2012. február 4., szombat

Karamellás-mogyorós almaszósz


Egy édes kenyérre való... selymesen lágy a karamelltől és nagyon -nagyon finom egy szelet pirítóssal, vagy egy kevésbé édes kalács szelet mellé....az a helyzet, hogy önmagában is mennyei:D



Hozzávalók kb. 3,5 dl-es üveghez: 

2 nagyobb savanykás alma
50 gr cukor
2 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
30 gr aprított mogyoró vagy mandula vagy dió
csipetnyi fahéj
2 evőkanál mazsola



 Elkészítés:
 
A cukrot egy lábasban világosra karamellizáljuk, hozzáadunk két evőkanál mézet,1 evőkanál vajat,valamint az aprított csonthéjasunkat, és kicsit megpirítjuk. Jelen esetben ez dió, de az előző verzió mogyoróval készült. Az almákat meghámozzuk és a sajtreszelő oldalán lereszeljük. Hozzátesszük a karamelles mogyoróhoz, ízesítjük fahéjjal,mazsolával, és kb. 5 percig főzzük gyakran kevergetve.
csavaros üvegbe töltjük, hűtőben, vagy hideg kamrában tároljuk. Már , ha marad belőle:)))



2 megjegyzés:

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...