2012. február 10., péntek

Fájdalomdíj

Egy totálisan rossz nap után egy meglehetősen rossz kép.  Bocsánat, este nem tudok jobbat. Ma nem.

De a süti kicsit kárpótolt ma minden csalódásért és rosszkedvért.

HÁJAS KIFLI

40-50 dkg ledarált vagy elkapart hájat 10 dkg liszttel eldolgozunk. Félretesszük.

60 dkg liszt
1 tojás sárgája
2 dkg élesztő
2 dl tej
1 dl tejföl
1 ek zsír
kis cukor, só

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk.  A többi hozzávalókkal egy - így van írva - gyenge tésztát készítünk, vízzel pótolva a folyadékot. Jól kidolgozzuk.

Kinyújtjuk, rákenjük a hájat.  feltekerjük, sodrófával megütögetve lelapítjuk.   Jobbról-balról összehajtjuk.

6 óra hosszat hideg helyen pihentetjük.

2-3-szor hajtogatjuk még, majd fél cm vastagra nyújtjuk.  Kockára vágjuk, kemény, sütésálló lekvárral megtöltjük.
A megmaradt tojás fehérjébe belemártjuk és durvára vágott dióba, én most mandulába megforgatjuk a tetejét.
Tepsibe rakjuk és forró sütőbe tesszük, a nyitott felével befelé.
20-25 perc alatt szépre megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

19 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek!!!
    Fagyi

    VálaszTörlés
  2. Nálunk ennek hájas kráfli a neve. Biztos vagyok benne, hogy minden gondodat elűzte, nagyon finomnak néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kráfli meg a kifli egészen hasonló hangzású szó:)

      Törlés
  3. jobb a kedved?nagyon szép a hájasod,én még sosem készítettem,de anyum szokott nekem küldeni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, javul. Nem nehéz, hidd el. Érdemes megtanulni.

      Törlés
  4. Nincs ezekkel a fotókkal semmi baj, nagyon jól néznek ki, szívesen megkóstolnám..

    VálaszTörlés
  5. Ez a süti kb. öt órányi munkába kerül, de a végeredmény feledteti! Egy igazi hájas tésztát semmi sem tud überelni :-)

    Tizenéve nem sütöttem már... Nálunk volt diós is, amit háromszögre hajtottunk, majd a háromszög két csücskét összecsíptük, olyan lett, mint egy szív :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs vele sok munka, csak az időt kell rászánni. Nekem most nem volt kedvem diót törni, a lekvár volt a könnyebb variáció.

      Törlés
  6. Nem is olyan rosszak a képek - az első képen kifejezetten tetszik ez a süti! :) Szép! Imádom a hájas süteményeket, de eddig még nem merészkedtem sütni semmilyen hájast...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen , sokan félnek a hajtogatástól, pedig nem ördöngősség. Az eredmény pedig megéri !

      Törlés
  7. Szétnyíltak, mint egy könyv... Bárcsak minden rossz nap ilyen jól végződne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt szeretem, ami csak kicsit mutatja lekvárt a hasában :)

      Törlés