2014. március 29., szombat

....legyetek jók, ha tudtok!

Bevezetés:  
Eladásra hirdettek egy házat a faluban. Egy városi család megnézte, úgy döntöttek kell nekik. Megegyeztek az eladóval,   SZÓBAN.
Márc. 1-én idecuccoltak.  Aztán kiderült, az eladó máshogy gondolja, ezt is, azt is és ha nem, utcára teszi őket.  Öt gyerekkel.
Segítséget kértek az önkormányzattól, és a János "védőszárnyai" alá kerültek.  Ideiglenesen elhelyezést kaptak, aztán pár nap alatt lett lakás is, szociális bérlakás, igen méltányos bérleti díjjal.
3 szoba, egy kályha, se tüzelő, se elég bútor  - de mivel az egész falu felháborodott a történtek miatt, egy adott kályhát, a másik adott tüzifát, a harmadik takarót, a negyedik szekrényt....

Tárgyalás:
Gondoltam egy merészet, és március 21-én jótékonysági céllal a Tájházunk udvarán lévő kemencében kenyeret sütöttünk.  A hozzávalókat én vittem.  Két segítőm volt.

28 db 1100-1200 grammos fehér kenyeret sütöttünk.

Ilyeneket, illetve ezeket is itt a képen .  Egy kenyér minimál ára 1000 Ft volt.  Úgy gondolkodtam, hogy nem ingyen kérek pénzt a családnak, hanem adok is valamit. Mennyi pénzt  elkótyavetyélünk cigire, kólára, csipszre,  egyszer adhat aki akar jó célra is.


Minden kenyér elfogyott, összejött 40 ezer forint.
Mint kiderült mosógép van, viszont a lakásban a gáztűzhely meglehetősen romos állapotú. 



Ma hazafele jövet a Metró áruházban  vettünk egy  MORA PS 131 MW 1 jelű gáztűzhelyet  39.992 forintért.


Itt még becsomagoltan.


Aztán kibontottuk, és kiderült, hogy nincs benne PB gázhoz fúvóka, így egyből a szerelőhöz kellett vinni, de ő legalább szakszerűen beköti hétfőn, így a jótállás is érvényes lesz.




Négy égő, viszonylag nagy sütővel, öntisztító sütő, tepsi, ami kell bele.

Befejezés:
Újra csak megköszönni tudom a segítségeimnek is, és azoknak is akik megvették a kenyereket. Többen visszajeleztek, hogy nagyon ízlett:)
És számomra a tanulság?   Azok, akikre én gondoltam, hogy elsőre jelentkeznek, hogy ők biza kérnek egyet, hát azok nem jelentkeztek.  Valószínű az     EQ-juk hibás, kicsi a szociális érzékenységük, legalábbis szeretném ezt hinni, mert a másik gondolat elég kiábrándító.

Csak biztatni tudok mindenkit, akinek lehetősége van , hogy segítsen ha kérik. Csak egy csepp amit adunk, de egyszercsak összejön egy vödörrel.  És elég jó érzés.






2014. március 15., szombat

Kenyérsütés március idusán


Kenyérsütésről írtam már itt a blogban, de mostanra kikristályosodott a kemencében sütés technikája, hát leírom. Kérték is, íme.
Én emlékszem, ahogy anyám gyerekkoromban kenyeret sütött. Volt a faluban több helyen kemence, pontos beosztás volt, mikor ki süt.
Beáztatta az előző kenyér sütése után összekapirgált és megszárított morzsát, a lisztet a vájdlingba szitálta, féloldalt felhalmozta.  Ma is látom a kezeit...
Beleöntötte a kovászt, a főtt, áttört krumplit, kevés élesztőt, langyos vizet, és egy kis liszttel fakanállal jól összekeverte. Meglisztezte, rátette a keresztfát és letakarva hagyta hajnalig. 


Hajnalban korán kelt, én tovább nem láttam, de a nővéremnek még megtanította, ő aztán sose sütött kenyeret.


Nagyjából így csinálom én is, annyi a különbség, hogy nem száraz morzsával, hanem hűtőben tartott kovásszal sütök.  Kovász egyszerűen csinálok, kb. 20 dkg lisztet 2 dl vízzel elkeverek csipet élesztőt adok hozzá és hagyom dolgozni. Mikor jó habos hűtőbe teszem, és ott várja a felhasználást. Amikor kiveszek belőle, teszek is hozzá, etetgetem, így mindig van. 


A kovász szépen megkelt, majd összeesett. Lehet dagasztani. 1 kg liszthez 1 evőkanál sót számolok   Vizet amennyi szükséges. Kezdetben elég keményre dagasztottam a tésztát, aztán rájöttem, hogy lehet lágyabbra is, könnyebb vele dolgozni és szépen feljön a tészta bevetés után.
A dagasztás nem könnyű, ha csak nekünk sütök akkor géppel csinálom, de ha sok kenyér kell akkor bizony segítség is van, és többen gyúrjuk, gyömöszköljük a tésztát szép símára. Kb. 20 perc után egy kicsit még  rádolgozunk, aztán lisztezve , letakarva kelhet szép pocakosra.


Juli, a legnagyobb unoka:) 


Bő óra alatt megkel a tészta, akkor formázom. Én a kerek cipókat szeretem, azok nekem szebben szoktak sikerülni.  Vannak szakajtóim, a zöme régi, vásári darab. Szeretem a régi kenyérruhát is, szintén vásárokban lehet találni őket.
Kiszakajtás után ismét kell egy óra kelés, és kész a tészta. 
Egy kemence próba, hogy jó-e a hőfok és már borítjuk is a lapátra a cipócskákat. Vizezés, egy gyors bevágás és mehet befele a meleg kemencébe.


Ezeket tavaly augusztus 20-ra sütöttük.


Ezeket most disznóvágásra.


Ők ma sültek:)


Itt pedig a kettő az egyben látható, a cserépedényekben töltött káposzta, és közben megsültek a gyönyörű kenyerek is hozzá.



Megszegve.  Egy hétig garantáltan ehető, a héja ugyan megpuhul, de a  belseje is puha marad. 
Kiváló ajándék, eddig mindenki örült, aki kapott belőle. 

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...