2013. február 28., csütörtök

Első próbálkozás







Nekik készültek.  Hugónak az elsőre, Áginak a harmadikra.  Nem tökéletesek, de nekem ez volt az első tortaburkolás.  

2013. február 24., vasárnap

Marlenka


Nekem csalódás ez a sütemény. Mindenkitől csak felsőfokban hallottam emlegetni, hogy micsoda fantasztikus, igaz macerás, sokáig puhul, sokáig tart a  sürített tejet elkészíteni stb, stb.

Több receptet elolvastam, ez a szódabikarbónára ecet csepegtetés ez nem nyerte el a tetszésemet, aztán az Index fórumában valaki el is mesélte, hogy ő nem csepegtet, mert akkor mi keletkezik és komoly  kémiai összefüggések következtek.

Mivel a tészta nagyon hasonlít a mézes béles, mézes zserbó tésztájára, és ugye abba is csak beletesszük a szódabikarbonátot, maradtam ennél a variációnál.

Tehát:  20 dkg cukrot, 10 dkg vajat, 2 evőkanál mézet, 2 tojást gőz fölött felfőztem.  Azt írják mindenütt, hogy amíg besűrűsödik.  Annyira nem volt sűrű, de jó forró már igen amikor levettem a gőzről.

Fél kiló lisztet és egy evőkanál szódabikarbónát belekevertem és félretettem 2 óra hosszára.

Előző napokban Dulce de leche krémet főztem egy liter házi tejből és fél kiló barna nádcukorból.
Ezt elkevertem géppel 35 dkg vajjal, szép símára habosra. Tettem bele 20 dkg darált mandulát is.

A tésztát átgyúrtam és 6 részre osztottam.  Lisztezett deszkán - ez fontos, alá is kell lisztezni, hogy ne ragadjon le a tészta - vékonyra nyújtottam, sütőpapíron 180-190 fokos sütőben megsült 5 perc alatt. Addig a következő lapot elkészítettem.
Mind külön sütőpapíron sült, és rajta hagytam kihűlni a tésztát.

Egy lap kimaradt, mert ez a krém 5 laphoz elég, legközelebb tudni fogom:)
A tetejére is maradt vékonyan krém, arra még egy kis csokimázat kentem.

Egyből nem volt törős, kemény.  Meg is kóstoltuk, lehetett vágni.
Mára kicsit finomodott ugyan, de én nem vagyok elájulva tőle. Judit azt mondta, a boltinak amit ő evett ,puhább a krémje. 


Minden héten nem fogok készíteni, de ha éppen a családból valakinek erre támadna gusztusa , mostmár gondolkodás nélkül belevágok.

Áginak az előző nápolyi tetszett, azt ette, bár örült, hogy ennek meg csoki van a tetején:)

2013. február 19., kedd

Nápolyi




Ha a  gyerekkori süteményekre gondolok, akkor ez elsőre ugrik be.  Igazából nincs vele sok munka, csak sok idő kell hozzá.  
Judit lányom Marlenkát enne, így kezdtem keresgélni a recepteket és a karamell krémet.  És így találtam meg   

Kérdeztem én a Mamát, de mindig hárított, hogy óóóó, azt nagyon sokáig kell főzögetni!  Való igaz, eltelt 3 óra hossza mire ilyen lett, mint látjátok.
Dehát az első kettőben gyakorlatilag semmit nem kell vele tenni, néha megkotorászni, aztán kell sűrű keverni, mikor már poszogva fől, mint egy szilvalekvár.



Mivel nagy méretű volt az ostyalap, így két liter tejet és egy kiló kristálycukrot főztem, sürítettem karamellé.

Mikor elkezd kilátszani kavaráskor az edény alja, akkor jó. Tettem bele kb. 20 dkg darált diót, és még melegen a lapok közé töltöttem.


A diótól anyám sokszor rosszul lett, nem bírta az epéje, de nagyon szerette a diót, és sokszor kockáztatott. Vesztére.

A nagyobb mintájú oldalra annyi krémet kentem, hogy a rácsok teli legyenek.


És ilyen felszeletelve.
Nem egy fogyókúrás az tény. De muszáj volt kipróbálnom.
Délután viszek a nővéremnek belőle.

