2009. augusztus 6., csütörtök

Részeges szilvalekvár

Anyósomtól kaptam egyszer ezt a receptet, minden névben szoktam főzni. Ez az a lekvár, amit ha mondom is, hogy szilvalekvár, a János mindíg megkérdezi, hogy ugye ez meggylekvár ?

Így készül:
5 kg szilvát húsdarálón ledaráltam. Lábasba öntöttem a nem túl szép darálmányt, 45 percig főztem. Amikor állandó keverés mellett folyamatosan forr, onnantól kell számolni.
Jókat poszog, vigyázni kell, mert forró és éget.

45 perc után beleöntöttem 1 kg kristálycukrot, 5-6 vaníliáscukrot, 2 dl rumot.

Így még további 15 percig főztem, majd üvegekbe töltöttem és betakargattam.

Nagyon finom fűszeres lekvár. Nem lesz kemény, de palacsintába, rizskoch mellé, meg persze kenyérre kalácsra is kiváló.

3 megjegyzés:

  1. Szeretem a lekvárokat, reggelire 1 vajas pirítóson egy pohár tejjel remek kezdés.. Szilvalekvárom nincs, pótolnom kéne.. Hány üveggel lett ebből a mennyiségből?

    VálaszTörlés
  2. 12 kis 3 dl üveggel lett. Nekünk elág ennyi egy évre ilyen lekvárból.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...