2016. január 31., vasárnap

Csokiszuflé vanília öntettel

Karácsony előtt volt a nagy akció, hogy ha  x pénzért vásárolunk, akkor kapunk bilétát, és ha abból összejön egy bizonyos mennyiség kaphatunk könyvet.

Ha jól emlékszem Móron álltunk meg, ott gyűlt össze a pont, így meglett a könyv.


Nézegettem  már, elég jó dolgok vannak benne, de gyakorlati haszna ma lett neki, ebből készült a desszert.
Mert tepsivel nem akarok, akkor addig eszegetjük, míg van, így gyorsan elfogy.  Mindenki kap, aztán annyi.
Fél adaggal számoltam, mégis négy tálka lett:)




Így készül:
Vaníliaszósz:
1 dl tej
100g ! tejszín
csipet só
1 rúd vanília kikapart belseje
2 tojás sárgája
5 gr finomliszt
10 gr vaj
1 ek kristálycukor
A tejet, tejszínt összeöntjük,  Beletesszük a sót, a vaníliát a cukrot.  
A lisztet és a vajat eldörzsöljük egymással. 
A tojásokat szétválasztjuk.
A tejet felforraljuk, habverővel való kevergetés mellett beletesszük a vajas lisztet, majd a tűzről levéve  a tojás sárgáját is. 
Besűrítjük a tűzre visszatéve.
Tálalásig hidegre tesszük.



Csokoládészuflé 
20 gr finomliszt
20 gr vaj + a formák kikenéséhez
220 ml tej
20 gr kristálycukor + a formákba
1 csipet só
200gr étcsokoládé 70 %-os
3 tojás sárgája
4 tojás fehérje
A vajat és a lisztet elmorzsoljuk.
A tejet felforraljuk a cukorral, és a sóval.
Habverővel keverve beletesszük a vajas lisztet, besűrítjük.

Levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét, és beletesszük a tojássárgáját.
Félretesszük kicsit hűlni.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként a csokis krémhez keverjük.
Az előkészített formákba öntjük, ne teljesen teli, és a 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, addig, míg 3-4 cm magasan kiemelkedik a formából.




Forrón tálaljuk, a közepébe lyukat vájva oda öntjük a vanília szószot. Vagy ki is  boríthatjuk és akkor nyakon öntve a szósszal.




A szufléformák előkészítése:  ez az első lépés, a formákat kivajazzuk, csak úgy lazán az ujjunkat használva és betesszük a hűtőbe.
Amikor kész a szuflé tésztája akkor elővesszük, újra átvajazzuk és kristálycukorral meghintjük, mindenhol legyen cukros. 
És mehet a sütőbe.


Rendesen csokoládé ízű, nem túl édes desszert. 

És elkövettem egy borzalmas dolgot, a vaníliaszószt pudingból csináltam.  Így gyorsabb volt, és per pillanat csak kettő tojásom volt, talán az összhatáson nem változtatott:)

2016. január 20., szerda

Csiga-biga

Nézegetem napok óta a videót , aztán ma megsütöttem.



Kész pizzatésztát azt nálunk nem lehet beszerezni, így saját készítésűből készült.  ALEXA  receptje, benne maximálisan megbízom, nem is csalódtam, gyönyörű tészta lett.
Nagyjából elfeleztem, a kisebbikből lett ma 9 sajtos sonkás csiga ebédre, a többit pénteken este sütöm és elvisszük szombati reggelire.



Ha  valaki szintúgy házilag készíti a tésztát, olvassa el figyelmesen a leírást, és ha úgy csinálja ahogy írva vagyon kiváló lesz az eredmény.

A kenegető szószhoz kb. 5 dkg vajat olvasztottam fel, egy kanál barna cukor, egy kanál mustár, egy kanál worcester szósz, és egész mák került bele, ahogy a videóban is látható.



40 perc kellett a süléséhez.
És a reakciók?   Mikor a tésztát gyurmákoltam, megkérdezte, hogy mi lesz, kakaós csiga?

Aztán azt mondta: Hmmm, jobb mint egy pizza :)

Most jött egy másik visszajelzés:  Isteni!

Egy kis könnyű salátával körítve már teljesen jó ebédnek való.


2016. január 8., péntek

Csirkemell szezámmártásban (Tahini pilic )



Decemberben egy 75 %-osra sikerült törökös vacsorán voltam.   A török szakács nem jött el valamiért, aki      a szomszéd faluból jött az töröknek török, de.... hát..... nem volt profi.

Azóta rájöttem, hogy magunk meg tudtuk volna sokkal jobban csinálni.
Judit lányom szakácskönyvei között találtam kimondottan török ételeset, de nekem  is a polcon a Váncsa István második könyve, amiben bizony bizony, bőven vannak török receptek. Mint ez a csirkemell szezámszószban.

Kevés hozzávaló, a szezámpaszta kivételével minden konyhában minden megtalálható.
Nekem is véletlenül volt itthon a szezámpaszta, valami más helyett ezt vettem, gondoltam, üsse kavics, majd jó lesz valamire. Hát kérem itt a VALAMI.

Hozzávalók: 4 személyre

4 csirkemell filé
4 ek szezámpaszta, tahini
2 ek gránátalma vagy juharszirup, de tökéletes a méz is helyettük
1 citrom leve
hat gerezd fokhagyma összenyomva
frissen őrölt bors.

A hús tetejére 1-2 ek zsemlemorzsa
1 ek finomra vágott pisztácia vagy szárazon pirított szezámmag

A csirkemelleket csíkokra vágjuk.
Összekeverjük a tahinit a fokhagymával, mézzel, citromlével, sóval, borssal egy kis vízzel.

Összekeverjük a csirkemell csíkokkal, egy órára hidegre tesszük.

Megfelelő méretű jénai vagy kerámia sütőtálba öntjük, a tetejét megszórjuk a morzsával és a szezámmaggal, és 200 fokos sütöben 20-30 percig sütjük.

Nem hiszem, hogy ártottam a receptnek, de a sütőtál aljára is és a hús tetejére is locsoltam kevés olíva olajat.


Én szeretem a szezámmagot:)


Köretnek mégse lehet krumplipürét csinálni, így , meg mert egyszerű és  gyors, kuszkusz készült párolt póréval és a forrázás előtt aszalt paradicsomot is tettem bele. 

Bocsánat kedves Váncsa István, de instant kuszkusz van a képen, igen, sajna túl soká tartott volna valódit beszerezni:)

No, egy szó, mint száz, nagy dícséretet kaptam.

Kevés munka, egyszerű hozzávalók, és egy nagyszerű étel a végeredmény.