2014. április 14., hétfő

Csokoládés croissan

Croissan recept  van már a blogon. Ezt az Édes élet c. újságban találtam, olyan szép és csábító volt, nem hagyott békén, hogy próbáljam ki:)



Így szól a recept :
Hozzávalók 16 darabhoz: 500 g fehér kenyérliszt
1 csomag szárított élesztő
30 g tejpor
45 g cukor
1 csipet só
300 ml víz
280 g vaj
100 g étcsokoládé
1 db tojás megkenni

A lisztet tálba szitáljuk, és  hozzáadjuk az élesztőt. A cukrot, a sót, a tejport  100 ml vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a többi vizet is. 
A száraz és a vizes hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk és 45 percig meleg helyen kelesztjük. Utána a hűtőbe tesszük 6-8 órára.

Vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át, formázzuk gombóccá.
Vágjuk be kereszt alakban a tetejét, nyújtsuk ki laposra. Tegyük a közepére a vajat és hajtsuk rá a tésztát minden oldalról.


Nyújtsuk téglalap alakúra és hajtogassuk. 
Gondolatban három részre osztjuk a tésztát, egyharmadot behajtunk, a másik harmadot meg a tetejére. 
Végezzük el ezt még kétszer.

Felezzük el a tésztát és nyújtsuk mindkét darabot körré. Nyolc részre vágjuk. a széles felére teszünk egy-egy darab étcsokoládét.

Feltekerjük , tepsire rakjuk. Tojással megkenjük, és 230 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.


Hát nem ez az igazi croissan, hanem a másik.  Ez egy kellemes leveles kifli, de az az íz, ami amott megvan, itt biza hiányzik.  Gondolkodtam, hogy hajtogatások között nem kell pihentetni? Nem volt írva, nem tettem. Aztán a négyszögletű tésztából kört nyújtani..... 


Mindazonáltal ahogy írtam is vacsorára egy klassz kifli, de ha croissanra vágyom megyek a másik recepthez:)









4 megjegyzés:

  1. kinézetre ez is croissant, bár lehet, nem olyan repülős mint a másik?
    guszta, ahogy a csoki kifolyik belőle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más a kettő. És ha már hajtogatok, akkor a jobbat fogom. Gesztenyével töltve:)

      Törlés
  2. Jó, egy nap szabadság, de megéri ;-)

    VálaszTörlés