2009. június 20., szombat

Rozsos kenyér

Az Abomilles lisztes zacskón van egy kenyérrecept. Szeretem a rozskenyeret, pont azt a savanykás ízt, ami miatt sokan nem kedvelik. Mivel a tegnapi kenyeret ma elvittük a piacra, Limara bizony sokan megkóstolták, megdícsérték ! kellett sütni, mert egy morzsa nem maradt.

Kicsit eltértem a recepttől, ami így szól:
kenyérsütő üstjébe teszünk 1,5 dl tejet, ugyanennyi vizet. 20 dkg rozslisztet, ez most fehér rozsliszt volt, 22 dkg finomlisztet.
2,5 dkg élesztőt, kiskanál mézet, másfél kiskanál sót, teáskanál őrölt köményt.
A géppel megdagasztatjuk, megkelesztjük.

Kivesszük, átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Vízzel megkenjük a tetejét, megszórjuk köménymaggal, két helyen bevágást ejtünk ralta és 190 fokos sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.

Volt a hűtőben már egy hetes öregtésztám, azt is beletettem , 20 dkg volt, és formázás után sütőzacskóban kelesztettem fél órát.

Eléggé kirepedt, tehát legközelebb vagy tovább kelesztem másodjára, vagy hideg sütőbe teszem.

Összefoglalva: cserepes, ropogós, bár elég vékony héjú kenyér. A belseje a rozsliszt miatt nedvesebb, mint a búzakenyereké, de szép egyenletes, finom kenyér. Nincs is rozs íze. Legközelebb teljes őrlésű rozsliszttel próbálom ki.



2 megjegyzés:

  1. Gondaanyu!

    Mindig olyan szép kenyereket sütsz.
    Én most könyörgök a páromnak, hogy csináljon egy kemencét a kertbe, mert ott szeretnék kenyeret sütni.
    gesztenye

    VálaszTörlés
  2. Ohhh, de nagyon guszta....:):):)

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...