2015. február 16., hétfő

Narancsos, mákos püspökkenyér


Karácsonykor mindent felforgattam a receptért és nem találtam.  Most egy ismerős, akinek két éve leírtam , fölemlegette, hogy sütött. 
Na, kaptam az alkalmon és megkértem, írja már le nekem:)

Hozzávalók: 20 dkg vaj
25 dkg cukor
4 tojás
35 dkg liszt
fél narancs héja és leve
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg mák


A puha vajat a cukorral kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk és beletesszük. 
A liszttel, sütőporral , vaníliás cukorral összekeverjük.
A felét , 2/3-át püspökkenyér formába tesszük, ezt praktikus sütőpapírral kibélelni vagy zsírozni, lisztezni.
A fele, 2/3-a sárga tésztát a formába rakjuk. A maradékhoz hozzákeverjük a mákot, lehet darált is, de ha nincs kedv darálni az egész mákszemek is jók.
Ezt a mákos tésztát végig a sárga közepére kanalazzuk. 
Lehet villával márványozni, de ha csak hagyjuk, akkor is szép lesz.


Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük. 


Kihűlve szeletelhető. 
Lehet meghinteni lehelletnyi porcukorral, esetleg a maradék narancs levéből mázat is keverhetünk .

Sütinek is kiváló, de tea, kávé mellé is tálalható.

Az én sütőformám 11 x 30 cm, ez pont teli lett mire megsült.

2015. február 13., péntek

Perec Angliából

Nézem esténként ezt az angol Sütiverseny című sorozatot.  Ott volt feladat a perec sütés.  Szerencsétlenkedtek a formázással, a levegőben lóbálták a kisodort tésztát, naná, hogy elszakadt, de voltak persze köztük ügyes kezűek is.

A zsűri két ottani fő sztár cukrász és pék, megmutatták a készítést is.


Majd gyakorlok, van javítani való, de alapvetően sikerültek.


Hozzávalók: 50 dkg liszt
4 dkg vaj
7 gr szárított élesztő 
10 gr só - kevesebb lehet, több nem!
1 ek maláta, ennek híján én mézet tettem
tej kb 2-3 dl

reszelt narancshéj
darálatlan mák


A tészta hozzávalóiból, a mák és a narancshéj kivételével egy kalácstésztát dagasztok. Rugalmas legyen, ne lágy. 
Elfelezem a tésztát. Egyikbe belegyúrom, dagasztom a mákot és a narancshéjat.
Duplájára kelesztem őket.

3-3 felé elosztom, kisodrom, középről indítva a vége felé, hogy a tészta közepe vastagabb maradjon. 45-50 cm legyen. 


Így kétszer megcsavarom és visszahajtom.


Amíg a víz melegszik addig kelnek a perecek.


Szódabikarbónás vízben fél percig főztem, nem forgattam, hanem a víz alatt tartottam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 180-200 fokos sütőben szép barnára sütöttem.




Míg kelt a tészta a narancs levét cukorral beforraltam és a kisült mákos pereceket bekentem a sziruppal.


Megkóstoltam, melegen nekem a sósból letört ízlett jobban.

Mindig átvernek engem a perecek, mert ezeket is olyan hosszúra nyújtottam, aztán elég tömzsik lettek. 
De nem adom fel, egyszercsak  pont olyan lesz, mint....hát pont olyan :)

Ráadásul itt egy kis  rosszcsont Pintyő:)



2015. február 1., vasárnap

Sörben pirított csülök

Egyszer régen (nagyon régen) találtam a Magyar Konyha c. újságban. Többször készítettem, mindig ízlett a kosztosaimnak.
Tegnap egyesületi gyűlés volt nálunk, estefelé. Éhesen, üres hassal gondolkodni is  nehezebb.
Pénteken félkészre főztem, aztán szombaton délután begyújtottam a sütőt és befejeztem.


Hozzávalók:  1 szép húsos nyers hátsó csülök.
1 üveg sör
1 fej vöröshagyma
Fűszerek:  só, bors, gyömbér, babérlevél, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűbors majoranna,  kis cukor, borecet.

A húst nagyobb kockákra vágjuk.  Egy lábasban  olajat hevítünk és rátesszük a húst.  Kicsit pirítjuk, majd a felvágott hagymát rászórjuk, együtt is pirítjuk pár percig. 


Kinyitjuk a sörös üveget és a lábasba öntjük a tartalmát.  Sózzuk , borsozzuk, rászórjuk a fűszereket. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. 


Ezt előre is elkészíthetjük.  
Egy evőkanál lisztet összekeverünk kevés vízzel és besürítjük vele az étel levét.
Tepsibe öntjük és sütőben, kemencében  megpirítjuk a pecsenyét. 


Főtt krumplival, savanyúsággal tálaljuk.

Jó kis buli kaja. Sört is ihatunk utána, de egy pohár száraz fehérrel is isteni!