2013. november 20., szerda

Mákos morzsás kocka





MÁKOS MORZSÁS SÜTI


Hozzávalók:   1 kg liszt
                      55 dkg vaj vagy margarin
                      40 dkg cukor
                      só, tk sütőpor
                      4 tojás
                      10 dkg búzadara
                      1 liter tej
                      15 dkg porcukor
                      40 dkg darált mák
                      1 narancs
                      10 dkg darált mandula
                      1-2 evőkanál rum

A vajat megolvasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elvegyítjük a cukorral, a csipet sóval, a sütőporral, majd 2 tojással együtt hozzáadjuk a langyos folyékony vajat is. Összedolgozzuk.

Felét kikent tepsiben sima lappá nyújtjuk. A másik felét becsomagoljuk, és mindkettőt hűtőbe tesszük.

Fél liter tejet csipet sóval felforralunk. Belekeverjük a búzadarát  és a porcukrot és 10 percig  alacsony hőfokon főzzük.
A maradék tejet a mákra öntjük ( szerintem ezt is forrón) és a tejbegrízbe vegyítjük. A megmosott, szárazra törölt narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, a mákhoz adjuk.
Ugyancsak a mandulát, a rumot és a két tojást is.

A hűtőből kivett tepsiben lévő tésztára rákenjük a mákos krémet és előmelegített 200 fokos sütőben 15 percig sütjük.
Ekkor ráreszeljük a maradék tésztát és további 30 perc alatt barnásra sütjük.

Hidegen szeleteljük

A múlt hétvégén találkozón voltunk. Bizony gyorsan elröppentek az évek, ez már a 35. volt.   Együtt újra fiatalok voltunk, ugyanúgy nevettünk, hülyéskedtünk, mint régen.   
Négyen már az angyalok között vannak.  Néhányan nem jöttek el. 
Aki ott volt, közeledve a hatvanhoz, mindnek van már ez az ami kellemetlenség, van aki a feleségét ápolja, van akinek nagy tartozása, van aki maga beteg, van aki csak egyedül maradt, meg persze olyanok is, akik azóta  nyűjük egymást, kisebb-nagyobb érzelmi ingadozásokkal, de elfogadva a másikat.
Senki nem vádaskodott, nem elégedetlenkedett, nem szidott, nem politizált.
Nem hiszem, hogy megalkuvásból.  
Nagyjából olyanok maradtunk, mint voltunk amikor főiskolások voltunk, azt az életívet jártuk be eddig, amire akkor lehetett következtetni. Vagy ha innen visszanézünk, akkor azokból akik voltunk, ilyenek lehettünk:)
Ilyenek voltunk:



2013. november 5., kedd

Káposztás knédli

Magyarul így hívják, a sváb nevét nem tudom.  Tegnap a FB oldalán láttam a Duna TV Ízőrzők műsorát. Ott főzték ezt a régi, egyszerű paraszti ételt.  Valamikor rég mintha főztem volna már, meg ettem is nem olyan régen.  Merthogy csupa sváb falu van a környezetünkben:)

Megnéztem kétszer is a videót, memorizáltam, és nem itthon főztem, hanem a pincénél. Dologidőben ez a szokásunk:) enni csak kell:)


Látszik valami belőle?

Két fej hagymát apróra vágva olajon megfonnyasztottam, majd megszórtam őrölt paprikával.

Másfél kiló savanyú káposztát vízzel kimostam, hogy ne legyen túl savanyú. A felét a hagymára tettem.


A káposzta tetejére kolbász és sonka darabok kerültek.  Itt lehet különböző variációkat csinálni, hurka ,kolbász, oldalas, szalonna minden szóba jöhet.


Betakartam a többi káposztával, felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és főzni kezdtem.  2-3 órát lassú tűzön főhet.


A tévében nem volt róla szó, mennyi lisztből lesznek a gombócák, illetve ahány gombóc, annyi bögre liszt.  Mondjuk, ha gondolkodom, akkor nem csinálom 1 kilóból, mert a fél kiló pont elég lett volna.  
Élesztőt langyos tejben felfuttattam, tettem bele egy kanál cukrot is.  A liszthez adtam, csipet sót, két tojást, kidagasztottam majd kevés étolajat is bele dolgoztam.  Hagytam jól megkelni.  Deszkára borítottam, hosszú csíkra igazgattam és kézzel öklömnyi darabokra szedtem szét. 

Ráraktam a káposzta tetejére, mert ezeknek a gombócáknak gőzben kell megfőni.


Innentől kezdve kicsúszott a kezem közül az irányítás.  20-30 percig nem szabad felemelni a fedőt. Én erre az időre, hogy a kísértés véletlenül se környékezzen meg, elmentem, csináltam a dolgom. Mikor visszanéztem, hááát, meglepő látvány volt, ugyanis a fedőt a tészta kb. 10 cm-re felemelte!
Muszáj volt leszedni róla, kissé megsínylették a gombócok, de más választás nem volt, rátettem egy tálat , feltekertem a gázt, na és így megpárolódott végül.


Szépségversenyt nem nyernék vele, de finom lett:)  Vagy fele tésztát kell dagasztani, vagy nagyobb fazékba tenni az egészet.
Nem éppen fogyókúrás étel, ha az ember lánya benyom egy ilyen  gölödint, meg eszik hozzá káposztát némi hússal kísérve, utána nem kíván sokáig semmit, max. vizet. (fröccsöt :).

Ráadásul egy macska:

Samu gyönyörű lett, nagyot nőtt, termetes szép kandúr. Símogatni , se megfogni nem lehet, néha mikor eszik azért lopva becserkészem egy simire.  Ma esett az eső, így mindhárom jóllakottan aludt , hol összebújva, hol egymagában.