tag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post5834522518238423530..comments2023-09-03T11:53:02.854+01:00Comments on Kemencetűz: Vasárnapi húsleves töltelékkelgondaanyuhttp://www.blogger.com/profile/04932198504138499645noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-89531916491634486392016-10-03T16:54:20.614+01:002016-10-03T16:54:20.614+01:00Igen, nekem is ez a bajom, hogy olyan rossz lesz a...Igen, nekem is ez a bajom, hogy olyan rossz lesz az áztatott kenyértől a massza, hogy a végére, mikor a levesben megfőzöm egy nyúlós takony lesz a töltelék, nem lehet így szeletelni. már többször próbáltam, de mindig kidobtuk olyan undorító volt. Mi a titok?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06762734039316736091noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-73043303993677198202016-09-11T06:59:30.920+01:002016-09-11T06:59:30.920+01:00Szüleimet egy határ választotta el, édesanyám Fels...Szüleimet egy határ választotta el, édesanyám Felsőbereckiből, édesapám Borsiból származik. Mindkét faluban elengedhetetlen a töltelék a húslevesbe, így természetesen én sem szakítom meg ezt a hagyományt. Nem rossz egyébként máj nélkül sem, de májjal az isteni finomság (csak óvatosan, mert a sok máj megkeseríti) :) Épp most készülök húslevest főzni, gondoltam rákeresek, mások hogyan készítik. Úgy nagyjából mindenki egyformán :) Annyi különbség van a két falu tölteléke között, hogy míg Bereckiben a folpackba csomagolt rúd forma a divat, Borsiban simán kiszaggatják gombócféleségnek kanállal a levesbe. Én a folpackos verziót szeretem :)Szabolcsnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-45359792967986709342015-05-18T14:45:18.785+01:002015-05-18T14:45:18.785+01:00Mi Borsodban abban a hitben növünk fel, hogy egész...Mi Borsodban abban a hitben növünk fel, hogy egész Magyarországon töltelékkel eszik a húslevest. Én is itt Heves megyében szembesültem először vele, 25 éves koromban, hogy máshol az országban nem ismerik a tölteléket. A mai napig, ha otthon mondom, hogy máshol nincs ilyen hitetlenkedve fogadják.<br /><br />TiszaújvárosAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-51283310628693462392013-08-10T15:23:56.484+01:002013-08-10T15:23:56.484+01:00A zsemlemorzsa kimaradt a receptből. Így csak ázot...A zsemlemorzsa kimaradt a receptből. Így csak ázott zsemlével lehetetlen elkészíteni, annyira lágy lesz a "tészta", hogy nem áll össze a főzés végére sem. A recepted szerint akartam ma igazi töltelékes húslevest főzni - ahogy nagyanyám főzte anno, de őt már nem tudom megkérdezni a receptről. Ennek eredménye az lett, hogy a töltelék -fordítás közben- beleborult a levesbe, teljesen zavarossá téve azt. Szóval legalább 10-20 deka zsemlemorzsa kell még bele.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-68222651592015115252011-08-12T23:16:00.529+01:002011-08-12T23:16:00.529+01:00Számomra teljesen új volt (immár majd 40 éve), aho...Számomra teljesen új volt (immár majd 40 éve), ahogyan első Anyósom készítette a vasárnapi tyúkhúslevest. A tölteléket (májasat, amit Te is írtál) betöltötte a tyúkba, így főtt együtt a levesben. Amikor a tyúk megpuhult, kivette, és sütőben megsütötte. Ő Kékedi volt, nem messze tőletek. A dunántúlon, ahol én születtem, ez az eljárás ismeretlen volt, pedig állítom, valami Isteni finom, remek ötlet!!!<br />Mint ahogy most az is, hogy ugyan a levesben főzöd ki a "lábatlant" (micsoda név:), mégis, a bezöldségelt húsleves íze átjárja, naná, hogy kedvelik a gyerekek is!:) Nagyon örülök ennek a receptnek, köszönöm!Gyöngyihttps://www.blogger.com/profile/09443688126885465566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-39883191221624095422011-07-20T23:31:10.010+01:002011-07-20T23:31:10.010+01:00sziasztok en szlovakiaban elo magyar szarmazasu va...sziasztok en szlovakiaban elo magyar szarmazasu vagyok es a mi csaladunkban is mar uknagymamamtol, anyukamig minden vasarnap huslevest eszunk toltelekkel ..eeeen imaaadom :Dmookushttps://www.blogger.com/profile/08538559054584568140noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-69730858330942204142011-06-07T14:44:17.781+01:002011-06-07T14:44:17.781+01:00Nagyon ötletes finom lehetNagyon ötletes finom lehetBiankahttps://www.blogger.com/profile/04740852582267201615noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-87213506341414827002011-06-07T12:59:13.425+01:002011-06-07T12:59:13.425+01:00Kedves szmari!
