2011. február 25., péntek

Korpás kenyérkék





Két éve sütöm a kenyeret itthon. Kisfiam gyakran betegeskedett még "legénykorában", akkor elhatároztuk a párommal, hogy igyekszünk kiiktatni minden mesterséges , adalékanyaggal teli hókusz-pókuszt az étrendünkből. Volt is ötlet bőven.Termelői méz a barátunktól, mangalicahús szintén barátoktól, házi friss tej az egyetlen szép tehéntől a városban, és a KENYÉR. Azért írom nagybetűvel, mert ez a mindennapi táplálkozás alapja. Valahol olvastam, hogy nincs rossz élelmiszer, csak rosszul megválasztott étrend.
Kaptam is egy kenyérsütő gépet(ki nem?), amit bőszen elkezdtem használni. Jó volt az a kenyér is, de én többre vágytam. Jó,jó tudom, legalább tucatnyi blogon olvastatok hasonló bejegyzéseket, de akkor is ez van. Sült , sült benne a kenyér, de csak ugyan olyan volt a formája mindig. Hááát, az internetnek hála, hamar talál az ember, ha keres. És újra az ismerős sztori, minden amit a kenyérsütésről tudok itt tanultam a net-en. Na meg egy kicsit hozzáolvastam, és nagyszüleim elbeszéléseit összerakva úgy döntöttem kovásszal fogok sütni, és sütőben.
Limaránál hamar rá is akadtam minden fontos infóra,a kovászolástól a sütőedényekig. Nagybőszen hozzá is fogtam. Az első 3-4 próbálkozás siralmas volt. Minden kenyeret ki kellett dobni. Nem kelt meg, kemény volt,kopogott,és még csak nem is hasonlított a kenyérhez.
Aztán addig próbálkoztam és tovább kutakodtam(képes voltam órákig videókat nézni a formázásról:), míg végül sikerült.
Rájöttem , én nagyon szeretek kenyeret sütni.
Ez a recept is Limaráé . Csak egy kicsit változtattam.

Hozzávalók:
25 dkg öregtészta
1 dkg friss élesztő
3,3 dl víz
1 kk cukor
60 dkg bl 80 -as liszt
1 kh aszkorbinsav
2 tk só
2 ek olaj
2-2 ek búzakorpa és búzadara+2-2 ek a tetejére


Dagasztógépbe, vagy kenyérsütő üstjébe mindent bepakolok, tésztát dagasztok, hagyom duplájára kelni. Aztán két egyforma kis cipót formálok a tésztából, lespriccelem vízzel és a kis cipókat beleforgatom a korpa és a dara keverékébe. Nagy kacsasütő aljára sütőpapírt teszek és ráteszem a bucikat. lefedem a tetejével és ismét hagyom a duplájára kelni.



Ha szép remegősre keltek a tetejüket bemetszem és mehet az előmelegített sütőbe kb.50 percre.
Az utolsó 10 percben fedő nélkül sütöm. Szépen összenőnek sülés közben, de mi így szeretjük.
Rácsra téve hagyom kihűlni.

13 megjegyzés:

  1. Csodás lett!
    Ma én is kenyeret sütöttem, Pataki tálban, de csak félig voltam megelégedve vele:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:)
    Gesztenye! Miért?

    VálaszTörlés
  3. Kenyér a javából!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű! Gyöngyörű. és megint csak gyönyörű:)

    VálaszTörlés
  5. csodálatosak ezek a cipók,korog a gyomrom

    VálaszTörlés
  6. Az alja nagyon szépen megsült, jó ropogós lett, de a teteje vékony lett, mire kihűlt teljesen megpuhult, de nagyon finom volt.
    Előbb kellett volna levenni a tetejét.
    Most sütöttem benne másodszor, de a kacsasütő tálamat akarom kipróbálni,abban még nem sütöttem.

    VálaszTörlés
  7. A pataki tállal nekem sem volt szerencsém. Túl sokáig sül benne a kenyér. A kacsasütő jénai vagy fém?

    VálaszTörlés
  8. étvégygerjesztőek a kenyérkék!

    VálaszTörlés
  9. Ezt a bejegyzést akár én is írhattam volna, szinte szóról szóra! :))
    Szintén Limaránál okosodtam kenyérsütés-ügyben, meg persze szintén végigkutattam az egész világhálót is...
    Több,mint három éve sütöm itthon a kenyeret,péksütit, de még mindig nem bírok betelni az illattal és a látvánnyal, mikor a frissen sült kenyeret kiveszem a sütőből. Úgyhogy tökéletesen megértelek! :))

    Ezek a korpás kenyérkék pedig gyönyörűek! :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves blogoló!

    Érdeklődni szeretnék, hogy megengedné-e, hogy felhasználjam a bejegyzésében szereplő utolsó képet egy irodalmi pályázat plakátjához háttér-képanyagként?
    (mások képeivel egybemosva)
    A téma: Tolsztoj imádsága (Háború és béke művéből)

    Visszajelzését előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szép lett ! :)
    Hogy csinálod, hogy ilyen szépen betöredezzen a teteje ?

    VálaszTörlés