2009. március 26., csütörtök

Medvehagyma

Mivel felénk nincsen, nem is ismertem a medvehagymát.
Két évvel ezelőtt a piacon tűnt fel, hogy mindenki zöld levelekkel a kézben mászkál. Aztán találtam receptet is, kipróbáltam, és nagydíjas lett a medvehagyma nálunk.

Ezt olvastam róla:
A medvehagyma kiemelkedő, sokoldalúan felhesználható fűszer és gyógynövény. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet. Javítja a szív és érrendszer működését, gátolja a vérrög képződését. Lehetőleg frissen fogyasszuk salátaként, szendvicsbe, vagy bármilyen ételbe utólagos ízesítésre.

MEDVEHAGYMÁS TÁSKA: rendkívül egyszerű és nagyszerű sós sütemény, bár a hagyma az megsül benne.

Hozzávalók: egy csokor medvehagyma levél
25 dkg túró
só, bors
1 tojás
mirelit leveles tészta

A túrót megsózzuk, borsozzuk, a leveleket összevágjuk és a túróhoz tesszük és a tojással összekeverjük.

A tésztát szobahőméréskleten felengedjük, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra elnyújtjuk. Tenyérnyi méretű kockára vágjuk, és mindegyik közepébe egy kiskanálnyi fűszeres túrót teszünk. Háromszögletűre összehajtjuk és forró sütőben szép barnásra megsütjük.

Baráti borozásokhoz, sörözésekhez kiváló.

2 megjegyzés:

  1. De jó, most már nem érzem magam teljesen kukának... én se ismertem... Pár napja láttam először, hogyan is néz ki (egyik blogban), de kóstolni még nem kóstoltam. Még piacon se láttam..

    VálaszTörlés
  2. Ajánlom a figyelmedbe - különösen a linkeket:
    http://gasztronauta.blogter.hu/331796/medvehagyma__a_tavasz_igazi_hirnoke

    De például ma medvehagyma krémlevest főztem, tegnap medvehagymamártást, tegnapelőtt medvehagymás rántotta volt... Nálunk ilyenkor ezzel méregtelenítünk.

    VálaszTörlés