Disznóvágás, mint tavaly.
Többen leszünk, többfelé lesz elosztva, egy biztos, egész nap főzni fogunk! Hagymás vértől a pecsenyén át az orjalevesig lesz minden. Töltött káposzta, sült hurkakolbász.
Ha időm lesz szándékozok hájaskiflit is sütni a tisztelt vendégeknek, de ha mégsem akkor lesz ez a béles.
Horváth Ilona könyvéből való a recept.
Hozzávalók: a tésztához 30 dkg liszt
15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír
2 kanál tejföl
csipet só.
( Nekem fura volt, hogy nincs benne tojás, nem is állt jól össze, így tettem bele egy sárgáját.)
Töltelék: 25 dkg mák darálva értelemszerűen
20 dkg cukor
10 dkg mazsola
3 dl tej
5 dkg búzadara
citromhéj
2 tojás fehérje
baracklekvár
Először a tölteléket kezdjük el készíteni. A tejet a cukorral felforraljuk, beleöntjük a darát, a mákot, a mazsolát. Összekeverjük és hidegre tesszük. Megvárjuk, hogy kihűljön.
A tésztának valókat összegyúrjuk, kettéosztjuk. Egyikkel kibélelünk egy átlagos méretű tepsit. Megkenjük lekvárral.
A tojás fehérjéből kemény habot verünk, és a citromhéjjal együtt összeforgatjuk a kihűlt mákkal.
A tepsibe öntjük, szépen elegyengetjük.
Kinyújtjuk a másik tésztát, betakarjuk vele.
Tojással megkenjük, villával megszúrkáljuk. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
Kóstolónak levágtam a szélét, és amíg a fényképező géppel szöszmötöltem, Dezső úr megszaglászta. Kapott egy kis darabkát, ám köszönte szépen, ha husi lenne esetleg.....
Kalapomat lengetem előtted! :):):)
VálaszTörlés:) Látom ám az orrát! :)
VálaszTörlésjáj, a kis kíváncsi)))
VálaszTörlésnincs kissé meleg a disznóvágáshoz??
Kíváncsi macska :)
VálaszTörlésMálna, jön vissza a hideg . Letesszük a pincébe, ott hideg van mindig.
Marika, oda vagyok, meg vissza, de jó, hogy előkaptad a fényképezőgépet! Díjnyertes fotó, nálam viszi a pálmát!
VálaszTörlés