Valaki sütött ilyen kalácsot és nagyon tetszett. Ma buktát sütöttem, és kiváló alkalomnak találtam, hogy szőlőfürtnek formázzam. A tölteléke lekvár illetve néhányban nutella.
Aztán sütöttem ma kemencében kenyeret is, és SIKERÜLT ! Olyan lett, amilyet régóta, mindig szerettem volna.
Három kiló lisztből készült két kenyér, és a múltkori ópusztaszeri tanácsokat is hasznosítottam.
Öregtésztával bekovászoltam, krumpli, élesztő is került bele. Amikor már összeesett a kovász, bedagasztottam és hagytam 20 percig kelni. Akkor újra nekifogtam és az igazi simára dagasztás ez volt.
Jó egy órát kelt utána, ekkor kiszakítottam, két szép méretes kenyeret és egy kiscipót.
Letakarva kelt harmadjára.
A kemencét akkor kezdtük fűteni, amikor először bedagasztottam a tésztát.
Kényes pont, ha a bevizezett piszkafát végighúzigálom a kemence alján és szikrázik, akkor jó a hőmérséklete.
Az én kemencémben ez általában három rárakást jelent.
Bár a kemence fűtése is külön tudomány. Nem középütt kell, hanem oldalt. Amikor leégett, áttolni a parazsat a másik oldalra,és tenni rá tüzelőt.
Próbáltuk , hogy együtt sütni húst és kenyeret, nálunk nem jött be az ötlet. A húsnak nagyobb meleg kell, én úgy szeretem , hoyg ha csak a kenyérre kell figyelni.
Ilyen lett, szép magas, egyiket még melegen megszegtük, tetszett a vacsora vendégeknek, de majd holnap lesz a fő kóstolás.
Ez meg itt a Juli cipója:
Ők addig játszottak, míg sült a kenyér.
Gyönyörűűűűű :)
VálaszTörlésSzinte érzem az illatát! Nagyon nagyon szép és guszta lett :) képzelem milyen finom! :)
VálaszTörlésGratulálok!
Helyes egy szőlőbukta! Szép lett a kemencés kenyér is.
VálaszTörlésKöszönöm. Mindig a kenyértészta keménységéev van gondom, ez picit keményebb lett, így tömörebb a kenyér is. Előbb utóbb tökéletesítem:)
VálaszTörlésAz a kemence, ha eszembe jut! :):) Nagyon ötletes ez a szőlőfűrt kalácsod. Én is süssek halasat? :):):)
VálaszTörlésNa, ittragadtam a blogodon! :))
VálaszTörlésEz a szőlőnek formázott kalács fantasztikusan jó ötlet! Ezt meg kell nekem is csinálnom. :)