2012. április 8., vasárnap

Ánizsos francia csokoládétorta


A francia csokoládétortát mindenki szereti.  Elkészítéséhez  kell némi figyelem, de nem ördöngősség.

Az édeskömény a mi családunkban nem nyert tetszést, párszor próbálkoztam, de nem volt nyerő.

Viszont így együtt, nagyon finom. Sőt ! NAGYON FINOM !

Az ötlet a TV Paprika valamelyik műsorából való.
A recept, amit végülis megsütöttem,   NEMISBÉKA   oldaláról  való.

Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé
22,5 dkg vaj
9 dkg cukor
5 tojás
1 ek liszt
2 ek Grand Marnier likőr
porcukor a díszítéshez
vanília fagyi vagy tejszínhab

A csokoládét és a vajat vízfürdő felett kis lángon felolvasztjuk.  Hozzátesszük a cukrot is.
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a langyos csokoládéhoz kevertem. Úgyszintén az egy evőkanál lisztet is.
A tojásfehérjét jó keményre vertem, és óvatosan beleforgattam a csokoládé krémbe.

Az édesköményt vékony szeletekre vágtam.

Egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. Az édeskömény szeletek felét beleigazgattam.

Ráöntöttem a  tésztát.
A tortaformát alufóliába bugyoláltam, és az előmelegített sütőben vízfürdőben megsütöttem. 35-40 perc kell hozzá. A közepe még rezgős kell 
 legyen amikor kivesszük.

Kicsit hagytam hűlni a formában, majd tálra borítottam.  Teljesen kihűtöttem. 
Tálaláskor a tetejére egy kevés porcukrot szórtam, és lágy tejszínhabot tettem.


Míg sült a torta az édeskömény szelet másik felét cukros vízben megfőztem, ezt is a torta tetejére lehet tenni tálaláskor.

Alig érezhető az ánizsos íz, de maga a torta egy fantasztikusan finom, tömény csokoládétorta. Szeleteléskor nem kell megijedni, a közepe kissé lágy, de ennek ilyennek kell lennie.


2012. április 7., szombat

Hogy melyik angol pasi főzte nem tudom, mintha a Nigel Slater lett volna....

Fölírkáltam gyorsan, aztán alig találtam a cetlit .

Böjti ebédnek tökéletes, bár egy buggyantott tojást főztem mellé.

CSICSERIBORSÓ CURRY

Hozzávalók: egy doboz csicseriborsó konzerv 
egy fej lilahagyma
20 dkg bébi spenót
koktélparadicsom
gyömbér 
csilipaprika
római kömény
kurkuma

Pofonegyszerű és gyors.

A hagymát összevágjuk, a gyömbért is csíkokra, a zöld csilipaprikát  szintén vékony csíkokra.
Olajon megpároljuk őket.
A csicseriborsó levét leöntjük, és a borsót a serpenyőbe borítjuk, átkeverjük.
A bébi spenótot megmossuk, és mehet a serpenyőbe, épp csak annyi időre, hogy kicsit összeessen. Közben megszórjuk őrölt római köménnyel és kurkumával, picit sózzuk.
Végül rátesszük a paradicsomokat és már kész is.

Gyönyörű a szemnek, fantasztikus  illata van, és olyan finom !

2012. április 6., péntek

Spárga, savanyún


Amikor a spárga megjelenik a piacon, az nekem kicsit a nyár kezdetét jelenti.  De legyen csak még tavasz !

Telefonált a Zoli, hogy a HeppJaninál otthagyott nekünk is egy láda spárgát :)  Isten tartsa meg a jó szokását !

Fagyasztva nem szeretem, egyszerre pedig sok, rengeteg.  
JUDITÉK  készítettek tavaly savanyított formában,  és nagyon finom volt.  Elkértem a receptet.

Ha van akkor magasabb üvegeket válogassunk ki. A spárgát az üveghez vágjuk, megmossuk és szépen belerakjuk, fejjel felfelé természetesen.

Ráöntjük a hideg levet, lezárjuk és a kamrapolcra tesszük. 2-3 hét múlva akár fogyasztható is.

A lé pedig így készül,  5 literes nagy üveghez számolva :

1,5 liter víz
0,5 liter 10%-os ecet
6 dkg só
10 dkg cukor
mokkáskanál kénpor
teáskanál szalicil
egész bors, babérlevél, mustármag, köménymag

A hosszú szálak végéből még levágjuk a zsenge részt, kiváló leves készülhet belőle.


