2009. március 26., csütörtök

Medvehagyma

Mivel felénk nincsen, nem is ismertem a medvehagymát.
Két évvel ezelőtt a piacon tűnt fel, hogy mindenki zöld levelekkel a kézben mászkál. Aztán találtam receptet is, kipróbáltam, és nagydíjas lett a medvehagyma nálunk.

Ezt olvastam róla:
A medvehagyma kiemelkedő, sokoldalúan felhesználható fűszer és gyógynövény. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet. Javítja a szív és érrendszer működését, gátolja a vérrög képződését. Lehetőleg frissen fogyasszuk salátaként, szendvicsbe, vagy bármilyen ételbe utólagos ízesítésre.

MEDVEHAGYMÁS TÁSKA: rendkívül egyszerű és nagyszerű sós sütemény, bár a hagyma az megsül benne.

Hozzávalók: egy csokor medvehagyma levél
25 dkg túró
só, bors
1 tojás
mirelit leveles tészta

A túrót megsózzuk, borsozzuk, a leveleket összevágjuk és a túróhoz tesszük és a tojással összekeverjük.

A tésztát szobahőméréskleten felengedjük, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra elnyújtjuk. Tenyérnyi méretű kockára vágjuk, és mindegyik közepébe egy kiskanálnyi fűszeres túrót teszünk. Háromszögletűre összehajtjuk és forró sütőben szép barnásra megsütjük.

Baráti borozásokhoz, sörözésekhez kiváló.

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...