2009. augusztus 6., csütörtök

Részeges szilvalekvár

Anyósomtól kaptam egyszer ezt a receptet, minden névben szoktam főzni. Ez az a lekvár, amit ha mondom is, hogy szilvalekvár, a János mindíg megkérdezi, hogy ugye ez meggylekvár ?

Így készül:
5 kg szilvát húsdarálón ledaráltam. Lábasba öntöttem a nem túl szép darálmányt, 45 percig főztem. Amikor állandó keverés mellett folyamatosan forr, onnantól kell számolni.
Jókat poszog, vigyázni kell, mert forró és éget.

45 perc után beleöntöttem 1 kg kristálycukrot, 5-6 vaníliáscukrot, 2 dl rumot.

Így még további 15 percig főztem, majd üvegekbe töltöttem és betakargattam.

Nagyon finom fűszeres lekvár. Nem lesz kemény, de palacsintába, rizskoch mellé, meg persze kenyérre kalácsra is kiváló.

3 megjegyzés:

  1. Szeretem a lekvárokat, reggelire 1 vajas pirítóson egy pohár tejjel remek kezdés.. Szilvalekvárom nincs, pótolnom kéne.. Hány üveggel lett ebből a mennyiségből?

    VálaszTörlés
  2. 12 kis 3 dl üveggel lett. Nekünk elág ennyi egy évre ilyen lekvárból.

    VálaszTörlés