2024. július 5., péntek

Emlék



Itt a fotón a családom egyik fele van.  Aki a kosarat fogja, a hátsó fülét, micisapkában, ő az apám, ma 100 éve született. Mögötte anyám van, az a kicsi szöszke én, a barna copfos a nővérem. 

Csávolyon született, gondolom a szülők ott voltak  dolgozni. Nem tudom hanyadik  gyerek volt, két fiú biztosan volt már a családban,  úgy rémlik, iker gyerekei is voltak a mamának, de meghaltak, ahogy akkoriban gyakran megesett. 
Négyen  maradtak testvérek, a legkisebb lány lett, a Rozi nénje, a Lajos és a Józsi bátyja. Meg a Pista, mert ő ezt a nevet kapta. 
A nagyapám szép szál ember volt, Kiss Lajos így hívták, de Sükösdön mindenkinek volt plusz neve, na ő a Vicsori Lajos volt :)  Néhányszor nyaraltam náluk, de a papával semmiféle kötődésre nem emlékszem,  abban az időben  a gyerek inkább útban volt a férfiembereknek .
A nagyanyám, Topcsics Rozália,  kicsi gömbölyded asszony,  Gyuka Rozának ismerték, a termete miatt ?  A nevéből következtetve valahonnan  délről kerülhetett ide valaki őse .
A gyerekeik inkább a mama magasságát örökölték, a Lajos volt magas, ő utód nélkül ott maradt a háborúban. 
Érsekhalmára is úgy jöttek, dolgozni, az érseki birtokra, itt lakást adtak, megélhetést. 
Aztán mikor apánk 17 éves volt, a család elköltözött Sükösdre, ő ittmaradt. 
22 évesen feleségül vette anyánkat, ő 17 éves múlt.  ( Többször elmesélte, hogy volt más udvarlója is, de azt ő ki nem állhatta.  Azt mondták neki az öregebbek, hogy jó gyerek a Pista, Margitka, menjél hozzá ....)
Egy év múlva született a nővérem.  
1955-ben egy kisfiuk lett volna, de erdőn voltak, anyám is vonszolta a fákat, a 8. hónapban volt, az oldalához szorítva, ennek következtében meghalt a kicsi,  úgy született meg, örültek, hogy anyánknak nem lett baja. 
Így lettem én :)  a következő évben. 
Sokat voltam  vele, elvitt magával, a bicikli vázára csinálta fából egy ülést, úgy vitt.  Mindig állattartó telepen dolgozott,  máig emlékszem  hogy etettek, legeltettek, illatok , hangok még itt vannak a fejemben.  
Béketűrő ember volt, soha nem hallottam a szüleimet veszekedni. Alkoholt nem ivott,  mikor Sükösdön laktunk, ott volt a kertben szőlő, lett belőle bor is. A reggeli teába töltött kicsit belőle, citromlé helyett:) Egyalkalom volt, a disznóvágás, amikor a férfiak fröccsöznek, na akkor ő is ivott, de gyorsan a fejébe szállt, becsiccsentett és nevetett, nevetett.....
Aztán elkerültem otthonról,  és csak felnőttként, ahogy az unokákat szerette  jött elő soksok emlék. 
1998. augusztus végén halt meg,  úgy hogy fogtam a kezét. 


 

Szülinapi fügetorta

 Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni.  Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta.  Vol...