2011. április 22., péntek

Tejfölös zsemle nyuszi formában



Ezt a zsemlét nyuszi formájúra sütöttem most. Nem vagyok híve a túl cicomás dolgoknak, de van amikor ez kell. Amikor van egy édes fiam és férjem, akik minden húsvétra úgy készülnek, hogy tuti át kell öltözzek locsolkodás után, meg ki kell cserélnem az ágyneműt is. Minden húsvét reggel kapok egy fél vödör vizet az ágyba, amire én nagyon is számítok, de úgy teszek, mintha nagyon aludnék és fogalmam sem lenne róla mi készülődik. Olyan jó hallgatni, ahogy reggel sutyorognak az ágyban, és folyton pisszegetik egymást, hogy anya fel ne ébredjen.

Ezért a "nemes"gesztusért én is kedveskedek nekik. A hétfő reggeli sonka mellé most nyuszi formájú zsemle kerül. Megsütöttem ma, még frissen lefagyasztom, hogy hétfőn ne kelljen sütögetni. Vasárnap este kiveszem a fagyóból, reggelre kienged, egy kicsit átmelegítem és ehető is a sonkával és tormával.


Recept:

40 dkg liszt
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2 tk só
20 dkg tejföl
60 ml víz
4 dkg vaj
1 tojás


Elkészítés:

A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejföl függő. Én 20% os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni.

Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Kb 6 dkg-os pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk.
Ezután a szemeket rakhatunk, szemes borsból pl.

Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.

Nagyon finom, pihe-puha bélezetű foszlós kis zsemlécskék lesznek.









11 megjegyzés:

  1. De jópofák! Milyen ötletes vagy! :)

    Kellemes húsvétot! Vigyázz a vízre! :)

    VálaszTörlés
  2. Zseniálisak ! Mit ki nem találsz !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó!!!! Eszméletlen ötletes és mutatós!
    Kellemes Ünnepeket!:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!
    Én is kívánok Nektek Kellemes Ünnepeket!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon mutatós! Kellemes locsolkodást!:)))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon "cukik"...ezek a zsemlék...A frász kerülget engem is minden húsvét reggel,mivel engem is kiöntenek az ágyból...:ooooo

    VálaszTörlés
  7. Jaj de édesek lettek
    Kellemes Ünnepeket :)

    VálaszTörlés
  8. Tüneményesek! Még egyszer Kellemes Ünnepet!

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...