2011. március 7., hétfő

Forrázott fánk vagy ördögpirula


Horváth Ilona szakácskönyvéből van a recept.  Aki élesztő nélküli fánkot szeretne, vagy fél a kelt tésztától, annak ideális.
A tésztája tulajdonképpen a képviselőfánk tésztája, én is ebből sütöm , mindig jól sikerül.

Tehát :  20 dkg liszt
            10 dkg zsír
             2 dl víz
             5 egész tojás
             csipet só

A vizet a sóval és a zsírral felforrani. Mikor a  zsír már elolvadt, beleönteni a lisztet és fakanállal símára keverni.    Levenni a tűzről.

Pár percig hagyjuk hűlni, de amíg forró addig hozzákeverjük egyenként az egész tojásokat.  Minden tojással egyenként kikeverjük a tésztát.
Egy-két órát pihentetjük.  Ahogy a farsangi fánkot, ezt is  bő olajban sütjük. Kanállal beleszaggatjuk a tésztát. nagyra nőnek, ezért nem szabad sokat rakni egyszerre a lábasba.   Amikor az egyik felük megsül maguktól megfordulnak.
Szép barnáspirosra sütjük és meghintjük fahéjas porcukorral.

Sütöttem még rózsafánkot is, annak a receptje a Mindmegette.hu oldaláról való.

3 megjegyzés:

  1. miért kellett nekem ezt most megnézem? :):):)

    VálaszTörlés
  2. imádom az ördögpirulát, úgyis, hogy cukrozott kakaóban van még forrón megforgatva...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem én is. Nagymamám sokat csinált nekünk gyerekkorunkban.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...