2016. február 11., csütörtök

Nagyböjt

Még sose böjtöltem.

Gyerekkoromban csak vasárnap ettünk húst, akkor ez volt a természetes.  Valahol a kollégiumba kerüléssel változott ez, ott adtak feltétet a főzelékre, ott volt köret és még valami mellé.
Mivel a jót könnyű megszokni ez maradt   is így . Persze mindenkinél így van, mert ki eszik ma magában paradicsomos káposztát vagy tökfőzeléket??  ( persze vannak, tudom:)

Most elhatároztam jó előre, hogy valamilyen szinten böjtöt tartok.
No nem olyan vad aszkéta módjára, hogy csak sóskalevelet meg sárgarépát, esetleg változatosság gyanánt káposztatorzsát, nem.
De húst csak vasárnap főzök.
Én elég könnyen bírom ezt, aki meg nem, az reggelire vagy vacsorára eszik tíz centi kolbászt:) vagy húszat:)

A fenti elhatározás jegyében a mai ebéd borsóleves volt, tegnapi maradék, azután pedig gyümölcsmártás, meggyből és birsalmából.  Bundás kenyérrel.



Egy külön kis halavány elhatározás is van, a nasik elhagyásának a megpróbálása.   Ez csak engem érint, de igyekszem erős lenni.  Mert az mégse való, hogy este tévé nézés közben csokit majszoljak.....

Mindenesetre próbálkozom.  Már csak 39 nap :):)



2016. február 1., hétfő

Húsgombócok csípős paradicsomos mártással és padlizsánpürével / Hünkar begendili köfte

Számomra elég meglepő párosítás, paradicsomos mártás és padlizsán püré. Egész padlizsánom nem is volt, így kész pürét használtam,  biztos más lett volna frissen sütöttel.

Hozzávalók:  1/2 kg darált marha vagy borjúhús
két reszelt vöröshagyma
petrezselyemzöld
kiskanálnyi szétmorzsolt erős paprika
liszt
a sütéshez olaj

A paradicsom mártáshoz: egy felkockázott vöröshagyma
5-6 gerezd apróra vágott fokhagyma 
1-2 apró chili paprika
5 paradicsom, lehéjazva, kinyomkodva, felkockázva (konzervet lehet kapni olasz nemzetiségűt)
1 ek fehér borecet
1 ek cukor
só, frissen őrölt bors

Padlizsánpüréhez: 
4 padlizsán vaslapon megsütve, a húsa felkockázva
1 ek vaj
2 ek liszt
3 dl tej
15dkg frissen reszelt parmezán sajt
só, bors






A húst a reszelt hagymával, sóval, paprikával , petrezselyem zölddel összegyúrjuk, kis gombócokat készítünk belőle, lisztben megforgatjuk és eltesszük a hűtőbe.

A paradicsom mártáshoz megdinszteljük olívaolajon a hagymát és a fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, a cukrot az ecetet, a vágott zöldet, sót, borsot, erős paprikát.
25 percig főzzük. Ha nagyon száraz, önteni lehet rá kis vizet. 






A húsgombócokat olajban kisütjük, papírtörlőre kiszedjük.
A paradicsommal összemelegítjük.


Eddig akár egy olasz étel is lehetne.



A padlizsán püréhez  a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a tejjel, és kevergetve felforraljuk.  Beleszórjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd legvégül a padlizsánt is hozzáadjuk.


Állítólag, azt írja a Váncsa István, hogy klasszikus isztambuli étel, az Ottomán Birodalom fénykorából való.  Nekem furcsa a kétféle szósz. 
Főztem is hozzá egy kis penne tésztát....:)