2009. április 6., hétfő

Halászlé


Egyrészt nagypénteken halat eszünk. Másrészt Baján és környékén a halászlé az alapélelem, megesszük reggel , délben és este. De főleg gyakran.
Mindenki a magáéra esküszik. A főzés a férfiak dolga, az asszonyok tésztát gyúrnak, nyújtanak, főznek ki.
Ha jól tudom nem igazán van etalon, hogy így és csakis így készül bajai módon a halászlé. Alapelvek vannak.
Fejenként fél kiló hal. Hal kilónként egy fej vöröshagyma, egy evőkanál őröltpaprika. Személyenként fél liter víz.
Mi így főzzük:
A halat megpucolva besózzuk és legalább két órára a hűtőbe tesszük.
Halfőzőbográcsba (lásd kép) a vizet felforraljuk, a vöröshagymát apróra vágva beletesszük. Főzzük kb. 10 percig. Ekkor megy bele a hal. Rászórjuk a paprikát, beletesszük a cseresznyepaprikákat, egészben . Piros Arany, halászlékocka ilyenkor kerül bele. Egy gerezd fokhagyma is mehet, de ne több, nem szabad fokhagyma ízűnek lennie.
Nyáron zöldpaprikát is dobhatunk hozzá.
És a szakácsnak feltétlenül néha egy-egy pohárka bort a vörösebbikből adjunk.
Ha a hallal újra felforrt a lé, bele is öntsünk egy pohárral a borból. Így nem fől szét a halhús, mert a bajai halászlét nagy lángon, lobogva kell főzni 20 percig. Ennyi idő alatt pont megfől a hús, besűrűsödik a leve, és megfől a tészta a konyhában.
Először a hallevet a tésztával esszük, és a második fogás a halhús.
Harmadiknak lehet valami túrósat, ha még van neki hely.
Feltétlenül bort kell utána inni !

1 megjegyzés:

  1. ezek szerint etalon hiányában akár ezt is követhetem. köszi.

    VálaszTörlés