2012. november 2., péntek

Hatlapos alias egytojásos torta

A retro kifejezést egyáltalán nem szeretem, de ez most egy olyan sütemény, amit valamikor  gyerekkoromban gyakran sütött anyánk.

Nem olyan lett, mint az övé, de tudom hol   hibáztam.
Horváth Ilona örökbecsű könyvéből a recept.

Tészta:  50 dkg liszt
             10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
             8 dkg cukor,
            20 dkg méz
            1 egész tojás
            1 dl tej
             1 kávéskanál szódabikarbóna

A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk. A többi anyagot hozzáadjuk, jól meggyúrjuk, hat részre osztjuk és egy tepsi alján megsütjük őket.

Jó alaposan alá kell lisztezni a deszkát, akkor gond nélkül kinyújtható szép vékonyra és a nyújtófára  feltekerve  rá tudjuk tenni a tepsi hátára.  Könnyebb ha sütőpapírt is használunk, bár azon nekem nem lett jó a nyújtás.

Ha kihűltek a lapok , éles késsel , egymás tetejére rakva őket, tehát éles késsel körbevágjuk, majd megtöltjük a krémmel, úgy hogy vékonyan a tetejére is jusson.

Krém:  ez másfél adag, de szerintem kell ennyi bele.

           7,5 dl tej
           30-40 dkg kristálycukor
           15 dkg liszt
           30 dkg vaj
           2 csomag vaníliás cukor

A kristálycukrot sötétebb színre karamellizáljuk.  Felöntjük 3 dl tejjel és fél dl vízzel, majd a többi tejet elkeverjük a liszttel, hozzáöntjük és sűrűre főzzük.

Ha kihűlt a szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük.

A levágott széleket elmorzsolva a tetejére szórjuk.

A család nekiesett, bár néhány hibát vétettem a készítés során.  Karácsonyra a rendelés leadva:)

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...