2014. április 24., csütörtök

A puding próbája.....


A hétvégén nagy buli lesz a  faluban, Lovasnap nyolcadszor.  Híre van, mindig jól sikerül, szívesen jönnek a lovasok is meg a kirakodósok is, bár idén műanyag puskásokat köszönjük nem kérünk.
Viszont nyert a  falu rá pénzt, Brüsszelből, angol nyelvű pályázattal, egyszerű elszámolással.
Jönnek több százan vendégek, Erdélyből, Vajdaságból, Szlovákiából, sőt  Hollandiából is.  Az egyik holland vendég nem eszik húst.  
Megkérdezte a szervezők egyike, hogy esetleg főznék-e neki valamit ????

Ma azt a receptet itthon is kipróbáltam.

RAVIOLI SALÁTA SÁRGARÉPÁVAL ÉS ZÖLDFŰSZERES TEJSZÍNNEL


Ha készen vásárolt tésztából készül akkor biztosan mondhatom, hogy pikk pakk készen van, viszont a frissen gyúrt az frissen gyúrt. 
A raviolit Vegasztrománia  blogjából készítettem.

2 tojással 20 dkg lisztből, kevés olíva olajjal tésztát gyúrtam.  Géppel elnyújtottam hosszú csíkokra.




A töltelékhez ricotta kellett volna, viszont csak rendes tehéntúró volt, hát azt vettem. 25 dkg túrót tálba tettem.
2 nagy marék spenótot megmostam, összevágtam.  Serpenyőben olajon megfuttattam 2 gerezd összevágott fokhagymát, rádobtam a spenótot és addig pároltam, míg összeesett. 
Levétől elválasztva a túróhoz tettem, sóztam borsoztam és citromhéjat  reszeltem rá. Aszalt paradicsomom olajban eltett volt, gondoltam a síma helyett jó lesz az is, és mennyire jól gondoltam!
Összekevertem, és félretettem.


Nekem a tésztagépen a 7-es fokozat a legvékonyabb, 6-osig nyújtottam a tésztát.  Lett négy hosszú csík. Ezzel a  szerkentyűvel , az aljával kivágtam a köröket.


Rátettem, a szélét körben ecsettel megvizeztem . Közepébe ment egy kis kanálnyi a töltelékből, majd jól összeszorítottam.


Ugye szépek? Saját tyúkok tojásából, gyönyörű sárgák:)


A leeső darabokból csipetke lett, majd valami bablevesbe végzik a sorsukat.
A ravioli tulajdonképpen kész. Ha nem főzzük meg, lehet fagyasztani is.
De most saláta készül belőle.


Egy serpenyőben olajon 4-5 újhagymát felszeletelve megpárolunk, és rádobunk 2 karikára vágott sárgarépát. Van olyan eszköz, amivel szépen lehet hosszanti csíkokat csinálni, én késsel próbáltam, elhagyható.
Pár percig együtt pirítjuk, akkor húslevessel felöntjük, csak annyival, hogy 5 perc alatt roppanósra párolódjon a répa. 

ÖNTET IS KELL:  fél dl joghurt, fél dl tejszín, kis citromlé összekeverve.  Kis őrölt bors, kiskanál mustár, petrezselyem zöldje, kapor, turbolya apróra vágva. 


A kifőzött tésztát, öntetet, sárgarépát összekeverjük, salátalevélen tálaljuk. Tetejére negyedbe vágott főtt tojást teszünk.


Annyira finom!  Jánosnak - nem maradt tátva a szája, mert épp teli volt -  de a szemei fennakadtak, 
és nagyon sőt ! NAGYON megdícsérte!

 Előre dolgozok majd, elkészül a ravioli ma, megy a fagyóba, a répát és az öntete pénteken délután megcsinálom, hűtőbe teszem. Szombaton csak a tésztát kell kifőzni és összekavarni.

Biztos vagyok benne, hogy a holland vendégnek ízleni fog.  Szép is, finom is, laktató is. 
A munkát meg ütemezni kell:)

Próbáljátok ki!
A saláta receptje a Saláták nagykönyve című, valóban nagy könyvemből van.

2014. április 14., hétfő

Csokoládés croissan

Croissan recept  van már a blogon. Ezt az Édes élet c. újságban találtam, olyan szép és csábító volt, nem hagyott békén, hogy próbáljam ki:)



Így szól a recept :
Hozzávalók 16 darabhoz: 500 g fehér kenyérliszt
1 csomag szárított élesztő
30 g tejpor
45 g cukor
1 csipet só
300 ml víz
280 g vaj
100 g étcsokoládé
1 db tojás megkenni

A lisztet tálba szitáljuk, és  hozzáadjuk az élesztőt. A cukrot, a sót, a tejport  100 ml vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a többi vizet is. 
A száraz és a vizes hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk és 45 percig meleg helyen kelesztjük. Utána a hűtőbe tesszük 6-8 órára.

Vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át, formázzuk gombóccá.
Vágjuk be kereszt alakban a tetejét, nyújtsuk ki laposra. Tegyük a közepére a vajat és hajtsuk rá a tésztát minden oldalról.


Nyújtsuk téglalap alakúra és hajtogassuk. 
Gondolatban három részre osztjuk a tésztát, egyharmadot behajtunk, a másik harmadot meg a tetejére. 
Végezzük el ezt még kétszer.

Felezzük el a tésztát és nyújtsuk mindkét darabot körré. Nyolc részre vágjuk. a széles felére teszünk egy-egy darab étcsokoládét.

Feltekerjük , tepsire rakjuk. Tojással megkenjük, és 230 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.


Hát nem ez az igazi croissan, hanem a másik.  Ez egy kellemes leveles kifli, de az az íz, ami amott megvan, itt biza hiányzik.  Gondolkodtam, hogy hajtogatások között nem kell pihentetni? Nem volt írva, nem tettem. Aztán a négyszögletű tésztából kört nyújtani..... 


Mindazonáltal ahogy írtam is vacsorára egy klassz kifli, de ha croissanra vágyom megyek a másik recepthez:)