2011. július 31., vasárnap

Rostos szederlé


Százszor finomabb , mint a kajszilé!!!!

Eszméletlenül rossz idő van. Mindenütt elborulva, állandóan, szitálva esik az eső. A szeder meg attól érik ugye. Nem is akármennyi. Anyukám kétnaponta jelez, menni kéne, mert folyamatosan szüretel. Minden formában jöhet . Fagyasztva, csak úgy egyszerűen. Joghurtba turmixolva,dzsemnek, gyümölcs levesnek, süteménybe ,cobblerbe!!! ,és most rostos lének.



Hát nem tudom hogyan jellemezzem. Egyszerűen fantasztikus az íze. Volt még a késői málnánkon úgy egy fél kiló. Még azt is hozzáadtam a szederhez.
Mindenben úgy jártam el, mint az előzőleg készített kajszilénél. Gyümölcs megmos, vízzel feltesz főni, kicsi citromsav, szép piros maradt a színe tőle. Picit felrottyant, botmixerrel átkavar, aztán szitán áttörtem a magok miatt.Többszörös mennyiségű vizzel felönt, hogy azért kellemesen iható legyen. Cukor a lébe ízlés szerint. Közben kóstolgatni, ki hogy szereti. Ha télire készül akkor kis tartósító a forró lébe, és azonnal üvegekbe, leköt,száraz dunszt. Kész,ennyi.
Kb. 3 kiló gyümölcsből lett 10 liter ivólé.

Tegnap előtt csináltam. Már két liter elfogyott:)))



5 megjegyzés:

 1. bár, 3kiló tuti nem lesz nekünk, de azért hátra tipegek a kertbe holnap és szétnézek, h hogyan is áll a szeder nálunk is! :)

  VálaszTörlés
 2. Én is kérek, még életemben nem ittam szederlét, de nagyon-nagyon megkívántam.

  VálaszTörlés
 3. A szedre nálunk is elég rapszodikusan terem, 3 kg tuti nem lesz. Pedig ezt az ivólevet nagyon szívesen kipróbálnám.

  VálaszTörlés
 4. nos, megnéztem a szederállományt, akad közte finom, de kell még neki némi D vitamin! :)

  VálaszTörlés
 5. Akár 1 kilóból is lehet készíteni.

  VálaszTörlés