2011. május 28., szombat

Kapros -túrós lepény és kertészleves retro tányérban




Ez a lepény minden évben akkor készül először nálunk, amikor a kertben már megjelenik a friss kapor. Tavaly nagyon rossz évünk volt. Ebben az időszakban az árvíz már második hullámban öntötte el a városunkat. Mi magasan a város felső részén lakunk, de a kertünkben szó szerint állt a víz. Minden kirohadt, vagy kipusztult.
Az idei év szerencsésnek mondható. A kert szépen alakul. Minden kikelt, igaz most kevesebb a csapadék erre felé, de ne legyünk elégedetlenek...


ELKÉSZÍTÉS:

Tészta: 25 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, sóval, cukorral 5 dkg vajjal és kb.1,5 dl tejjel lágy tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük, ha megkelt vajazott tepsibe simítjuk, a széleit egy kicsit megemelve a tepsi oldalánál. Amíg újra megkel a tészta a tepsiben , elkészítjük a tölteléket:

50 dkg túrót áttörünk és összekeverjük 2 tojássárgájával, kevés sóval, kb 4 evőkanál cukorral, 1 ek búzadarával és 3 habbá vert tojásfehérjével, valamint egy szép csokor apróra vágott kaporral.


A tésztára kenjük és előmelegített sütőben megsütjük. Mielőtt megsülne teljesen, még megkenjük 1 tojássárgája 1 ek tejföl és 1 ek cukor keverékével, visszatesszük és kb. 5-10 pecig még sütjük.







A leveshez igyekeztem mindent a kertből szedni, kivéve a karfiolt. Ilyenkor mikor zsenge a zöldborsó a lapos hüvelyeket egészben főzöm a levesbe. Nagyon finom,és ízesítőként is remekül szolgál. Még egy kis egyeselt sárgarépa, zöldség , újkrumpli és kész is...



A tányér még nagyanyám ajándéka. Nagyon szeretem,aszem a lengyel piacon vette nekünk....

Közben a bográcsban főtt egy kis marhapörkölt is....














1 megjegyzés:

Szülinapi fügetorta

 Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni.  Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta.  Vol...