2009. december 29., kedd

Karácsonyunk


Évekig a karácsonyi desszert a képen látható -  flambírozott banán csokifagyival  -  volt nálunk.   Idén tegnap csináltam, szenteste nem.

Többféle tanulsága volt a mostani ünnepnek, elraktároztam őket .

   Mindenki hazajött.  Rettentő sütés főzés nem volt, és rettentő ajándékozás sem.  Nem az a cél.  Persze a gyerekek kaptak, örült is a Juli mindennek.
Egyre inkább a saját készítésű dolgokra térünk át.  

Örülök, hogy csináltam szaloncukrokat.  Túl azon, hogy finomak, különlegesek, jó volt együtt csomagolni őket.

Juli egész délután az estét várta, az Annával, Judittal együtt csomagolta az ajándékokat, közben hol énekeltek, hol hahotáztak. Háromévesen sokminden megfordul a gyerek kobakjában, amin nevetgélni lehet.
Amúgy meg ügyes, bátran lehet bevonni mindenféle munkába.A fadíszítésnél a gömbök felrakása izgatta nagyon , no meg a csillagszóró.  Valószínű a tavalyira már nem emlékezhetett, mert nagy szemekkel nézte, amikor meggyújtottuk őket.
Zsófinak szeme szája tátva maradt  a csillagszóróktól, úgy nézte.

Jól megfigyeltek mindent: Zsófi nagyon szereti a papírt, résen kellett lenni, nehogy  a szájába tömködjön . Mint látható teljes figyelemmel nézi mit csinálunk.

Eszter énekkarba énekel, és nekünk is elénekelt egy karácsonyi dalt, nagyon szép volt.  Úgy fogott hozzá, hogy ha nem bőgi el magát....  hát én voltam aki elérzékenyült.

Judit gyöngyökből csillagokat  fűzött.
Anna meg gyógynövényekből likőrt  készített.

A vacsora töltött káposzta volt, és tiramisu torta. volt.

Juli mindent kipróbált.  Kapott trambulint, hogy ne az ágyakon ugráljon.  Gyöngyöket, mert szeret fűzni.
Edényeket, mert főzni is szeret a drágám.  Matricás és Pöttyös Pannis könyveket.
Anna meg még hozott neki olyan fürdetőszappant, ami piros, amikor magára keni.   Jó nagy  pancsolást csináltak este a fürdőszobában!

Még a banán receptjét ideírom, igazi ünnepi desszert.

Fejenként egy banán és fél narancs kell hozzá.
A banánokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, meglocsoljuk citromlével.
A narancsot kifilézzük.
Elérhető közelségbe teszünk méet, és valami alkoholt, amivel flambírozunk.  50 fokos legyen, hogy könnyen meggyulladjon.

Aztán kikészítünk 4 kistányért és a csokifagyit.

Serpenyőben vajat olvasztunk és a fél banánok egyik felét megsütjük rajta.  Megfordítjuk őket.   Rátesszük a narancsot, hagyjuk, hogy átmelegedjen .  Kb. Két evőkanál mézet locsolunk rá.
Merőkanálba öntünk egy fél deci pálinkát vagy konyakot.  Gáztűzhelyen  a lángon elkezdjük melegíteni, és amikor a kanálban meggyullad a szesz, ráöntjük a gyümölcsre.  Hagyjuk, hogy elégjen.

Kistányérra csokifagyit teszünk, mellé a banánt, narancsot és azon nyomban megesszük.

4 megjegyzés:

 1. Nagyon szép karácsonyotok volt!
  Különösen az tetszett, hogy a szaloncukrot is ti készítettétek. Boldog Új Évet kívánok!

  VálaszTörlés
 2. Kedves Gondaanyu!
  Nagyon jó volt olvasni a karácsonyi beszámolódat! Melegség, hihetetlen család szeretet, béke áradt a szavaidból.... Köszönöm, és nagyon boldog új esztendőt kívánok Neked és a családodnak! Teri

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szép ünnepetek volt.:):):)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szép Karácsonyotok volt, legyen még sok-sok ilyen! Juli már egy kész hölgy, szédületesek a hullámai:) Zsófi is nagyon tündéri, ahogy figyel! Naná, hogy el vagy olvadva - ez is a Nagymama dolga:)

  VálaszTörlés