A maradékot betekertem nedves abroszba és hűvös helyen tartom, húsvétkor valami készül majd belőle.


2012. április 5., csütörtök

Finom túrós sütemény, kívánós férjeknek

Minden dobozt megnézett, és az amúgy kedvelt háztartási kekszre csak egy unott fintort csinált. Mert nem kekszet, nem kalácsot, SÜTEMÉNYT  enne !
Este nyolckor már mégse fogtam hozzá sütni,  ma a húsvéti készülődés közben kiköszörültem a csorbát.

A receptet a sógorasszonyomtól kaptam valamikor .

Hozzávalók:

40 dkg liszt
4 tojás
20 dkg porcukor
1 dl tej
1 dl olaj
csipet só
30 dkg liszt
1 sütőpor  ( szalalkáli helyett  )

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.  Beletesszük a többi hozzávalót. A fehérjét habbá verjük és a tésztához forgatjuk.
Közepes méretű tepsit kivajazunk, kilisztezünk, és mint a piskótát megsütjük a tésztát.



Rácson kihűtjük.
Vízszintesen kétfelé vágjuk.


 Megtöltjük a túrós krémmel.



Krém:  50 dkg túró  át lehet passzírozni szitán, de anélkül is jó.
            20 dkg porcukor
            25 dkg margarin
            2 cs vaníliás cukor

Kézzel összegyúrtam és a tésztára kentem. Rátettem a tetejét, leheletnyi porcukorral meghintettem.

Azonnal is szeletelhető, de jót tesz neki pár óra hűtés.

2012. április 3., kedd

Húsvéti ajánló



Hankka hívott játszani, köszönöm.  Nem is könnyű dolog összeszedni a recepteket .

Hogy mit ajánlok Húsvétra ???

Három nappal előtte még gőzöm sincs mit fogok főzni.  Hogy mit nem azt tudom:

NYULAT NEM ! 


Egyrészt túl hasonlít a macskára, és itt nekem  van két díszpéldány, másrészt Anna lányoméknak van két törpenyula…… hát nyulat mégsemJ   Próbálkoztam karácsonykor, a kutya az jól járt vele.

Pénteken természetesen    HALÁSZLÉ    bajai módra, tésztával, bográcsban, férfiember által főzve. Én majd  kifőzöm a tésztát, sőt talán gyúrok frisset bele.

Felénk a főtt sonkát kaláccsal eszik, tehát a kalács az biztos. Sőt a szomszédoknak is szoktam, bár azt hiszem az idén ez elmarad, nem lesz rá időm.

Akarok kenyérben sült sonkát, tavaly kipróbáltam, nagyon tetszett annak, aki kóstolta. Ehhez nincs receptem, akármelyik kenyértésztával lehet sütni, a sonkát előbb meg kell főzni.

A HÚSLEVEST  mindenki szereti, a kicsiknek is kiváló, benne a sokféle zöldség  meg a finom leveshús, van aki ezzel jóllakik.

Jó szívvel ajánlom, úgyis mindenki medvehagyma lázban ég, a TÖLTÖTT CSIRKECOMBOT .
Családnak, vendégeknek akárkinek sütöttem, odavolt meg vissza, olyan finom.
Ha pedig elfogy a medvehagyma, próbáljátok ki kaporral, úgy még finomabb.


Mellé egy finom   SALÁTA    pont elég.



Ha van vállalkozó, bográcsban főzhet pörköltet.  Kibicek töltik a poharat, és adják a tanácsokat, hogy hogyan is lenne még jobb J


A BÁRÁNYNAK  ugyan egyesek szerint bárány íze van,  de alkalmanként megkockáztatom.



És a sütemények.
Kell, ami    több napig eláll,    ha jön locsolkodó, megkínálhatjuk vele. 



Kell valami  SÓS.


 Vagy valami  POGÁCSA.



Az édes az   HÁZI KRÉMES lesz, vagy egyszerűen , a BABETT   által sütött mézes francia.





Van még tervbe reggelire nyuszizsemle,

és ha még éhes lesz valaki, akkor teljesítem a kívánságát.

Ha gondoljátok, próbáljátok ki egyik-másik receptet.  Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá!