2012. május 23., szerda

Csirkemáj almával és salátával


Talán kissé macerásnak tűnik, mert pácolni kell, meg sütögetni meg párolni meg megint sütni. De minden csak rövid ideig tart. 

Egy érdekes és izgalmas finom fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

Egy csomag csirkemáj, 40-50 dkg.
2 közepes alma
2 vöröshagyma
saláta, tépő vagy tölgylevelű, de a fejesnek a közepe is megfelelő
olívaolaj
balzsamecet
vörösbor, fehérbor
citromlé
vaj
mazsola, 
egy ág kakukkfű
só, bors, őrölt ánizs, babérlevél

Első lépés:  a máj bepácolása.  Ha a szívek rajta vannak, leszedjük, és a macskának adjuk.
1 dl száraz vörösbort összekeverünk egy kis tálban 2 evőkanál balzsamecettel, beletesszük a kakukkfüvet, a babérlevelet és a májat. Átforgatjuk, félretesszük.

Második lépés:   Az almát meghámozzuk, 8 felé elvágjuk.
Egy evőkanál vajat felforrósítunk egy is lábasban, rátesszük az almát és  rövid  ideig a saját levében pároljuk. Ráöntünk egy evőkanál citromlevet, fél dl száraz fehér bort. Meghintjük  késhegynyi őrölt ánizzsal és egy marék mazsolával.
Összeforraljuk, de ne főjön szét az alma!
Lefedve félre tesszük.

Harmadik lépés:  A két vöröshagymát szép karikákra vágjuk és 3 ek olajon ropogósra sütjük.

Negyedik lépés:   a májat letörölgetjük és serpenyőben olajon megsütjük.

Tálalás:

Egy nagy lapos tálra tesszük a megmosott, lecsepegtetett saláta leveleket.  Erre a májat elosztjuk, majd szépen kidíszítjük az almával, hagymával.
A máj páclevét a sütés után beleöntjük a serpenyőbe , egyet forralunk rajta majd a salátára öntjük. Szintén az alma levét is.

Gyorsan kész és különleges finom ebéd vagy vacsora.

2 megjegyzés:

  1. Hű de jól hangzik! Valamikor egy ősrégi nők lapjában láttam sült almás májat, de ez finomabb lehet!

    VálaszTörlés