2015. február 16., hétfő

Narancsos, mákos püspökkenyér


Karácsonykor mindent felforgattam a receptért és nem találtam.  Most egy ismerős, akinek két éve leírtam , fölemlegette, hogy sütött. 
Na, kaptam az alkalmon és megkértem, írja már le nekem:)

Hozzávalók: 20 dkg vaj
25 dkg cukor
4 tojás
35 dkg liszt
fél narancs héja és leve
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg mák


A puha vajat a cukorral kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk és beletesszük. 
A liszttel, sütőporral , vaníliás cukorral összekeverjük.
A felét , 2/3-át püspökkenyér formába tesszük, ezt praktikus sütőpapírral kibélelni vagy zsírozni, lisztezni.
A fele, 2/3-a sárga tésztát a formába rakjuk. A maradékhoz hozzákeverjük a mákot, lehet darált is, de ha nincs kedv darálni az egész mákszemek is jók.
Ezt a mákos tésztát végig a sárga közepére kanalazzuk. 
Lehet villával márványozni, de ha csak hagyjuk, akkor is szép lesz.


Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük. 


Kihűlve szeletelhető. 
Lehet meghinteni lehelletnyi porcukorral, esetleg a maradék narancs levéből mázat is keverhetünk .

Sütinek is kiváló, de tea, kávé mellé is tálalható.

Az én sütőformám 11 x 30 cm, ez pont teli lett mire megsült.

2015. február 13., péntek

Perec Angliából

Nézem esténként ezt az angol Sütiverseny című sorozatot.  Ott volt feladat a perec sütés.  Szerencsétlenkedtek a formázással, a levegőben lóbálták a kisodort tésztát, naná, hogy elszakadt, de voltak persze köztük ügyes kezűek is.

A zsűri két ottani fő sztár cukrász és pék, megmutatták a készítést is.


Majd gyakorlok, van javítani való, de alapvetően sikerültek.


Hozzávalók: 50 dkg liszt
4 dkg vaj
7 gr szárított élesztő 
10 gr só - kevesebb lehet, több nem!
1 ek maláta, ennek híján én mézet tettem
tej kb 2-3 dl

reszelt narancshéj
darálatlan mák


A tészta hozzávalóiból, a mák és a narancshéj kivételével egy kalácstésztát dagasztok. Rugalmas legyen, ne lágy. 
Elfelezem a tésztát. Egyikbe belegyúrom, dagasztom a mákot és a narancshéjat.
Duplájára kelesztem őket.

3-3 felé elosztom, kisodrom, középről indítva a vége felé, hogy a tészta közepe vastagabb maradjon. 45-50 cm legyen. 


Így kétszer megcsavarom és visszahajtom.


Amíg a víz melegszik addig kelnek a perecek.


Szódabikarbónás vízben fél percig főztem, nem forgattam, hanem a víz alatt tartottam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 180-200 fokos sütőben szép barnára sütöttem.




Míg kelt a tészta a narancs levét cukorral beforraltam és a kisült mákos pereceket bekentem a sziruppal.


Megkóstoltam, melegen nekem a sósból letört ízlett jobban.

Mindig átvernek engem a perecek, mert ezeket is olyan hosszúra nyújtottam, aztán elég tömzsik lettek. 
De nem adom fel, egyszercsak  pont olyan lesz, mint....hát pont olyan :)

Ráadásul itt egy kis  rosszcsont Pintyő:)



2015. február 1., vasárnap

Sörben pirított csülök

Egyszer régen (nagyon régen) találtam a Magyar Konyha c. újságban. Többször készítettem, mindig ízlett a kosztosaimnak.
Tegnap egyesületi gyűlés volt nálunk, estefelé. Éhesen, üres hassal gondolkodni is  nehezebb.
Pénteken félkészre főztem, aztán szombaton délután begyújtottam a sütőt és befejeztem.


Hozzávalók:  1 szép húsos nyers hátsó csülök.
1 üveg sör
1 fej vöröshagyma
Fűszerek:  só, bors, gyömbér, babérlevél, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűbors majoranna,  kis cukor, borecet.

A húst nagyobb kockákra vágjuk.  Egy lábasban  olajat hevítünk és rátesszük a húst.  Kicsit pirítjuk, majd a felvágott hagymát rászórjuk, együtt is pirítjuk pár percig. 


Kinyitjuk a sörös üveget és a lábasba öntjük a tartalmát.  Sózzuk , borsozzuk, rászórjuk a fűszereket. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. 


Ezt előre is elkészíthetjük.  
Egy evőkanál lisztet összekeverünk kevés vízzel és besürítjük vele az étel levét.
Tepsibe öntjük és sütőben, kemencében  megpirítjuk a pecsenyét. 


Főtt krumplival, savanyúsággal tálaljuk.

Jó kis buli kaja. Sört is ihatunk utána, de egy pohár száraz fehérrel is isteni!

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...