Igen, beiglit. Gondolom megvan mindenkinek a jól bevált receptje, amit süt. Mióta a saját beiglijeimet esszük, azóta Pelle Józsefné receptes könyvéből sütöm.
Emlékszem anyámra, mindig rettentően szenvedett, ha megrepedt a beigli. A Pelléné könyvében írva vagyon, hogy a bejgli megreped, ha tól kemény a tészta, ha túl puha, megreped, ha sok a töltelék, megreped ha híg a töltelék és megreped ha kemény a töltelék.
Ha nem reped, az csak véletlen.
És a repedt beigli ugyancsak finom, esetleg nem olyan szép látvány.
És elfogy az utolsó morzsáig.
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg vaj, 15 dkg zsír
1 tojás
2 dl tej
1 dkg élesztő
csipet só
8 dkg cukor
A lisztet a zsiradékokkal elmorzsoljuk.
Az élesztőt felfuttatjuk.
Összegyúrjuk az összes hozzávalót. Nem lesz szép sima, inkább olyan fura "lemezes" széteső tészta lesz.
Pár órára langyos helyre tesszük.
Töltelék: 40 dkg dió darálva
2 dl víz
22 dkg cukor
mazsola, citromhéj, fahéj
40 dkg darált mák
26 dkg cukor
2,5 dl víz
citromhéj, fahéj
A cukorból és a vízből szirupot főzünk és ráöntjük a dióra ill. a mákra. Kihűtjük.
A tésztát 6 darabra osztjuk. Kb. 29 dkg lesz egy-egy gombóc.
Téglalap vagy oválisra nyújtjuk, ahogy sikerül. Megkenjük az egyik töltelék harmadával. A két oldalán, ami a vége lesz, 1 cm tésztát visszahajtunk, majd nem szorosan feltekerjük a tésztát.
Ha mind a hat kész, tojással megkenjük a tetejét és meleg helyen hagyjuk, amíg a tojás megszárad rajta. Ekkor újra átkenjük , most hideg helyre tesszük, amíg márványos repedéseket látunk rajta. Én most két órát hagytam.
Közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt sül meg.
Gondaanyu!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki!
Én még sohasem sütöttem beiglit, anyukám szokta készíteni.
Nálunk nincs nagy sorbaállás a beigli után, én nem is szeretem.
Nálunk egyszer nem volt, tavaly, és mindenkinek hiányzott. Szeretjük. De csak karácsonykor sütök.
VálaszTörlésNálunk szerintem érik a második adag megsütése, mert két rúd már elfogyott, holnap viszek egyet énekkaros karácsonyra, pénteken egyet a Juliéknak az ovis karácsonyra, úgyhogy itt fogunk állni két rúd bejglivel... AZ apukám úgyis megnyugtatott, hogy az előző adag jó lett. Alig látszik benne a tészta...
VálaszTörlésSzerintem a repedt beiglinél nincs is jobb :):):) Legyen benne sok töltelék :):)
VálaszTörlésAkár repedt, akár nem, nagyon jól néz ki:)
VálaszTörlésÉn még nem sütöttem, de imádom. Nagyon szép
VálaszTörlésEgy mákosat muszáj volt kinevezni selejtnek:):) Tudod, Eszter, ahogy nálatok is. FINOM ! A tészta omlós, a töltelék szaftos és ízletes, morzsája sincs már:)
VálaszTörlésNem is látszik, hogy megrepedt! Alig várom, hogy hazamenjek! Reggelire bejgli, ebédre halászlé, vacsorára flambírozott banán... hahh, karácsony!
VálaszTörlésKedves Gondaanyu!
VálaszTörlésHát mi a biopiacon megkóstoltuk, ilyen finomat még nem ettem, pedig már 40 éves vagyok :-)
A tésztát már reggel bekevertem, az már olyan lesz, kísérlet, ha sikerul, megírom a blogomban (talplalohagyomanyok.blogspot.com, bocs a reklámért ;-). A töltelék viszont ilyen lesz, ahogy leírta, így már fél siker lesz este, az biztos!
Áldott Ünnepeket!
Évaanya
Kedves Gondaanyu!
VálaszTörlésHát mi a biopiacon megkóstoltuk, ilyen finomat még nem ettem, pedig már 40 éves vagyok :-)
A tésztát már reggel bekevertem, az már olyan lesz, kísérlet, ha sikerul, megírom a blogomban (talplalohagyomanyok.blogspot.com, bocs a reklámért ;-). A töltelék viszont ilyen lesz, ahogy leírta, így már fél siker lesz este, az biztos!
Áldott Ünnepeket!
Évaanya
Egészen biztos, hogy jó lesz és finom ! Boldog ünnepeket !
VálaszTörlés