2012. augusztus 14., kedd

Juhsajt fűszerekkel, olívaolajban

Itt volt ez a nagy györgyfalvi sajt, hát valahogy  el kell fogyasztani. Úgy magában unalmassá válik. 
Az Oetker könyvek egyikében  a Befőzés címűben találtam ezt az ötletet.
Egy nagy csatos üveggel már a múlt héten csináltam, de azt elajándékoztam.
Ez viszont jó lesz a vasárnapi kenyér sütéshez.

30 dkg juhsajtot szép kis kockára vágunk. 3-4 közepes hagymát, lila is legyen közte , vékonyan felszeletelünk. Két csilipaprikát  "erőtlenítettem" , kiszedtem a magját és az ereit, vékonyra felszeleteltem.
Egy tálba raktam.



Szórtam bele sót, borsot, oregánót. Két babér levelet is tettem hozzá.  10 dkg fekete olajbogyó is kellett volna, nekem ilyen többszínű darabos volt, az ment hozzá.
Leöntöttem kb. 3 dl olívaolajjal és óvatosan össze kevertem.
Lefedve 7 napig kell  a hűtőben érlelni.


Vasárnap össznépi és ünnepi kenyérsütés lesz a Tájházban, ott fogjuk megenni.

2012. augusztus 2., csütörtök

Vissza....

Ma délelőtt Jánoshalmára mentünk, malomba, lisztért.   A hajósi Pincefalu és Jánoshalma között van jó néhány tanya.

Az jutott eszembe, hogy ha teszem azt, megfognánk egymás kezét, meg a kutyát meg a macskákat és elmennénk egy tanyára lakni, azzal az elhatározással, hogy önellátóak leszünk, mi minden is kellene?

Kellene ugye a tanya, földdel. Néhány hektár elég, mert az állatoknak kell élelmet termelni, meg a konyhakert.
Néhány disznó, baromfi, esetleg tehén.

VILLANY????????? csak kellene, nem a tévé miatt, a hűtőszekrény miatt.   Bicikli, autó. Utóbbi csak ünnepnapokon:)

Néhány szerszám, eszköz, gép, ami  megkönnyíti a munkát. Mégsem a középkorban vagyunk.

Mivel  vannak dolgok, amikért pénzt kell adni - ha már villanyt bele számítottam -  a fölösleget piacra lehetne vinni.  De akkor már megint itt vannak a szabályok , engedély engedélye stb.

Hogy volt ez régen ?

Nagy kedvem lenne hozzá.