2011. március 28., hétfő

Kenyerünk

Sokáig próbálkoztam és kísérletezgettem, melyik az a kenyér amit a mindennapokban szeretünk. Mind formában, mind összetételben. Az idejét sem tudom mióta nem sütöttem már teljesen fehér kenyeret. Mindig teszek bele valamilyen más lisztet is. Általában rozs, graham, tönköly liszteket használok a BL 80-as kenyérliszt mellett. Szerencsésnek mondhattam magam eddig, hiszen a malom, ahonnan hordtam a lisztet ( 40 kg-ot ömlesztve) igen kedvező áron kínálta. Nos ez az ár mára majdnem a duplája lett, de így is 120ft/ kg áron vettem a BL-80-ast utoljára. Utoljára hisz a malom elköltözött. Nagy bánatomra. Zavarta a város lakóit. Túl poros volt a levegő, amikor szállították be a malomba a búzát a kamionok... Nos nem tudom, ha én városban laknék és egy malom is lenne a közelemben mitől tartanék jobban a búza porától,amit szezonálisan szállítanak, vagy a városi autóforgalomtól, a szmogtól, a kipufogógáz mérgező bűzétől. Nos döntse el mindenki...




Szóvak kísérleteztem. Drága bloggertársam Gondaanyu legutóbbi bejegyzésében arról írt, hogy a rozsliszttől csodás illata van a sülő kenyérnek. És ez mennyire igaz. Az illat tehát megvan. A kenyér héja a másik kérdéskör. Puha, lágy,fehér, sülött, ropogós, sercegős... Igen. Sercegős legyen. És sülött. Majdnem fekete. Vízzel dagasztva. És amit már többször észrevettem, ha búzakorpát, és búzadarát is teszek a kenyérbe, akkor ilyen lesz. És a forma. Ha a mindennapokra sütök általában felezni szoktam a megkelt tésztát, és vagy ilyen cipóknak, vagy ezeknek a kis fél kilós minikenyereknek sütöm meg, mint amilyennek ma is. És végül a sütési mód. Sajnos nem rendelkezem túl jó sütővel. Sőt nincs sütőkövem sem, meg semmilyen más eszközöm. Vagy sütőzacskóban, vagy nagy jénaiban sütöm a kenyeret. Ezek a kenyerek is a 8 literes kacsasütő jénaiban sültek.




Recept

10 dkg világos rzsliszt

40 dkg BL 80 -as kenyérliszt

2,7 dl víz

1 kicsi krumpli

20 dkg öregtészta

1 dkg élesztő

1 tk cukor

2 tk só

2 ek búzakorpa

2 ek búzadara

estleg kh aszkorbinsav





Elkészítés


Minden hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe, vagy a karos dagasztóba készítek, és rugalmas tésztát dagasztok. Hagyom duplájára kelni. És ami nagyon,nagyon jót tesz a tésztának kb. 20 perc kelési idő után átgyúrom. Majd folytatom a kelesztést. A megkelt tésztát deszkára borítom és formázom. Mikor hogy. Vagy vekninek, vagy cipóknak, vagy egyszerűen két kis veknit csinálok. Most kettévettem , két kis veknit formáztam hosszúkásra olyan bagettszerűre. Egymás mellé tettem a jénaiba, letakartam és szép formásra kelesztettem a tésztát. Jól beliszteztem és bevágtam. Addig a sütő előmelegedett, majd megsütöttem.






Nagyon finom laza bélezetű , viszonylag vastag héjú, és igencsak sercegős kenyeret kaptam.





A következő nagy próbálkozás a kovászolás lesz.....

10 megjegyzés:

  1. Holnap egy hasonlót fogok én is sütni egy kedves orvos ismerősünknek...Remélem, legalább ilyen sercegős külsejű lesz...:))) Kovászosat is csináltam már, jó nehéz, de finom kenyérke lett belőle...

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a kenyered,észre sem vevődik a rozsliszt benne.Nálunk az a baj hogy a fiuk nem esznek meg semmi más kenyeret csak a fehéret.De ezt kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Ha apránként teszel bele más lisztet, nemcsak fehéret nem veszik észre. Ettől a kevés rozsliszttől pedig tényleg csak illatosabb lesz, sem ízében nem érzik, sem színében nem látszik.
    A lányokkal könnyebb, de pont a fiúkat kell egy kicsit "idomítani" mert aztán felnőtt korukra tudnak nagyon egysíkúan táplálkozni.

    VálaszTörlés
  4. Milyen guszta! Fincsi ropogós héjú :)

    Szeretnék adni "egy jó szót", kérlek kukk be hozzám :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm.
    Judit úgy van ahogy a Gondaanyu írta. Nálunk már észre sem veszik a "más " lisztet, de a magokkal még hadakozunk, főleg a tökmaggal...

    VálaszTörlés
  6. Légyszíves írj arról, hogy a jénait előmelegítés nélkül teszed be a sütőbe, úgymond hidegen?

    Előre is köszönöm a válaszod.

    A kenyered csodaszép és kívánatos, gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  7. kedves Névtelen! (rossz, hogy így kell megszólítsalak, de sajnos nem írtál logót, sem mást)

    A jénait mindig forró sütőbe teszem, de nem melegítem fel sütés előtt. Abban kel a kenyér, és simán megy a forró sütőbe.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen a válaszod!

    Csak tudod nekem nincs blogom és nem ismerjük egymást, csak régóta olvasgatlak.

    Minden jót kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szívesen. Örülök, hogy tetszik a blogunk.
    Azért a végére odaírhatod, hogy hogyan szólítsalak,ahhoz nem kell blog.
    Üdvözöllek: Babett
    (mondjuk így)

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...