2013. február 17., vasárnap

Kelbimbó köretnek


A TV Paprika magazinból a recept, kissé egyszerűsítve, racionalizálva.

Kell  hozzá:   mirelit kelbimbó 
vaj
bacon szalonna
fenyőmag  ha nincs mandula darabolva
1 dl tejszín
só, bors, majoranna
húsleves
1 vöröshagyma

A fenyőmagot vagy a vágott vagy szeletelt mandulát  serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.

A kelbimbókat félbevágjuk, a hagymát felkockázzuk.
Két evőkanál vajon megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a kelbimbókat és egy-két percig pároljuk.

2 dl húslevessel felöntjük, megszórjuk majorannával, borssal, kis sóval és puhára pároljuk.

Ha puha levesszük a fedőt és a levét teljesen elpárologtatjuk.
Beletesszük a tejszínt és a fel fenyőmagot. elkeverjük.

A bacont ropogósra sütjük, tálaláskor rászórjuk a maradék fenyőmagot és a szalonnát.


2013. február 14., csütörtök

Jamie 30 perces túrós pitéje



Lehet, hogy nem pite, nem tudom hogy nevezte, azt nem láttam.  Nem is teljesen úgy készült, de hasonló. Ő feta sajttal töltötte, én fele tehén-, fele juhtúróval.
Töltelék: 50 dkg túró vegyesen
4 tojás
5 dkg reszelt sajt
kis só, bors, kakukkfű
Aszalt paradicsom
20 dkg spenót


A burok pedig réteslap, amit olajozva úgy teszünk egymás tetejére, hogy ne fedje egymást, túllógjon egyik a másikon, hogy legyen mit visszahajtani.



Megvizeztem, leráztam és megolajoztam sütőpapírt. Rátettem az első réteslapot, azt is megolajoztam. A többi réteslapot  fél takarással raktam az elsőre, mindig másik oldalon lógott le, és mindig megolajoztam, így összetapadtak.

A sütőpapírral a serpenyőbe, vagy a sütőedénybe kell húzni.
Beleönteni a tölteléket, betakarni. Olívaolajjal meglocsolni, kis sajttal megszórni.


Forró sütőben kb. 30 perc alatt ropogósra, barnára sült.



Langyosan már jól lehetett vágni.


Paradicsom salátával tálaltam.




2013. február 7., csütörtök

Banánkenyér

Már pont ideje lenne, hogy véget érjen a tél.  Ma bementem a boltba, és minden  nő aki bent volt,-  na nem sokan, kis falu, kis bolt -  sütni akart. Egyik tejet vitt a palacsintához, a másik bevonócsokit a linzerre, én meg banánt meg kókuszreszeléket.
A tetejébe a TV Paprikába olyan, de olyan süti receptek vannak!!!!!!! Ajjaj...

Azt meg már százszor megfogadtam, hogy olyat nem sütök, amit százvalahány fokon kell, mert a gáztűzhelyet nem igazán tudom beállítani. Most is csak félidőben, és úgy, hogy fakanlat  dugtam az ajtóba, na így lett 170 fok a sütőben. Szerencsére nem égett meg még az alja sem:)




Hozzávalók:  2 tojás
     12,5 dkg Ráma
17,5dkg barna cukor
kiskanál vanília aroma
40 dkg banán
14 dkg darabos mogyoróvaj
22 dkg liszt
kiskanál fahéj
kiskanál sütőpor
kiskanál szódabikarbóna

A cukrot a vaníliával és a margarinnal elkeverjük, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.  Eztán belepakolunk minden más  hozzávalót és elkeverjük.
Püspökkenyér-, őzgerinc formában de talán még muffin formában is lehetne. 160 fokon sütjük. Egy óra legalább kell, de ha elejétől 160 fok a 160 fok, akkor több is, tűpróbáig.

Kihűtjük és megkóstoljuk. 
Tea, kávé mellé, reggelire, uzsonnára.


2013. február 6., szerda

Ajándék


                       Ezzel a finom gesztenye tortával köszöntöm a 200. olvasót,    GasztroManót!

Persze a többieknek is köszönöm a figyelmet, az olvasást, a  hozzászólásaikat és a türelmüket.