Sok paradicsom van a fóliában. Ugyan főztem már levet is, kecsapot is, lecsót is. De csak nem lehet otthagyni tönkremenni. Annyi lecsót nem eszünk, hogy elfogyjon.
A lé egyszerű. Ledarálom passzírozón a nyers zöldséget, felforralom, belemerem az üvegekbe, betakargatom, aztán másnap mehet a kamrapolcra.
Szívesen iszunk csak úgy magában is paradicsomlevet, ezért főztem fűszereset is.
3 liter nyers léhez tettem egy nagy csokor bazsalikomot, de lehet rozmaringot vagy zellert, sót, cukrot ízlés szerint, teáskanálnyi őrölt gyömbért, két vöröshagymát lereszelve vagy kis paradicsomlével összeturmixolva.
15-20 percig forralni, aztán mehet az üvegbe, dunszt, kamrapolc.
Télen a mai nap melegét adja vissza nekünk.
A lecsó úgy készül, mint mindig, hagymát megpárolom, aztán a paprikát is. A paradicsommal addig főzöm, hogy a levét kiengedje. Igyekszem egyformán üvegekbe rakni, hogy jusson lé is mindegyikbe.
Aztán a kecsap. Egyáltalán , hogy kell ezt helyesen írni magyarul ? Mi nem sokat eszünk , annyit boltba is megvehetném. De a kicsik szeretik, meg hát a sok paradicsommal kezdeni kell valamit.
Háromfélét főztem.
Az elsőben alma is volt, valahol keresgéltem a receptet. de nem tudom hol találtam.
A másodikat Margit oldalán találtam, nagyon finom, bár macerás kicsit.
Így szól a recept :
2,5 kg paradicsomot megmosunk, összevágjuk. 1 kiló vöröshagymát úgyszintén, és két kiló húsos paprikát is.
Fűszerezzük 3-4 babérlevéllel, egy csokor friss oregánóval, kakukkfűvel , én bazsalikomot is tettem bele. Addig főzzük, hogy a paprika és a hagyma is megfőjön.
Ekkor átpasszírozzuk. Itt szükség van a darálós paradicsompasszírozóra, ennek hiányában eléggé nehéz a passzírozás.
Ha készen vagyunk teszünk bele 30 dkg cukrot, 7 dkg sót, kis törött borsot, 1 dl 10 %-os ecetet, és egy kis tubus mustárt.
Ekkor célszerű rúdmixerrel megdolgozni, hogy jól elkeveredjen a mustár, és viszonylag krémes állagot kapjunk.
Jó óra alatt besűrűsödött. Nekem ez ízlik legjobban.
A harmadik félét egy régi szakácskönyvből vettem. Ehhez csak paradicsom kell, jó sokáig kellett forralni, hogy elpárologjon a leve.
4 kiló paradicsomot átpasszíroztam. Tettem bele 3-4 zellerlevelet. 2 dl 10 %-os ecetet, 6 evőkanál cukrot, 2 evőkanál sót.
Teatojásba vagy gézbe kötünk egy evőkanál őrölt borsot, 4 szegfűszeget, csipet törött szegfűborsot, fél kávéskanál fahéjat, evőkanálnyi fehér mustármagot.
Beletesszük a lébe.
Addig főzzük, míg kellő sűrűséget eléri. 2-3 óra.
Elég gazdaságtalan és energiaigényes.
Mostmár csak aza baj, hogy elfogytak a KUBUS üvegeim, és újakat nem lehet venni, mert műanyagba teszik.
És hogy ezt a sok munkát és izzadságot megbosszuljam, sütöttem egy zöldparadicsomos pitét. :)
Finom lett, majd holnap leírom.
Jó sokat dolgoztál, de télen milyen jó lesz ez! :)
VálaszTörlésÉs a szauna után, még a bejegyzést is szerkeszteni:)
VálaszTörlésA "kecsap" receptek nagyon jók, hasznosítani fogom. A lecsót én is így , készre teszem el.
És a zöldparadicsomos pite! Fantasztikus!!!
Kértem neked Uzsitól üvegeket. :)Nem kubus ugyan, de alkalmas erre a célra.
VálaszTörlésHogy ezt mennyire szeretem, a fűszerest meg főleg! De saját paradicsom híján, nem nagyon érné meg a házit készíteni. :(
VálaszTörlésA paradicsomlébe tartósítószert teszel? Éva
VálaszTörlésNem teszek már évek óta tartósítószert. Néha egy-egy megromlik, de ha forrón üvegbe töltöm és betakargatom, az sterilizálja a folyadékot. Egyedül a barackbefőttbe tettem szalicilt .
VálaszTörlés