2016. október 12., szerda

Kifli, teljes őrlésű lisztből

Megkért az Ági, hogy sütnék-e neki, csak teljes őrlésű lisztből kiflit ?   Abból a tésztából, amiből kenyeret is szoktam nem akartam, abban túl sok a rozsliszt, nem olyan az állaga, hogy kifliket lehetne belőle formázni.
Keresgéltem hát.   Papikné Veress Andrea blogja igazi kincsesbánya.
A recept tehát ez: Teljes őrlésű kifli



Egy élmény volt csinálni !  Pont ugyanolyan lett, mint az eredeti :)  Mire megsült, kis repedés lett rajta, de az semmit nem számít.

Így készítettem:  hozzávalók:  25 dkg tk királybúza liszt
                                                 10 dkg tk tönkölyliszt
                                                  2,5 dl langyos tej (pici cukorral)
                                                  2,5 dkg élesztő
                                                  2,5 dkg olvasztott vaj
                                                  teáskanál só
Az élesztőt felfuttatjuk, és mindent összegyúrunk.  Nekem kicsit lágy lett a tészta, ezért egy marék tk rozslisztet tettem hozzá, így pont jó lett.
Kicsit dagasztottam, majd elfeleztem.
Egyik felét egyből egészen vékonyra nyújtottam, negyedeltem és felcsavargattam.
A másik felét tényleg tányér nagyságúra nyújtottam, majd 4 felé vágtam és  a negyedeket vékonyítottam 1-2 mm -re.  Felsodortam, és akkor már láttam, hogy az e gy szuperszónikus recept, mert éppen pont olyan lett !



Bekentem vízzel, szórtam rá ezt, azt és kb. fél órát hagytam kelni.  Addigra elég meleg lett a sütő, aholis 25 perc alatt szépen megsültek.

Ez volt a próbasütés. Élesben majd pénteken:)  És azok lettek szebbek, formásabbak, amiket kétszer nyújtogattam. tehát először csak tányér nagyságúra, aztán negyedelve tovább.

Mindjárt megkóstoljuk, de igazán az Ági mondja ki rá az áment szombaton.
De ilyen szép kifliket még soha nem sütöttem, ez biztos !