2013. április 29., hétfő

Káposztás bukta


Megígértem a receptet, hát tessék:

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
kb. 2,5 dl tej
4 dkg kristálycukor
9 dkg vaj
5 g só
3 tojás sárgája 1 egész tojás

A töltelék: 50 dkg káposzta
1 nagy fej hagyma
só, bors, köménymag
teáskanál kristálycukor
olaj vagy zsír


A káposztát, mint a cvekedlihez lereszeljük,lesózzuk, majd kis pihenés után jól kinyomkodva  megpároljuk a fűszerekkel és a cukorral enyhén barnásra.

Az élesztőt felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval egy szép kelt tésztát dagasztunk.  Hagyjuk a duplájára kelni.
Deszkán  4-5 mm vastagra nyújtjuk és  nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy inkább fánk kiszúróval köröket szúrunk ki belőle.  Közepére teszünk egy-egy kanállal a kihűlt káposztából és gömböcöket formázunk belőlük.
Olvasztott vajba mártjuk úgy tesszük a tepsibe, szorosan egymás mellé.
Egy bő fél órát így is kelesztjük, majd előmelegített sütőben szép gusztusos barnára sütjük.


Ezeket itt most szombaton sütöttük a  Tájházunk udvarán lévő kemencében a Gabojszával és a Sándoriné Erzsivel.

A recept egy régi régi Mesterkukta nevű újságból való.

Egy pohár borral kiváló vacsora vagy uzsonna is lehet.

Utóirat:  A benzinkútra üzenem, hogy  a medvehagymás pogácsa  receptje ez.  Egy kiváló sajtos pogi, ebbe teszek egy marék medvehagymát.

5 megjegyzés:

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...