2009. augusztus 25., kedd

Befőző fazék

Beruháztunk. Ugyan mindjárt vége a befőző szezonnak, de azért szilvával kipróbáltuk.

29 literes, 9 befőttes üveg fér el benne. Beállítható a hőfok, csap van az oldalán, leveket is lehet vele készíteni.

Német ismerősökkel jó hozatni, interneten rendelve egész sokkal olcsóbb, mint boltban vásárolva.


11 megjegyzés:

  1. Nagyon praktikusnak tűnik, elfogadnám!!!

    VálaszTörlés
  2. bocsánat a tudatlan kérdésért, de ez tulajdonképpen mire jó?
    a neten mindenhol csak a műszaki paramétereit találtam, egyéb leírást nem :( (igaz, csak magyarul kerestem)

    VálaszTörlés
  3. Ez egy olyan fazék, amit alulról villany melegít. Van benne egy rács, arra lehet tenni a befőttes üvegeket. A hőfok állítható, és kidunsztolni lehet benne a gyümölcsöt. Nem a tűzhelyen lábosba, hanem ebbe. Namost ugye, ez csak flanc, mert a lábos ugyanolyan jó. Én mondjuk sose tudom tudtam, mikortól gyöngyöző forrás, és attól 20 perc, ebben talán jobban kontrollálható.
    Mivel csap van az oldalán leveket is lehet vele, ezért vettük inkább.

    VálaszTörlés
  4. Na ilyenem már nem lesz. Maradok a régi öreges dunsztolásnál.

    VálaszTörlés

  5. Zöldségfélék,savanyúságok és gyümölcsök eltevésére alkalmas
    A beállított hőfokot automatikus ki be kapcsolással tartja.
    Használati utasítás a dunsztolási időtartamot leírja.
    A csap az oldalán a víz leengedésére szolgál.Leveket másik edényben lehet készíteni tartósítószer nélkül.
    csimbi

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gondaanyu! Szemezgetek egy ilyen készülékkel, csak tanácstalan vagyok. Találtam automatát és félautomatát. A tiéd félautomata. Csak abban különbözik a másiktól, hogy a befőzési időt méri? Mert ugye csak ha annyi, akkor nem érdemes sokkal többet adni érte, ha a mésik tökéletesen megcsinálja a befőtteket. Te hogy készíted? Köszi a választ:hagrid

    VálaszTörlés
  7. Kedves Hagrid!

    Igaz hogy nem nekem lett feltéve a kérdés, de olvasva az automata és a félautomata közötti döntésben, lehet hogy tudok segíteni. Én 5 éve vettem egy Weninger Befőzőautomatát és nem, bántam meg, a különbözetet amivel "drágább", időben, minőségben, tartósítószer nélkül már többszörösen visszakaptam. Az enyémbe 18db 7,2 deciliteres üveg fér el. Azóta már vettem hozzá ivólékészítőt és lekvárfőző betétet, kevergetés nélkül készítem a lekvárokat, nem találtam más automatát amelyik rendelkezik lekvárfőzővel.
    Megéri az árát, otthagyhatom, mellette mást is tudok csinálni
    a végeredmény pedig önmagáért beszél.

    Üdv. Keszibi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Keszibi! Köszi, hogy válaszoltál nekem.Megfontolandó a dolog. Mivel nem olcsó azért kérdeztem. Vannak bevált receptjeid? Folyamatosan győjtöm az üres üvegeket. Mivel nagy család, fontos, hogy mindig legyen a spájzban valami fincsi. Miket szoktál eltenni? Szia, Hagrid.

      Törlés
  8. Kedves Hagrid!

    A befőzőautomatában az a jó hogy a hagyományos saját jól bevált házi recepteket, savanyúságokat, befőtteket, ivóleveleket, lekvárokat lehet dunsztolni garantáltan tartósítószer nélkül nagyon egyszerűen. A gyümölcsöket hámozás után üvegekbe rakom, csapvízzel felengedem, pár kanál cukrot 2-3 belerakok, (ízlés szerint lehet). Csavaros kupakokkal lezárom, az automatába teszem és a táblázat szerint beállítom az idő és hőfok kapcsolót, ennyi a dolgom, ha lejárt a program kiszedem az üvegeket, száraz dunszt már nem kell. Készülhet cukor nélkül is, de mézet vagy édesítőszert is használhatunk. A savanyúságoknál nem kell a levet felfőzni hidegen készül az ízesítés, szintén tetszőlegesen. Zöldségeket pl. zöldbab, borsó stb. is teszek el így, egy kevés só csapvíz zöldségek és mehet az üvegbe majd a gépbe a megfelelő programmal. Egyszerű a kezelése, van hozzá egy táblázat csak azt kell betartani.
    Ahogy írtad nagy a családod, akkor óriási segítség időben is és persze nem mindegy, hogy tartósítószer nélkül készülnek akár több évre. Hasznos tanácsokat a www.befőzőautomata.hu oldalon a recepteknél találsz.

    Üdv. Keszibi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Keszibi! Sok helyen olvasgattam utánna, meggyőzött a tapasztalatod. Megnéztem a megadott oldalt. Sok recept van ott. Leveszöldséget /hosszúra vágott/ répa-zöldség-karalábé stb. ami egy adag leveshez való, próbáltál igy eltenni? Sajnos nincs pincém ahol tárolni lehet jo hosszú ideig.
      Üdv: Hagrid

      Törlés
    2. Kedves Hagrid!
      Kérdésedre válaszolva, szoktam eltenni zöldségeket, megmosom, megpucolom és csíkokra vagy vastagabb karikákra vágva üvegekbe teszem. Vízzel felöntöm, rakok bele egy kávéskanál asztali sót, de lehet natúron is. Jól lezárom az üvegeket, a befőzőautomatába teszem és kochen fokozaton 90 percig dunsztolom. Ezt a háromféle zöldséget, amit leírtál pont egy programon lehet elkészíteni egyszerre. Mert lehetnek idő és hőbeli eltérések más zöldségeknél, ezért van hozzá a táblázat pontos leírása, amit be kell tartanunk. Így kapunk egy előfőzött állagú tartósítószer mentes sárgarépát,zöldséget,karalábét.
      Üdv: Keszibi

      Törlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...