2010. június 13., vasárnap

vadmalac ragu

Két hete a pörkölthöz nem fogyott el a vadállat, jutott a hűtőbe is belőle.

Tegnap kivettem egy csomagot és kerestem hozzá receptet.
Egy nagyméretű könyvből választottam ezt:

Vaddisznóragu


4 személyre

75 dkg fiatal vaddisznó szegy vagy lapocka
2,5 dl  száraz fehérbor
2,5 dl víz
2 ek borecet
1-2 babérlevél
1 ág kakukkfű
1 szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagyma
0,7 dl étolaj
25 dkg vargányagomba
1,5 dl száraz vörösbor
2 dl tejföl

Főzés előtti napon a húst kockákra vágjuk. Megmossuk és egy mély tálba tesszük
Ráöntjük a fehérbort, a vizet, az ecetet.
Beletesszük a babért, a kakukkfüvet és a hagymát.
Letakarjuk, egy napra hűtőbe tesszük pácolódni.

Másnap a húst kiszedjük a pácléből, leszárítjuk.
Serpenyőben fél dl olajat hevítünk és átsütjük rajta a húst. Amikor barna lett felöntjük a leszűrt páclével és 1-2 óra alatt omlós puhára főzzük, pároljuk lassú tűzön.

Közben a gombát nagyobb szeletekre vágjuk és erős tűzön megpirítjuk.

Mikor megpuhult kiszedjük egy tányérba a húst. A levébe keverjük a tejfölt és a  vörösbort, majd felére beforraljuk.

Visszatesszük a húst, a gombát, pár percig összerottyantjuk, és kész is van.

Forró tálra szedjük, zsemlegombóccal, áfonyával, párolt vöröskáposztával tálaljuk.

Amit én változtattam:   Nem volt áfonyám, káposzta meg a Judit miatt szóba se jöhet semmilyen formában. Ezért a hús levébe tettem 3-4 evőkanál ribizlidzsemet, és csak a zsemlegombóc volt a köret.

Hááát, mit mondjak? Szuper volt ! A tíz ujjunkat is megnyaltuk utána.

Aki meg nem hiszi ? Az fogjon hozzá és főzze meg !

2 megjegyzés:

  1. Vadat nem eszem, viszont látványra nagyon guszta

    VálaszTörlés
  2. Felénk sok van. Sok kárt is csinálnak, és mivel a földből élünk, néha megesszük a vadhúst. Kellő tisztelettel.

    VálaszTörlés