00 A Kecskés Együttes koncertje 18:00 A Királyi pár fogadása a rendezvény helyszínén - Bevonul a király és királyné, az udvartartás, katonák, papok. - Hódolat az uralkodónak, ajándékozás - A legszebb udvarhölgy kiválasztása - Kalocsa Kamarakórus köszönti az uralkodót 20:00 Ökörvacsora a királyi párral Közben lantosok kardvívók, zenészek, táncosok ( Vacsorajegyek 2500 Ft-os áron a Gold Tours utazási irodában kaphatók) 20:30 Tűzzsonglőr bemutató 21:00 Utcabál a Maszív zenekarral Kísérő programok - Zöldségszobrászat, Varga Károly tizenegyszeres olimpiai bajnok és tízszeres világbajnok mesterszakács bemutatója - Borutca - Éremverés

2010. augusztus 20., péntek

Napsugár kenyér


Skandináv országokban sütik a könyv szerint, ahol a képét találtam.
A szokásos  tönkölykenyeret dagasztottam be.

Formázni pedig így kell: első kelesztés után átgyúrtam a tésztát és 5 részre osztottam.
Egyik részből lesz a közepe.
A maradék négyet kettévágtam és 20 cm-es hurkákat sodortam belőlük.   Egyik végüket bekunkorítottam és tepsibe helyeztem mind a nyolcat szépen sugarasan.
Majd a közepét is kisodortam, feltekertem és a tetejükre raktam.
Tejjel megkentem, magokkal megszórtam.  Fél óra kelés után előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.

Megyünk Kalocsára a városi ünnepségre, ott lesz dísz ez a kenyér.

Mindenkinek jó pihenést, vidám ünneplést kívánok !

2010. augusztus 19., csütörtök

Bionap Ópusztaszeren

  -Jöttök csütörtökön, ugye?  -kérdezte a Matyi a piacon.  Fogalmam sem volt hova hív.  Aztán elmondta és attól kezdve ott mocorgott a fejemben.
Nyaralni úgyse megyünk, hát menjük Ópusztaszerre!
Ezek az alkalmak nem üzleti lehetőségek, csak  megmutatni  ki mit termel.  Hogy mennyien vagyunk, és milyen jók vagyunk !
Sok gazda eljött, szép árukkal.  Zöldségekkel, gyümölccsel, kenyérfélékkel, sajtokkal, levekkel, aszalványokkal, szárított gyógynövényekkel.









Ott feljebb , a legjobb kecskesajt van, legalábbis én még ilyet nem ettem, mint ez.

Aztán a kolbásztök ! Azt mondta a gazdája, hogy olyan , ha levágnak belőle egy darabot, tovább nől!  Mint a mesében.  Mondjuk ha a kolbászok is ilyenek lennének.....

A biovásár a skanzenben volt.   Imádok ilyen régi házakat nézni, bennük lenni.  Szentendrén nem voltunk még, Zalaegerszegen viszont igen, az más, mások a házak, minden. Ezek alföldi házak, tanyák, Szegedről, Szentesről, Csongrádról  meg még van néhány.
Van amiben mesterségeket mutatnak be, van ahol csak a berendezést.
 Csak!    A régiek életét. Állatokkal, tevékenységekkel, tárgyakkal.







Mindig az jut eszembe, milyen praktikusan is élték az életüket.   Hogy mennyi vackot összehalmozunk manapság a házainkba!  Régen annyi volt, amennyi kellett.    Boldogít-e egy új kuglófsütő, vagy egy  akárhanyadik bögre?   Szerintem ők sokkal kiegyensúlyozottan éltek, mint mi.
Szívesen laknék egy ilyen parasztházban.

Természetesen állatok is vannak.
Rackajuhok, közöttük újszülött lehetett a bárány , még ilyen picurka kisbárányt nem láttam !

Fodrostollú libák, régi magyar fajta.



Szintén ősi magyar fajta kacsák:
Kiscsirkék is voltak, kopasznyakú, kendermagosok.

És ez itt nem a Törpapa háza. Nem. Ez a csirkeól.
Egyszerűen csak kör alakú.  Teteje ledeszkázva és széna    a kalapja.

Egyik kemencében kenyeret sütöttek a holnapi zsíroskenyérhez:


Kunyeráltam, de nem kaptam. Viszont elmondta a néni, hogyan készíti.  Bekovászolja, és nyers krumplit reszel bele.  Kétszer dagasztja, majd kelés után kiszakajtja, harmadszor is kel, aztn uzsgyi a kemencébe. Két kilós kenyeret sütött.  Igazi finom illata volt.

Hamupipőkéknek is volt elfoglaltság, válogathatták a különböző magokat. Aki megismerte a kiválogatottat, az nem a királyfit kapta, hanem finom recepteket.

Itt inkábbcsak a baok látszódnak, de volt közte zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó, kukorica, babból pedig sokféle.

Jól éreztük magunkat, jó nap volt.

2010. augusztus 18., szerda

Áfonyás tejfölös pite


Próbálkoztunk már áfonyabokorral, de nálunk erősen meszes a talaj, az meg a savanyút szereti, így nem maradt meg. 
Erdélyben úton-útfélen kínálják ilyenkor, bár borsos áron az igaz.  Sokszor nem találkoztunk  még, az áfonya és én, akkoris feldolgozva, lekvárként.
Tegnap hoztak a gyerekek áfonyát egyik multiból.   Valami finomat szerettem volna belőle,  különböző recepteket nézegettem, végül ezt egy újságban találtam.
Feketeribizlivel van az eredeti recept, de szerintem sokféle savanykás apró gyümölccsel is finom a szamócától a szilváig.

Hozzávalók:   tészta:    15 dkg liszt
                                   10 dkg vaj v. margarin
                                     5 dkg cukor
                                     1 tojás.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a cukorral és a tojással összegyúrjuk.  Egy 20 cm átmérőjű pie formában, vagy egy kis tepsibe beletesszük.
10-15 percig hidegre tesszük.
180 fokos sütőben 10 percig elősütjük.

Töltelék:     25 dkg gyümölcs
                  3 tojás
                  3 dl tejföl
                 10 dkg cukor
                  citrom vagy narancshéj
Az elősütött tésztába tesszüka gyümölcsöt és a többi hozzávalókat összekeverve ráöntjük.

Vissztesszük sülni.  Akkor jó, ha a széle barnul, a közepe pedig rezeg amikor megmozdítjuk.

Langyosan tálaljuk.

2010. augusztus 17., kedd

Berni libaleves


Ez szintén az Eszter főztje, nem az én érdemem. Csak kicsit dicsekszem:)

4 libacombot kell megfőzni húslevesnek.  Rendesen bezöldségelni, répa, zöldség, zeller, egy krumpli.  Hagyma, só amennyi kell.

Ha puha a hús, kiszedni, kihűteni.  A zöldséges levest mixerrel pürésíteni, a húst szétmarcangolni.
Tálaláskor tejföllel és reszelt sajttal  gazdagítani, a húst is beletenni.

Itt alant pedig az éhesek:



 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...