Üdv az edelényi udvarlónak!!! Én i...Kedves szmari!<br /><br />Üdv az edelényi udvarlónak!!! Én is edelényi vagyok.<br /> Így van ezzel más is. Én is próbáltam almaszószt kínálni a főtt húshoz,köszönték szépen:)<br />A kisfiam nagyon szereti a tölteléket, még másnap is ezt kér, főleg ha új krumplival és zsenge új répával fő a leves. A főtt hús nálunk sem megy kárba, ha esetleg nem fogy el, lesz belőle rakott tészta,vagy pástétom...babettehttps://www.blogger.com/profile/02837427119029473898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-48910975879801916632011-06-07T08:28:56.186+01:002011-06-07T08:28:56.186+01:00E mellett én se m ehetek el szó nélkül. A nagylány...E mellett én se m ehetek el szó nélkül. A nagylányomnak edelényi fiú udvarol, és rajta, ill. családján keresztül ismertük meg ezt húslevestölteléket. Ők is második fogásként eszik a leves után.<br />Felénk, a Jászságban,ez tényleg ismeretlen, itt a húslevessel kerül az asztalra a főtt hús, vagy esetleg húsos csont(mindkettőt elkapkodjuk, kivételes nagycsalád vagyunk, nálunk mindenki szereti a főtt húst) a levesben főtt zöldségekkel együtt. És természetesen a levesben csak tészta van betétként. Egyszer mi is kipróbáltuk, bár nagyon finom, de azt hiszem itt már nem fog meghonosodni. Nem tudjuk beilleszteni a megszokott repertoárba.<br />Amúgy én zsemlegombócot készítek hasonló módon, annak a tésztáját főzöm ki folpackba, majd alufóliába tekerve..., sőt, mielőtt ezt a módszert nem ismertem, konyharuhába csavarva, egyszerű forróvízbe. Egyfajta knédliként ismertem meg, bár azt hiszem a szlovákoknak lenne ehhez egy-két szavuk:-))És természetesen ez se jász szabadalom:-))<br />Köszönöm a kedves, étvágygerjesztő leírást, alkalmanként azért, ha edelényi vendég:-)) térne be hozzánk biztos az asztalra fog kerülni.sz.marikahttps://www.blogger.com/profile/15450381572208935805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-84388053650119499822011-06-06T20:18:30.287+01:002011-06-06T20:18:30.287+01:00Mióta várom, hogy leírd ezt ! Köszi .Mióta várom, hogy leírd ezt ! Köszi .gondaanyuhttps://www.blogger.com/profile/04932198504138499645noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-540654260668222022.post-89170885279537047872011-06-06T19:27:23.004+01:002011-06-06T19:27:23.004+01:00Nagyon érdekes, még nem is hallottam ilyenről eddi...Nagyon érdekes, még nem is hallottam ilyenről eddig, köszönöm, hogy leírtad.Katihttps://www.blogger.com/profile/08847263129184531346noreply@blogger.com