2014. február 6., csütörtök

Réteges tepertős pogácsa


Ez igazán az.  Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben tartva, különben szétesik:)


Azért leírom.
Hozzávalók:  50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg élesztő, másfél teáskanál só, kb. 2 dl tej.  35 dkg darált tepertő, őrölt bors. Tetejére egy tojás megkenni.


Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatni, és a többi hozzávalóval ( liszt, tojás, tejföl, só) rétestészta keménységűre  dagasztjuk. 
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk és a  megborsozott tepertőnek az egy harmadát rákenjük. Én palacsinta lapáttal kenegettem, mindenképp praktikus valami széles pengéjű késsel csinálni.
Meghajtogatjuk, egyharmad tészta fel, a maradék a tetejére, majd jobbról is balról is ugyanígy. De ki hogy szokott hajtogatni, tegye úgy ezzel is.
20 perc pihenő után nyújtás, tepertőzés, hajtogatás. 
És mégegyszer.
Ekkor is hagyjuk a 20 percet a tésztának, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, megrácsozzuk és kiszaggatjuk. Tetejét tojással megkenve forró sütőben szép barnásra sütjük.


Már a kiszaggatáskor látszottak a rétegek.
Mivel több helyen szoktam sütni, nem találtam a pogácsa szaggatóim közül csak a legkisebbet, aztán a végére meglett az eggyel nagyobb is. De a nagy, a kb. 5 cm átmérőjű a jó, azzal nem dülöngélnek szerte szét a rakoncátlan pomogácsok:)


3 megjegyzés:

  1. Most vacsoráztam, de itt nyelkedek :):) Egy jó kis rozé fröccs hozzá? :):)

    VálaszTörlés
  2. Ok, azt be tudom vállalni :):) csak a többit add :):):)

    VálaszTörlés