2014. február 27., csütörtök

Hentestokány


Szeretjük a szaftos ételeket.  Borosan, majorannásan szoktam főzni tokányokat , ez most új volt. A Mindmegette oldalról  van a recept.

Hozzávalók : 50 dkg  sertéscomb
egy nagyobb vöröshagyma
10 dkg szalonna
10 dkg füstölt sonka
3 gerezd fokhagyma
2-3 csemege savanyú uborka
1 evőkanál sürített paradicsom
só, bors
kiskanál liszt

A  szalonnát kockára vágjuk és elkezdjük sütni. Amikor kiengedi a zsírját rádobjuk az apróra vágott hagymát, az össze zúzott fokhagymát és együtt sütjük , fonnyasztjuk tovább. Ha eléggé megfonnyadt, rátesszük a csíkokra vágott húst, kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a paradicsomot is és fedő alatt kis lángon pároljuk. 
Ha félig megpuhult a csíkokra vágott sonka is mehet bele. 
Mikor teljesen puha, egy kiskanálka liszttel behabarjuk, és hozzá keverjük a szintén csíkokra vágott uborkát és kész is van.


Körete lehet sült krumpli, krokett, rizs, tészta, ki mit szeret.

Karajból csináltam, nem tetszett, szálkás maradt a hús, és legközelebb a paradicsomot is kihagyom. Ezektől eltekintve finom volt, ajánlom mindenkinek jó szívvel. 

2014. február 16., vasárnap

Sósperec


Fotókiállítás nyílt ma nálunk az IKSZT-ben, közkedvelt nevén az X klubban.  Szakértő vendégek is híva lettek, meg hát a megjelenteknek is, volt egy büfé asztal, amin inkább csak sütemények voltak, édesek és sósak.

Édeset többen ajánlották, hogy hoznak, íyg nekem a sós rágcsálni való jutott.
Ezen a facebook  oldalon találtam ezt a jó kis perec receptet.  Elég könnyű elkészíteni, elég kiadós is, és a gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet, meg talán a felnőttek is, ha másért nem nosztalgiából.

Hozzávalók: 50 dkg liszt
  3 dkg élesztő
2 dl tej
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 dl étolaj

1 tojás megkenni

A mázhoz 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, víz, hogy sűrűn folyós legyen.

A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tészta alapanyagaiból  kelt tésztát dagasztunk.  Nekem sehogy nem állt össze a tészta, ezért tettem még hozzá kb. fél dl tejet. Így sem lett lágy a tészta, de gyúrható. 
Egy órát pihentettem.  5 dkg -os darabokra vágtam, és lisztezetlen deszkán kisodortam. Legalább 30 cm legyen és ceruza vékony.  Eleve összeugrik kicsit ahogy letesszük, de az élesztő miatt sülés közben még vastagszik is. 

Perec formára igazítva megkentem tojással és az előmelegített sütőbe  tettem. Kb 15 perc után megcsöpögtettem a sós liszttel, és még pár percre vissza tettem a sütőbe.


2014. február 9., vasárnap

Mustáros tejfölben sült karaj


Ezt nagyon régóta főzöm, nem is értem miért nincs   még itt?
Nagyon egyszerű és nagyon finom.

Hozzávalók:  1 kg karaj (fejenként egy szelet bőven elég)
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál mustár
só bors étolaj
5 dkg trappista sajt


Karajt 1 cm -es szeletekre vágtam, enyhén kiklopfoltam és enyhén megsóztam.

2 evőkanál mustárt egy kis pohár tejföllel összekevertem, megborsoztam. A hússzeletek mindkét oldalát egy-egy  gyors mozdulattal bele mártottam. Nem baj ha nem lesz mindenhol tejfölös.
Kiolajozott sütőtálba félig egymásra téve tettem a szeleteket. 


A maradék tejfölt rá tettem.


Lefedve kell sütni egy órát. Ha van teteje a sütőtálnak, akkor a sajtot rá lehet reszelni a sütés kezdetekor. Én fóliát tettem rá, és az összes sajt rátagadt, így amikor levettem róla újra kellett reszelni rá.


Szépen rápirult a trappista.


Főtt krumplival és  olajos paprikával  tálaltam.

Aki jó volt, és megevett mindent az kapott még  sütikét is.

2014. február 6., csütörtök

Réteges tepertős pogácsa


Ez igazán az.  Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben tartva, különben szétesik:)


Azért leírom.
Hozzávalók:  50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg élesztő, másfél teáskanál só, kb. 2 dl tej.  35 dkg darált tepertő, őrölt bors. Tetejére egy tojás megkenni.


Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatni, és a többi hozzávalóval ( liszt, tojás, tejföl, só) rétestészta keménységűre  dagasztjuk. 
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk és a  megborsozott tepertőnek az egy harmadát rákenjük. Én palacsinta lapáttal kenegettem, mindenképp praktikus valami széles pengéjű késsel csinálni.
Meghajtogatjuk, egyharmad tészta fel, a maradék a tetejére, majd jobbról is balról is ugyanígy. De ki hogy szokott hajtogatni, tegye úgy ezzel is.
20 perc pihenő után nyújtás, tepertőzés, hajtogatás. 
És mégegyszer.
Ekkor is hagyjuk a 20 percet a tésztának, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, megrácsozzuk és kiszaggatjuk. Tetejét tojással megkenve forró sütőben szép barnásra sütjük.


Már a kiszaggatáskor látszottak a rétegek.
Mivel több helyen szoktam sütni, nem találtam a pogácsa szaggatóim közül csak a legkisebbet, aztán a végére meglett az eggyel nagyobb is. De a nagy, a kb. 5 cm átmérőjű a jó, azzal nem dülöngélnek szerte szét a rakoncátlan pomogácsok:)