2009. augusztus 4., kedd

Befőzés


Kezdő háziasszony koromban fontos szempont volt, hogy a lehető legegyszerűbben tudjam készíteni a befőtteket.

Ez egy ilyen recept, nem kell dunsztolgatni se vizesen , se szárazon.
Nem emlékszem, hogy valaha is megromlott volna az így eltett gyümölcs.
A receptet akkor sok éve F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című könyvében találtam.

Így szól:
1 kg cukorból másfél liter vízzel szirupot főzünk. Keverünk bele két kávéskanál szalicilt.
A megpucolt, feldarabolt barackot kisebb adagokban - mint a tésztát szokás - kifőzzük.
A gyümölcsöt szedőkanállal az üvegekbe szedegetjük.
A forrásban lévő szirupot rámerjük.
Másnap kötjük le.

Én nem teszek a szirupba szalicilt, hanem a befőtt tetejére, késhegynyit. Le is fedem, sőt kicsit be is takarom. Ez a lé, 9 üveg barackra elég. Amíg ez a barack megfől a szirupban, a többit le lehet takarni, de anélkül sem hűlik ki. Elég sok belefér így egy 720 ml-es üvegbe, mert kicsit összeesik, és lehet tenni rá gyümölcsöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése