2011. augusztus 15., hétfő

Sárgarépa-alma-őszibarack rostosléMár egy hete érlelődik szegény őszibarackunk. Olyan hősiesen tűrte,hogy még mindig nem tudunk vele foglalkozni, mert a konyhánk gyakorlatilag megszűnt létezni. Se kenyér sütés, se főzés egy teljes hétig. A kert él, és terem, attól hogy én nem érek rá. De ma már hozzáfértem az edényeimhez. Kibányásztam a dobozokból a felszerelésemet a befőzéshez, és a szűz konyhámban nekiálltam befőzni. Szép számmal lett őszibarackbefőtt is, de a favorit mindenképpen ez az ivólé.
Sima őszilevet is fogok csinálni, de azt csak a nagyon érett barackokból. Most még csak pár kiló volt alkalmas a rostos lének.


Lehetne házi kubu is a neve, de ez sokkal finomabb. Meg zamatosabb, meg szebb, meg tudom, hogy miből készült:)
Gyakorlatilag minden a kertből van. Egy csokor friss répa, 4-5 nagyobb szem őszibarack, 2-3 savanykás nyári alma. Egy kis citromsav, a színe miatt, és méz vagy cukor ki, hogy szereti.
Kétféle képpen készülhet. Friss fogyasztásra csak egyszerűen felaprítjuk a gyümölcsöket, a répát lereszeljük, beledobáljuk a turmixgépbe egy kis citromsavat adunk, hozzá, felöntjük egy kis vízzel. Jó alaposan összekeverjük a géppel és már iható is. A víz mennyisége opcionális , ki milyen sűrűn szereti:)


Ha télire készítjük,a répát egy kis vízzel előfőzzűk. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előbb. Ha kész a levünk, fazékba tesszük, felfőzzük, ép csak rottyantunk egyet rajta, és mehet a csirátlanított üvegekbe a forró lé. Esetleg egy kis tartósító, a tetejére, máris lekötni és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


13 megjegyzés:

 1. Juliék minden nap Kubut ittak. Ha netán nem bírtok vele, küldöm őket pár napra:)

  VálaszTörlés
 2. Ebből most szívesen innék:)

  VálaszTörlés
 3. Finom és egészséges. Nagyon jól illik ez a három íz egymáshoz. Megkóstolnám. :))))

  VálaszTörlés
 4. Ez nagyon jó ötlet, köszönöm a receptet, szerintem ki fogom próbálni

  VálaszTörlés
 5. Ezt nagyon szeretem! Készítek is egy üveggel! Hűtőben meddig áll el, ha csak turmixolom, 1-2 nap?

  VálaszTörlés
 6. Ami! Petra!
  Küldök nektek:) Egyébként tényleg hasonlít a Kubura:)


  Szabina!
  Szerintem igen, én tegnap készítettem ma még semmi baja...

  Kreatív konyha !
  Szívesen!

  VálaszTörlés
 7. Ez így nagyszerű, ma akartam egy újabb adag barack ivólevet készíteni, de most meggondoltam magam. Sárgarépát és almát is fogok beletenni.Köszi az ötletet!

  VálaszTörlés
 8. Irigylésreméltó ez a gazdagon termő kert! Isteni lehet az ivólé!

  VálaszTörlés
 9. De jó! Van itthon mindhárom gyümölcs, ma elkészítem.
  Majd beszámolok.

  VálaszTörlés
 10. Köszönöm! És Mindenkinek egészségére!:)

  VálaszTörlés

Kolbászos torta

A 70. nagyon meg lett ünnepelve. Azt mondta a Pali bácsi, hogy a 75-diken  egy gyerekkori jó barátja a Csík János fog itt muzsikálni :) Ige...