2015. május 31., vasárnap

Két keréken

Mára beterveztem egy nagyon nem szeretem dolgot, amit húzok-nyúzok megcsinálni. Tegnap hazafelé fölvetődött a gondolat, hogy menjünk ma el  biciklizni.  Nagyon nem voltam lelkes, nem is adtam egyértelmű választ.
Gondoltam is, hogy menjen egyedül, akkor nem kell hozzám alkalmazkodni tempóban, kilométerben, semmiben.

Aztán csak elmentem.

Innen indultunk, Bajáról a Szentháromság térről.

Átmentünk az újonnan átadott biciklis  hídon. Bajaiak, ugye direkt csinálták ilyen hepe-hupásra?  Mert az nem létezik, hogy egy hét alatt lett ilyen. Vagy ilyen lett.

Sok hajó várakozott a Sugón.

Igen, óvtuk és védtük.

Vár ránk az út.....

Szeremlén kecskékkel is találkoztunk:)

Egyszemélyes komp:)

Itt a kompkikötőnél egy csónak mellett találtunk egy mocsári teknőst.  Hagytuk szépen békességben.


Egy  helyen le lehetett menni a Duna partra.  Buja növényzet volt végig mindenhol, ez pl. farkasalma.

Ezt ha jól tudom bárány pirosítónak hívják, teli volt vele a gát oldala.

Na ilyeneket találtunk.  Aztán jöttek halászok is, biztos ők használják a házikót.

Ez tetszett jobban :)

A Duna.



Csónakok. Jók és rosszak egyaránt voltak.

Magas a vízszint, valószínű eza kiszáradt fatörzs is azért van a vízben.

Útirány és távolság. Ez legalább a fele odaútnál volt.

Ilyen dús és virágokkal teli a töltés oldala.  Épp kaszáltak is pár helyen, micsoda finom lehet az állatoknak a sok gyógynövénnyel és virággal teli széna !

Őt nem ismerem, de sok volt belőle.

Újra lekanyarodtunk a Duna partjára.

Megettük a kis elemózsiát is.

Szemközt Dunaszekcső. Keskeny és gyors sodrású a víz itt.

Katonás rendben a széna.

Dunafalva. 



Nem kamilla, margaréta.



Érsekcsanád, Révcsárda.

Fől a halászlé. Ott frissen, ahogy megrendelik.
Szemben pedig Veránka, az üdülő hely.


Több mint 40 km-t tekertünk, sík terepen, nem volt megerőltető.
Baján szerettünk volna visszafelé halat enni, de minden hely teli volt.  Így Érsekcsanádon próbálkoztunk. Másfél órát legalább vártunk, mire megkaptuk a halászlét, ami jó volt, de nem az ami után másnap is visszamennénk.

Holnap meg bezárok ajtót, ablakot, magam elé teszek egy üveg pálinkát, ahogy a Pali bácsi, nem, nem meginni, csak nézni, és megcsinálom az elmaradt munkát. Tuti.

2015. május 29., péntek

Kenyér képekben elmesélve.

...értük van a parádé:)

Habzik a kovász, lehet dagasztani.

20 perc alatt a gép ilyenre dagasztja a tésztát. Mikor ilyen szép rakott, akkor jó.

Akkor ilyen buborékok vannak benne. Pukkan, sípol a kezem között.

Megkelt.

Szakajtóban, bölcsőben:)

Tűz, tűz !

Mire az utolsó is bekerül, az elsők kinyílnak.

Félidőben.

És készen:)

Gyertek haza libuskáim:) 

A kemence szájában.

Sorban ropognak:)

Fél kilósak....

...cserepesek....

...lyukacsosak.  Tökéletesek:)

2015. május 12., kedd

Teljes kiőrlés

Megkértek ismerősök, hogy süssek teljes kiőrlésű lisztből kenyeret.  Mert ennék szívesen a fehéret, de orvosilag javasolt a barna kenyér.

Korábban sütöttem gyakran rozsosat, tönkölyöset, előre elkészített lisztkeverékből is tk finomat.

Most nem kaptam a piacon, így emlékezetből kevertem a liszteket.

1/3 rész teljes őrlésű rozs
1/3 rész tk búzaliszt
1/3 rész finomliszt

Összesen 45 dkg volt.  Tettem hozzá egy negyed friss élesztőt,
                                                         4 evőkanál rozskovászt
                                                         1 dl kefírt
                                                         2 evőkanál olajat
                                                         teáskanál sót
                                                         bő 2 dl vizet

Dagasztógéppel megdagasztattam. A vizet nem egyszerre adtam hozzá, elsőre 2 dl-t, aztán még kb.50 ml ment hozzá.

Kitettem kelesztő tálba. 45 perc múlva már látszott, hogy dolgozik a tészta, akkor meghajtogattam, majd még egy óra alatt szép nagyra megkelt.

Deszkán megformáztam, sütőzacskóba tettem.


A kelesztés felénél bevagdostam és begyújtottam a sütőt.

Mikor szépen megkelt, kb. 1 óra volt, betettem a sütőbe.

50 perc múlva készen volt.

Mivel a kétharmad része teljes őrlésű lisztből van, elég tömény kenyér.  De abban biztos vagyok, hogy 3 nap múlva is puha lesz.  Egyik aki kért, azt mondta, hogy próbálkoztak már más kenyérrel, az olyan franciás nagy lyukacsos volt, és a férje másnap már nem bírta megrágni.


Pénteken a fehér BL 80-as lisztet Király búzalisztre cserélem.  Az eleve olyan, hogy elrepül dagasztás közben,  ezért biztos vagyok benne, hogy jó kenyereket fogok sütni ezzel a módszerrel.


Jóféle kolbival, sajttal, sörrel kiváló vacsora :)