Ugye Ti is találkoztatok már a különböző frissen sült péksüteményeket árusító "fornettis egységekkel".?Van már az mindenhol. De legfőképpen az iskola mellett.:) Már hajnalban megsülnek a finomabbnál finomabb sütikék, hogy amikor csemetéink iskolába menet megéheznek biztosan ne felejtsék el útba ejteni a boltot. Ez nálunk már szinte szertartássá vált. Reggel ébresztő (nehezen), valami reggeliféle itthon és a "Mit csomagoljak tízóraira"? kérdésre általában az a válasz: " Majd veszek fornettit." Bevallom nekem is ízlik a kínálat, de az árak már kevésbé.
Sok péksüteményt próbáltam már itthon "lemásolni", de valljuk be őszintén és tegyük a szívünkre a kezünket: Az nem olyan. Ezt mondja a gyerek is. De ezt a mai próbálkozást máskor is megismétlem. Már csak azért is, mert ez bolti vajas tésztából készült, de szeretnék saját tésztát készíteni.
Sok péksüteményt próbáltam már itthon "lemásolni", de valljuk be őszintén és tegyük a szívünkre a kezünket: Az nem olyan. Ezt mondja a gyerek is. De ezt a mai próbálkozást máskor is megismétlem. Már csak azért is, mert ez bolti vajas tésztából készült, de szeretnék saját tésztát készíteni.
Hozzávalók:
1 csomag (50 dkg) vajas leveles tészta
1 tömlős sajtkrém (bármilyen ízű)
reszelt sajt 2-3 evőkanállal
1 ek tejföl
1-2 ek szezámmag
Elkészítés:
A leveles tésztát szobahőn kiengedjük(gy.k.) .Összekeverjük a töltelék hozzávalóit. Sajkrémtől függ, lehet kell bele egy ici-pici liszt, hogy ne legyen nagyon folyós a massza.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és 12 egyforma darabra vágjuk. Gondolatban elfelezzük hosszában a lapocskákat, és keresztbe bemetszegetjük. A tölteléket rákanalazzuk a tészta sima felére. Tojással körbe kenjük.Ráhajtjuk a másik felét és jól lenyomkodjuk , hogy a töltelék ne folyjon ki sülés közben. tetejét tojással lekenjük, megszórjuk szezámmaggal és forró sütőben aranybarnára sütjük.
Ez a fajta tészta nagyon bírja az éjszakai hűtőzést. Így simán elkészíthető este,be a hűtőbe, reggel pedig frissen lehet sütni.Aztán viheti a lurkó a suliba.
Juj de guszta, látszik milyen friss és ropogós
VálaszTörlésReméltem, hogy megmutatod :) Na ha holnap időben hazaérünk kipróbálom.
VálaszTörlésSzeretem az ilyen receptet! Nem maceräs elkesziteni,mutatos es biztos finom is.:)
VálaszTörlésEnnél sokkal bonyolultabbnak gondoltam első ránézésre. Nagyon tetszik!!! Vittem!
VálaszTörlésDe remek ötlet, köszönöm! Én is sokszor gondban vagyok, mit csomagoljak tízoraira (reggelire) a "lurkónak":), hogy változatos legyen az étrendje. Beiktatom feltétlenül!
VálaszTörlésKipróbálom! Nagyon jóóó
VálaszTörlésJujj,de jóóóóó!:-)Jól néz ki,csak úgy csorog a nyálam!:-)Imádok a leveles tésztával dolgozni,a héten is tettem fel recepteket vele kapcsolatban!HA érdekel ,nézd meg!(de van több is a kategóriákon belül!)
VálaszTörlésNekem is tetszik a recept.A leveles tésztát gyakran használom, de a sajtkrémes verzió még nem jutott eszembe.
VálaszTörlésMegsütöttem apósomnak névnapjára. El kellett dugnom magunk elől, hogy maradjon valami becsomagolásra:) Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésMézeskalács! Szívesen, örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésNagyon jól hangzik, holnap ki is próbálom :) Köszönöm :)
VálaszTörlés