2009. szeptember 2., szerda

(Rámás )Szilvás sütemény

Tegnap szilvás lepényeket nézegettem, így kerültem ChefViki oldalára. Ő emlegette a Ráma sütiskártyákat.
Nekem könyvem van, nem kártya, de a könyvben is ott a recept.

Tészta: 30 dkg liszt
15 dkg Ráma
5 dkg cukor
1 db tojás
1 dl tej
2 dkg élesztő

1,5 kg szilva

A morzsához: 20 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin

Az élesztőt kevés cukorral a langyos tejben megfuttatjuk. A puha margarinnal összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és fél óráig kelni hagyjuk.

Közben a szilvát megmossuk, késsel félbe vágjuk, kimagozzuk.

Egy kb 20 x 30 cm-es tepsit kikentem margarinnal kicsit. A tésztát lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtottam és bele tettem.

A szilvákat a belsejükkel felfelé rárakosgattam úgy, hogy kissé fedjék egymást.

A morzsához való cukrot , lisztet összekevertem, majd a margarinnal eldörzsölgettem.

A szilvához kell egy kis fahéj, ezt lehet a szilvára szórni, én most a morzsába kevertem, majd ráöntöttem szépen a szilva tetejére.

Előmelegített sütőbe tettem és addig sütöttem, hogy a tetején a morzsa is kicsit barnás legyen.

Langyosan szeleteltem nagyobb kockákra.

8 megjegyzés:

  1. ilyenkor sajnálom, hogy egyedül élek..mert szívesen sütnék, de egy tepsi nekem sok...majd megvárom, amig összejön a család :)

    VálaszTörlés
  2. Mi ketten vagyunk, úgyhogy jól járnak velem a Gyuláék a szomszédban:)

    VálaszTörlés
  3. Finom lett, ugye?

    Mi is ketten vagyunk :-) Hol a szomszédot, hol anyósomékat traktálom a sütikkel :-))

    VálaszTörlés
  4. Ma még finomabb, mint tegnap. Legközelebb eleve másnap teszem asztalra.

    VálaszTörlés
  5. Brigit ráuszítottam a blogodra, hogy az urát meglepje egy ilyennel :):) Remélem sikerült neki. :)

    VálaszTörlés
  6. Remélem a meglepetés is sikerül, a süti biztos, mert könnyű megcsinálni.

    VálaszTörlés
  7. 1,5 kg szilvát egy kb A4-es méretű tepsire? Ennyi egy normál nagyméretű tepsire is elég!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom a tepsi méreteket, egy átlagos méretüben sütöttem, nem a nagy gáztepsiben.

      Törlés