2009. március 26., csütörtök

Medvehagyma

Mivel felénk nincsen, nem is ismertem a medvehagymát.
Két évvel ezelőtt a piacon tűnt fel, hogy mindenki zöld levelekkel a kézben mászkál. Aztán találtam receptet is, kipróbáltam, és nagydíjas lett a medvehagyma nálunk.

Ezt olvastam róla:
A medvehagyma kiemelkedő, sokoldalúan felhesználható fűszer és gyógynövény. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet. Javítja a szív és érrendszer működését, gátolja a vérrög képződését. Lehetőleg frissen fogyasszuk salátaként, szendvicsbe, vagy bármilyen ételbe utólagos ízesítésre.

MEDVEHAGYMÁS TÁSKA: rendkívül egyszerű és nagyszerű sós sütemény, bár a hagyma az megsül benne.

Hozzávalók: egy csokor medvehagyma levél
25 dkg túró
só, bors
1 tojás
mirelit leveles tészta

A túrót megsózzuk, borsozzuk, a leveleket összevágjuk és a túróhoz tesszük és a tojással összekeverjük.

A tésztát szobahőméréskleten felengedjük, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra elnyújtjuk. Tenyérnyi méretű kockára vágjuk, és mindegyik közepébe egy kiskanálnyi fűszeres túrót teszünk. Háromszögletűre összehajtjuk és forró sütőben szép barnásra megsütjük.

Baráti borozásokhoz, sörözésekhez kiváló.