2013. január 1., kedd

Újévi séta



Találtunk fészket alacsonyan....

...közepes magasan...

..és egészen magasan.

Hangyaboly?

Koronaakác termése...

..és tövisei.

Galagonya....

...kökény...



...és moha, moha, moha.


A legszebb jég.

Jégtörő.

Turbó fokozat:)

Már csak egy ugrás hazáig.

Itthon pedig várt a finom lencseleves.

Év forduló

Boldog, sikeres , nyugtalanságtól mentes új esztendőt kívánok!

Szerényen ünnepeltük az óév elmúltát. Igaz minden megvolt a szilveszteri partihoz:)
Voltak vendégek:)

Volt finom vacsora.

Házi főzésű ketcup, a mustár az bolti:)

Jóféle almalé a koccintáshoz.
Ez túl jól is sikerült, a Zsófi 3 pohárral ivott, aztán éjszaka át kellett öltöztetni. Utána mellettem aludt, de a Juli szerint is úgy alszik, mint egy százlábú,  mert vagy oldalba rúg, vagy takargatom a drágát:)

Tévét nem néztünk, csak néhány mesét az interneten, Bogyó és Babócát, Micimackót, ilyesmit.  Aztán  meglátogattuk még Rumcájszékat a jicini erdőben  és elaludtak.
Volt petárda is meg tüzijáték is, nem zavarta egyik sem őket. Én ébredtem rá föl, meg a  kutya 
nyüszögött a konyha asztal alatt.

Most főzünk egy lencse levest, kirándulunk közbe egyet míg fől, holnaptól pedig jönnek a dolgos hétköznapok. 

Azt mondja a népi bölcselet, hogy amilyen lesz az újév első napja, olyan lesz a többi is. Ezek szerint van rá esély, hogy sokat  lesznek nálunk az  apróbbak .




2012. december 29., szombat

....a vége határozottan jó volt...

Az áldozat.

Csendélet:)

Megfürdettük.

Megvakarásztuk:)

Megsütögettük.

Szép tisztára lemostuk.

Megkóstoltuk.



Elfeleztük:)


Utánpótlásunk:)

Ügyesek:)

Meggyúrták:)

Aki korpa közé keveredik..... Juli és a fröccs:)

Egyedül nem megy:):)

Tekeredik.

Itt pedig a papa el lett varázsolva.

Figyeltek bennünket:)

2012. december 20., csütörtök

Gasztroajándék


Még tanulom ezt az új kedves fényképezőgépet.  Megküzdöttem a fénnyel és az üveggel , meg a vissza- tükröződéssel, talán  élvezhetőek lettek a képek.

Karácsonyi ajándék lesz ez a  SAVANYÚ TOJÁS CÉKLÁVAL.

Judit lányomék szoktak csinálni csak úgy unalmasan, fehéren. Talán a fűszerezése is más annak. 

1 literes üveghez írták a receptet, a Finomságok ajándékba című könyvben találtam.

425 gramm cékla vagy konzerv vagy megfőzzük és feldaraboljuk.
12 keményre főtt tojás
120 ml almaecet
120 ml víz
100 gramm barnacukor
1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
1/ teáskanál őrölt szerecsendió
1/ teáskanál őrölt fahéj
5-6 szegfűszeg egészben

A céklákat csöpögtessük le, és a levét tegyük félre.
A tojásokat  és a céklát tegyük egy tiszta 1 literes üvegbe.

Egy lábasba keverjük össze az ecetet , a vizet , a cukrot,  a cékla levéből egy keveset és a fűszereket. 
Forraljuk kb. 10 percig, majd öntsük a tojásokra, úgy hogy ellepje azokat.

Csukjuk le az üveget.  Ne tegyük el, hanem  a következő órákban párszor mozgassuk meg, hogy a lé mindenhol találkozzon a tojással, így szép rózsaszínre festi őket.

Hűvös, sötét helyen tároljuk, felbontás után 3 hónapig eláll a hűtőszekrénybe.





2012. november 2., péntek

Hatlapos alias egytojásos torta

A retro kifejezést egyáltalán nem szeretem, de ez most egy olyan sütemény, amit valamikor  gyerekkoromban gyakran sütött anyánk.

Nem olyan lett, mint az övé, de tudom hol   hibáztam.
Horváth Ilona örökbecsű könyvéből a recept.

Tészta:  50 dkg liszt
             10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
             8 dkg cukor,
            20 dkg méz
            1 egész tojás
            1 dl tej
             1 kávéskanál szódabikarbóna

A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk. A többi anyagot hozzáadjuk, jól meggyúrjuk, hat részre osztjuk és egy tepsi alján megsütjük őket.

Jó alaposan alá kell lisztezni a deszkát, akkor gond nélkül kinyújtható szép vékonyra és a nyújtófára  feltekerve  rá tudjuk tenni a tepsi hátára.  Könnyebb ha sütőpapírt is használunk, bár azon nekem nem lett jó a nyújtás.

Ha kihűltek a lapok , éles késsel , egymás tetejére rakva őket, tehát éles késsel körbevágjuk, majd megtöltjük a krémmel, úgy hogy vékonyan a tetejére is jusson.

Krém:  ez másfél adag, de szerintem kell ennyi bele.

           7,5 dl tej
           30-40 dkg kristálycukor
           15 dkg liszt
           30 dkg vaj
           2 csomag vaníliás cukor

A kristálycukrot sötétebb színre karamellizáljuk.  Felöntjük 3 dl tejjel és fél dl vízzel, majd a többi tejet elkeverjük a liszttel, hozzáöntjük és sűrűre főzzük.

Ha kihűlt a szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük.

A levágott széleket elmorzsolva a tetejére szórjuk.

A család nekiesett, bár néhány hibát vétettem a készítés során.  Karácsonyra a rendelés leadva:)

2012. október 14., vasárnap

Szárnyát vagy a combját ?


Gyengélkedik a fényképezőm, de ez annyira jó , hogy megpróbálkoztam...
A Nők Lapja Konyha utolsó számából a recept.  Mint olcsó csirkecombok ajánlják, hááát.... nem tudom mennyire általános a gyömbér, a narancslekvár és a szójaszósz egy átlagos család kamrapolcán. Azt sem, hogy annyira olcsó lenne  beszerezni, de néha áldozhatunk a finomabb falatokért ennyit.

Hozzávalók: 10 db alsó csirkecomb
3 evőkanál méz
4 evőkanál szójaszósz 
3 evőkanál narancslekvár
1 cm friss gyömbér
3 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors

Én kiegészítettem 1 evőkanál csililekvárral.

A combokat néhány órára vagy akár éjszakára is, a fenti anyagokból kevert pácban érleljük.

Az újság azt írja, pár evőkanál olajon, serpenyőben süssük alacsony fokozaton és fedő alatt a combokat.
Én sütőzacskóba öntöttem, csak aláhajtottam a száját.  Zacskóstul beletettem a fent látható vaslábasba, lefedtem és így sült , puhult bő egy órán keresztül.
Ekkor kiöntöttem a zacskóból és fedő alatt még 15 percig hagytam a sütőbe.

Krumplipürét és az utolsókból, paradicsom salátát  készítettem mellé.

Aki a csirkeszárnyakat szereti, annak ez biztosan ízleni fog. Aki szerint a szárnya csupa csont, na az próbálja ki a combját. Megéri.



Karácsony 2024

 Idén már november elején valami elképesztő módon elkezdett foglalkoztatni a karácsony. Ajándékokat kerestem, menüt terveztem.  Gondolom az ...