2013. június 25., kedd

Egy kis reklám

Idejét se tudom mikor sütöttem gépben kenyeret. Most úgy jött ki a lépés, hogy  elfogyott és dolgoztunk a pincénél, ahol is van a régi, első kenyérsütő gépem.

Szombaton vettem egy tönkölyös lisztkeveréket, csak víz meg só kellett hozzá, elrontani se lehet, és a jó öreg kínai gyártmányú Tectron nevű masina egy szép kenyeret sütött nekünk.
Amilyennek lenni kell.


A liszt a  pásztói Júlia Malomban készült bio lisztkeverék volt.  Mindenkinek ajánlom, aki kezdő sütő és géppel süt annak főleg, biztos a siker .

Többféle lisztkeveréket forgalmaznak, búza-rozs, tönkölyös, falusi fehér és pelyhes  keverékeket. Mind próbáltam, egyikben sem csalódtam.




Ez a búza - rozs keverékből sült, mindhárom képen .  Jól látható milyen szépen megrepedezett, pedig a teljes őrlésű lisztből sült kenyerekre ez nem jellemző.








Ilyen volt megszelve, elég sokan ettek belőle, szerintem nagyon finom volt. Elfogult vagyok, mert a rozskenyér a kedvencem.
Ez persze ahogy látni is lehet, nem gépi kenyér, kovászt és krumplit is tettem bele, és a gázsütőmben sütöttem.

Tudom, nem olcsók a biolisztek, nem mindenki veheti meg.  Én max. kétszer sütök hetente, egy - másfél kiló kenyér fogy el,  a biopiacon válogathatok is a jobbnál jobb lisztek közül, hát miért is ne?  

Mostanában megint sokszor eszembe jut a Kakaós csiga klub:)

Süssetek kenyeret!

2013. június 15., szombat

Kemence party

Fél nyolckor, mikor pakoltam be mindent a Tájházhoz, a Levente odaszólt a bicikliről:

- Még csak most előpakol??? 
Nem is értettem először, aztán elszállt minden rosszkedvem, mert a gyerek figyel.....
Addigra már égett a tűz, és megkelt az első tészta, de ezt Ő nem tudhatta:)


Mire megérkeztek kisültek a tejfölös és pizzás csónakok.



Itt még csak gombócok, de aztán nagyon finom kiflik, stanglik sültek belőlük.





A gyerekek. 17 alsó tagozatos.  A felsősök már a szomszéd faluban tanulnak.



Ők is kaptak tésztát, gyúrhatták, nyújthatták, csavarhatták, fonhatták.


Márk  profi mozdulatokkal dagasztott.


A megkelt tészta.


Ezek  már kisültek.


Meggyes csiga  Atkáriné Terike receptje szerint.


Nem volt ideje meghűlni:)


Kakaós csiga nélkül nem múlhat el egy ilyen nap, most is készült.  De mint a kámfor eltűnt mire lefényképeztük volna :)

Levente, aki reggel  nehezményezte a kései pakolást azt mondta rá: - Ez egyszerűen isteni :)

Szerettük ezt a délelőttöt, ügyesek, fegyelmezettek voltak a gyerekek, és kifejezték azon véleményüket, hogy talán lehetne máskor is....

2013. június 6., csütörtök

Körtés - fahéjas sajttorta


Remélem finom lesz, mert megszívatott rendesen.

Hozzávalók: 35 dkg omlós keksz
6 dkg őrölt mandula
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg olvasztott vaj

Ezeket összekeverjük, egy sütőpapírral kibélelt 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk, hogy pereme is legyen.
Hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

Töltelék:  50 dkg puha krémsajt
35 dkg ricotta
4 tojás
22 dkg cukor
1 kiskanál vanília kivonat
2 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál citromhéj

Mindent egy tálba teszünk és jól összekeverjük. A hűtőből kivett tésztába öntjük és 160 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle barnás, a közepe pedig remegős. 





A sütőben hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a hűtőszekrénybe pár órára.

Közben elkészítjük a körtét. 
Hozzávalók: 5 kisebb körte
1,25 dl narancslikőr
1 narancs héja
1 vaníliarúd
2 egész fahéj
33 dkg cukor

A cukrot és 1,25 dl vizet lábasba tesszük. Míg a cukor fel nem olvad addig kevergetjük, utána kb. 10 perc kell , hogy karamellizálódjon.  Levesszük a tűzről, hozzátesszük a likőrt a narancshéjat, fahéjat, a vaníliát és a meghámozott négyfelé vágott körtéket.
Közvetlenül a szirupra sütőpapírt teszünk, majd befedjük fedővel is. Pár perc alatt,  5-10 perc, megpároljuk a körtéket, majd kivesszük a szirupból.
A lábast visszatesszük a tűzre és felére bepároljuk a levet.  Visszatesszük bele a körtéket.



Tálaláskor a torta tetejére rakjuk a körtéket, és mellé kanalazunk a szirupból is.


Mentalevéllel díszítettem.


Születésnapi vacsorára megyünk, oda készült a torta is, és ez a szép fehér kenyér is.


Vélemény:  legközelebb nem ilyen tésztával csinálom, mert potyog szét.
Sütéskor félidőben tanácsos lefedni a tetejét egy nagyobb tortasütő aljával, hogy ne égjen meg. 
Ha kisebb körtét  használunk egészben is lehet hagyni, úgy szebben megmarad a torta tetején.

Recept a TV Paprika mostani számából.